Τρίτη 28 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φιλειρηνική εκδήλωση στον Ασπρόπυργο

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ασπροπύργου, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε η τοπική Επιτροπή Ειρήνης με θέμα: «Ενας χρόνος μετά τη δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Οι εξελίξεις σήμερα και η εμπλοκή της χώρα μας στα βρώμικα σχέδια του ΝΑΤΟ. Πόλεμος, πυρηνικά και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον». Ομιλητές, ήταν ο δημοσιογράφος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ Αντώνης Δαμίγος, ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών Νίκος Κατσαρός και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Βασίλης Φίλιας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αντιπολεμικά τραγούδια και απαγγελία ποιήματος, αφιερωμένο στα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας, από μαθήτριες του Λυκείου Ασπροπύργου. Στη συνέχεια, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους και ομιλητές, η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βάσω Λιάκου αναφέρθηκε στη συσπείρωση των κατοίκων της πόλης γύρω από το φιλειρηνικό κίνημα και κάλεσε όλους σε νέους αγώνες ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που προσπαθούν να μας επιβάλουν στην περιοχή.

Τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισαν οι γραμματείς της Επιτροπής Ειρήνης Αιμιλία Τσίγκου και Νίκος Τζοβλάς. Ο Αντ. Δαμίγος, που πήρε πρώτος το λόγο, έκανε αναφορά στα αίτια των περσινών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, έτσι όπως τη σχεδίασαν και επέβαλαν οι βρώμικοι κύκλοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Επισήμανε την ανάγκη της άμεσης επιστροφής των Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών, οι οποίοι αποτελούν εκστρατευτικό σώμα και στρατό κατοχής στη γειτονική χώρα, ενώ έδωσε το στίγμα ότι η ένταξη των λαών στο φιλειρηνικό κίνημα αποτελεί το αντίπαλο δέος στους ιμπεριαλιστές.

Ο Ν. Κατσαρός, με τη σειρά του, έκανε ανάλυση της οικολογικής καταστροφής που προκλήθηκε στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, από τις εμπλουτισμένες με ουράνιο «έξυπνες» βόμβες. Αναφέρθηκε, επίσης, στην τεράστια οικολογική καταστροφή του Δούναβη, καθώς και στο ζήτημα του «εμπάργκο» με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο αποκάλεσε τελικό χτύπημα για τον πολύπαθο γιουγκοσλαβικό λαό. Κάλεσε, παράλληλα, τα ΜΜΕ να διαλύσουν το «πέπλο σιωπής» που έχουν επιβάλει και να αναλάβουν την πλήρη ενημέρωση των λαών.

Τέλος, ο Β. Φίλιας αναφέρθηκε στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που έχουν στόχο τα Βαλκάνια και την ανακατανομή των συνόρων, με τελικό σκοπό να βάλουν «χέρι» στη Ρωσία και όχι μόνο. Επίσης έκανε εκτενή ανάλυση των διεθνών εξελίξεων και κάλεσε όλους όσοι βρίσκονται εκτός των «τειχών» να πλαισιώσουν το φιλειρηνικό κίνημα και να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές με μεγάλη προσοχή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Τσοκάνης, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση, οι αντιδήμαρχοι της πόλης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιπροσωπείες από την εκπαιδευτική κοινότητα, εξωραϊστικούς συλλόγους, συνταξιούχους, την Εθνική Αντίσταση και άλλους φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ