Τρίτη 28 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωματία της απάτης

Τις τελευταίες 10 μέρες η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της έκανε δύο σοβαρά διπλωματικά «ατοπήματα».

Ατόπημα πρώτο: Μετά από επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Γ. Παπανδρέου με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, ο κ. Ρέππας δήλωσε, ότι για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών από τη χώρα μας υπάρχει η συγκατάθεση της γιουγκοσλάβικης κυβέρνησης.

Ατόπημα δεύτερο: Μας διαβεβαίωσε ο κ. Ρέππας ότι κατά τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβάνοφ, ο τελευταίος δήλωσε ότι η χώρα του δε θα είχε αντίρρηση σ' ένα ενδεχόμενο ανατροπής του Μιλόσεβιτς.

Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε διάψευση από τους πρέσβεις των δύο χωρών στην Ελλάδα, επίσης και στις δύο περιπτώσεις είναι ανακατεμένο το όνομα του Γ. Παπανδρέου, τέλος ούτε κατά την πρώτη μα ούτε και κατά τη δεύτερη διάψευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε εξηγήσεις για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Γιατί όμως η κυβέρνηση Σημίτη προέβη σε δύο τόσο σοβαρά διπλωματικά «ατοπήματα», ποιους σκοπούς εξυπηρετεί με την πρακτική της αυτή;

Συμπέρασμα πρώτο: Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι η πολιτική υποτέλειας που εφαρμόζει βρίσκει τη σθεναρή αντίσταση του λαού μας και γι' αυτό αναζητεί τη «συγκατάθεση» του θύματος στο βιασμό του. Με την πάγια τακτική της «... όλοι ίδιοι είναι» προσπαθεί να μας πείσει ότι ακόμη και η Γιουγκοσλαβία έχει υποκύψει στη ΝΑΤΟική ισχύ, άρα τι θέλετε εσείς, ξεροκέφαλοι και δογματικοί και διαμαρτύρεστε; Μονόδρομος είναι να υποταχθούμε κι εμείς, άβουλοι και μοιραίοι, και να προσπαθήσουμε να αρπάξουμε ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο κοκαλάκι από το τραπέζι των μεγάλων. Το σύνθημα «Πρώτα η Ελλάδα» σε πλήρη εφαρμογή - πρώτοι στην αρπαγή!

Συμπέρασμα δεύτερο: Αφού και η «φίλη» Ρωσία εγκαταλείπει τον Μιλόσεβιτς, εμείς τι να κάνουμε; Λες και ο λαός μας υπερασπίζεται αποκλειστικά τον νόμιμα εκλεγμένο Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο και όχι κάτι πολύ γενικότερο - το δικαίωμα του γιουγκοσλάβικου, αλλά και κάθε άλλου λαού, να ορίζει μόνος του «τα του οίκου του». Και αφού οι μεγάλοι έχουν το δικαίωμα να ανακατεύονται στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης χώρας, γιατί κι εμείς ως μικροί ιμπεριαλιστές να μην έχουμε τα ίδια δικαιώματα; Με τη λογική αυτή γιατί εσείς, ξεροκέφαλοι και δογματικοί, διαμαρτύρεστε όταν ξένα στρατεύματα σουλατσάρουν με τις ευλογίες της κυβέρνησης στο έδαφός μας, τι σας πειράζει που οι Αμερικάνοι θα αστυνομεύουν το Αιγαίο, ίσως και κάθε κομμάτι ελληνικής γης, αύριο; Αφού παντού το ίδιο συμβαίνει.

«Πρώτα η Ελλάδα» - πρώτοι και στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων!

Συμπέρασμα τρίτο: Και στις δύο περιπτώσεις είναι ανακατεμένος ο Ελληνας ΥΠΕΞ. Μήπως λειτούργησε αυτόβουλα, μήπως οι σύμβουλοί του δεν τον ενημέρωσαν καλά, μήπως η απειρία του τον οδήγησε στα τόσο σημαντικά «ατοπήματα»; Μήπως όμως εφάρμοσε πιστά τις οδηγίες που έλαβε από την Μαντλίν Ολμπράιτ; Μήπως ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έχει γίνει το μακρύ και ύπουλο χέρι της αμερικάνικης διπλωματίας στην περιοχή μας; «Πρώτα η Ελλάδα» - πρώτοι στην υποταγή και στην απάτη!

Συμπέρασμα τέταρτο και σημαντικότερο: Οσο και καλόπιστος να είναι κανείς, όσο και αν θέλει να δικαιολογήσει τα «ατοπήματα» της κυβέρνησης, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια του σ' αυτές τις θλιβερές πρωτιές που έχει κατακτήσει η κυβέρνηση Σημίτη διεθνώς. Εκλογές έρχονται, ας θυμηθούμε την παροιμία «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».


Νίκος ΖΩΚΑΣ
Γραμματέας της ΕΔΥΕ Θεσσαλονίκης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ