Τρίτη 28 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερώτηση απάντηση

Πού στοχεύει το επιχείρημα ότι είναι προς το συμφέρον ευρύτερα της κοινωνίας η διακυβέρνηση από τη ΝΔ συγκριτικά με αυτήν από το ΠΑΣΟΚ;

Είναι μια παραλλαγή του κάλπικου εκβιαστικού για το λαό διλήμματος ΠΑΣΟΚ ή ΔΕΞΙΑ. Εκπορεύεται μ' αυτή τη μορφή από τη ΝΔ. Επιδιώκει να εγκλωβίσει τα λαϊκά στρώματα στη λογική της αλλαγής κυβερνητικής διαχείρισης και όχι στην αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής, αξιοποιώντας τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση.

Εκμεταλλεύεται την αγανάκτηση μερίδας των λαϊκών στρωμάτων από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προβάλλει έντεχνα ως άμεσο κριτήριο ψήφου την ανάγκη να φύγει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση και γι' αυτό και μόνο αξίζει η ενίσχυση της ΝΔ, αντίληψη άκρως επικίνδυνη για το λαό.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας τη λαϊκή ψήφο για την εξασφάλιση της κυβέρνησης, συγκαλύπτουν τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα και την ουσία της πολιτικής τους, που οδηγεί σε ολοένα και πιο δυσμενή θέση τα λαϊκά στρώματα, αλλά και σε ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου στα χέρια της ολιγαρχίας.

Ταυτόχρονα, γνωρίζουν ότι η μείωση της δύναμης και των δυο μαζί δυσκολεύει τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, δίνει γερό χτύπημα στην πολιτική τους, ορθώνει εμπόδια στη συνέχισή της. Γι' αυτό και επιμένουν στα διλήμματα. Αλλωστε, δεν μπορούν να διαχωριστούν πολιτικά, συμφωνώντας στη στρατηγική ενσωμάτωσης στην ΟΝΕ και το ΝΑΤΟ.

Ετσι, απέναντι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων με τη μορφή της μετοχοποίησης, η ΝΔ προβάλλει την απ' ευθείας πώληση των δημοσίων επιχειρήσεων. Για τους εργαζόμενους, οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να παρεμποδιστούν και όχι ο τρόπος που θα γίνουν. Η ΝΔ προβάλλει την ανάγκη των φοροελαφρύνσεων, την προβάλλει και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτό επιδιώκεται, προκειμένου να φοροελαφρυνθεί το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ για το λαό επιφυλάσσονται ψίχουλα που δε θα αναπληρώνουν, αν υπάρξουν φοροελαφρύνσεις, το χαμένο για χρόνια εισόδημα.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν στην ευέλικτη «αγορά εργασίας», που σημαίνει καθολική εφαρμογή της ανατροπής του 8ωρου, του 7ωρου, γενίκευση της μερικής απασχόλησης, ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, τη διάθεση των αποθεματικών των Ταμείων στο χρηματιστήριο, (και εδώ διαφώνησε η ΝΔ ως προς το χρόνο που έγινε, έπρεπε να γίνει μετεκλογικά), συμφωνούν για την ανάγκη σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό το τελευταίο, σημαίνει λιγότερα έξοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, άρα ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν για την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης στην εκπαίδευση, ώστε να δημιουργούν «απασχολήσιμους», για τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και τη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, σε άμεση σχέση με τις ανάγκες των πολυεθνικών.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συναγωνίζονται για τις πενιχρές αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις και αποκρύπτουν ότι συμφωνούν στις αλλαγές των καλλιεργειών, στις ποσοστώσεις, στα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, στη μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, για να 'ναι ανταγωνιστικά, χωρίς καμιά προστασία του αγροτικού εισοδήματος.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν στη «νέα τάξη», στο ΝΑΤΟ, στις επεμβάσεις στα Βαλκάνια για όφελος των επιχειρηματιών,(η πρόταση της ΝΔ να αναλάβει τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις το υπουργείο Εξωτερικών και να συμμετέχουν στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και οι επιχειρηματίες αποκαλύπτει ότι αυτή η πολιτική είναι επικίνδυνη για το λαό). Η ΝΔ έκανε κριτική στην κυβέρνηση για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, επειδή δε ζήτησε από το ΝΑΤΟ μεγαλύτερα ανταλλάγματα και οικονομικά οφέλη.

Ηπολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι το ίδιο επικίνδυνη για το λαό, γι' αυτό και πρέπει να τα κάνει ανίσχυρα και τα δυο κόμματα μαζί σε συνδυασμό με την αποφασιστική ενίσχυση της πολιτικής του ΚΚΕ, του λαϊκού μετώπου, για να δυναμώνει η λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση σε σύσκεψη για τη ΔΕΗ (2017-04-06 00:00:00.0)
Πυλώνας στην όξυνση της αντιλαϊκής επίθεσης (2011-09-18 00:00:00.0)
Η πραγματική αντιπαράθεση (2009-09-05 00:00:00.0)
Επικίνδυνες για την Παιδεία οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου (2007-05-24 00:00:00.0)
Βαραίνει ο πολιτικός στόχος αποδυνάμωσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (2005-10-11 00:00:00.0)
ΚΚΕ και δημοτικές εκλογές (1997-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ