Τρίτη 28 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΩΞΗ «Ρ»
Καταδικάζεται ο κυβερνητικός αυταρχισμός

Τέσσερις μήνες πέρασαν από τη μέρα που ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος μας πληροφορούσε από «παράθυρο» τηλεοπτικού καναλιού ότι κατέθεσε εναντίον του «Ριζοσπάστη» μήνυση και αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση. Σιγά σιγά, ο αριθμός των μηνύσεων αυξήθηκε, τα εξώδικα - «μνημεία» αντικομμουνισμού και ύβρεων σε βάρος στελεχών του ΚΚΕ και δημοσιογράφων της εφημερίδας - διαδέχονταν το ένα το άλλο, ενώ ενημερωθήκαμε και για την εξωφρενική απαίτηση του Ε. Γιαννόπουλου να του επιδικαστεί αποζημίωση 500.000.000 δραχμών!

Τέσσερις μήνες μετά, και οι συκοφαντίες που ο Ε. Γιαννόπουλος εξαπέλυσε σε βάρος της εφημερίδας αποδείχτηκαν παντελώς αβάσιμες, ενώ οι πραγματικές επιδιώξεις της δίωξης έχουν πλήρως αποκαλυφθεί στα μάτια του ελληνικού λαού. Εξ ου και οι σφοδρές αντιδράσεις, που συνεχίζονται παρά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε και παρά το γεγονός ότι ο Ε. Γιαννόπουλος δεν είναι πλέον υπουργός Δικαιοσύνης, αν και, όπως μας πληροφόρησε, θα επανέλθει δριμύτερος στον υπουργικό θώκο, ώστε να συνεχίσει να εκτοξεύει τα βέλη του ανενόχλητος προς τους πολιτικούς και όχι μόνο αντιπάλους του.

Αντιδράσεις με κοινή συνισταμένη την καταδίκη του αυταρχισμού, διά του οποίου επιχειρείται να πληγεί καίρια η ελευθερία του Τύπου και να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή του τόπου. Αυταρχισμός, που - όπως από όλες τις πλευρές καταγγέλλεται - χαρακτηρίζει συνολικά την κυβέρνηση και για το λόγο ότι στήριξε και κάλυψε πλήρως τον «ιδιόρρυθμο» υπουργό της.

Να αποσυρθούν οι μηνύσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου διαμαρτύρεται και καταδικάζει τη δίωξη κατά του «Ριζοσπάστη», των άλλων εφημερίδων, περιοδικών και δημοσιογράφων.

Σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει: «Είναι ένα φαινόμενο, που εδώ και καιρό εξελίσσεται κατά της ελευθεροτυπίας γενικά, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, κύριο Γιαννόπουλο. Ζητάμε να σταματήσουν τέτοιου είδους διώξεις και χρηματικά πρόστιμα, που μόνο στόχο έχουν τη δίωξη και φίμωση κάθε φωνής, που προσπαθεί με αντικειμενικότητα να διαμορφώσει την κοινή γνώμη».

Τέλος, η ΟΕΚΒ καλεί τον (τέως) υπουργό να αποσύρει τις διώξεις κατά του «Ριζοσπάστη» και των άλλων εντύπων, στο όνομα της ελεύθερης έκφρασης και της δημοκρατίας.

Ο λαός δε σκύβει το κεφάλι

Την αγανάκτηση των αντιστασιακών για τις προσπάθειες φίμωσης του «Ρ» και της ελευθερίας του Τύπου από τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, εκφράζει και το Παράρτημα Μεταμόρφωσης της ΠΕΑΕΑ.

«Ο κ. Γιαννόπουλος - καταγγέλλει το παράρτημα - είναι εκφραστής του κυβερνητικού αυταρχισμού και της αλαζονείας. Στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της Νέας Τάξης Πραγμάτων, η κυβέρνηση του κ. Σημίτη προσπαθεί να βάλει χέρι στα κεκτημένα των εργαζομένων. Μέσω του "Ρ", χτυπά το εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ, που αγωνίζεται για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία».

Τέλος, το παράρτημα, αφού χαρακτηρίζει «φασιστική» την ενέργεια του Ε. Γιαννόπουλου, δηλώνει ότι «ο εργαζόμενος λαός διδάσκεται από τα οράματα του ΕΑΜ και δε σκύβει το κεφάλι, αντιστέκεται στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό».

Ολόψυχα στο πλευρό σας

Η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη δικαστική δίωξη του «Ρ» εκ μέρους του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου και απαιτεί την απόσυρση των μηνύσεων και αγωγών εναντίον του. Τέλος, εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της στην εφημερίδα και δηλώνει ότι στέκεται ολόψυχα στο πλευρό των αγώνων της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ