Τρίτη 28 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Μονομερής «κατανόηση»

Απεριόριστη «κατανόηση» επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία, με περισσή διπλωματική κομψότητα και υπομονή, περιμένει ακόμη τις εξηγήσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το θέμα της λίστας ανεπιθύμητων να επισκεφτούν την Τουρκία. Στη λίστα αυτή, που αποκάλυψε η εφημερίδα ΣΑΜΠΑΧ, συμπεριλαμβάνονται Ελληνες βουλευτές και μέχρι κάποια χρονική στιγμή και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο που προέκυψε το θέμα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να επικοινωνήσει με την Αγκυρα, ώστε να διευκρινίσει τη βασιμότητα του δημοσιεύματος της ΣΑΜΠΑΧ. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, πάντως, η Αθήνα δεν είχε λάβει επισήμως καμία διευκρίνιση από την Αγκυρα και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών δεν... κατάφεραν να επικοινωνήσουν ούτε τηλεφωνικά.

Ο υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αρ. Φατούρος επιχείρησε να «στρογγυλέψει τις γωνίες» αυτής της υπόθεσης. «Η απόφαση, είπε, από ό,τι φαίνεται, είναι παλαιά. Για την ώρα, πάντως, δεν έχει ακόμη, όπως φαίνεται, επιληφθεί του θέματος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Τυνησία κι έτσι δεν έχουμε την τελική λέξη σε αυτό το θέμα. Μην ξεχνάμε ότι οι κατάλογοι αυτοί είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντες, γιατί δεν είναι ανθελληνικοί, είναι αντιευρωπαϊκοί. Πενήντα έξι (56) Ευρωπαίοι, από τους οποίους οι εννέα Ελληνες». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι η λίστα ανεπιθύμητων της Αγκυρας είναι ενδεικτική «μιας αντίληψης ότι οποιοσδήποτε κάνει κριτική για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή σε μια περίπτωση, όπως είδα, για την κατάσταση των ζώων στην Τουρκία, είναι αντιτούρκος και πρέπει να αποκλειστεί από τη χώρα. Είναι κάτι το οποίο είναι ενδιαφέρον και δείχνει τις δυσκολίες του εκδημοκρατισμού στη γείτονα χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ