Τρίτη 28 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
EΣΡ
Δεν εφαρμόζονται οι αρχές της ισοτιμίας στην ενημέρωση

Επιστολή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς

H μη τήρηση της αρχής της αναλογικής ισότητας, από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, επισημαίνεται στην επιστολή που έστειλε στις 24 Μάρτη προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το ΕΣΡ στην επιστολή ενόψει των εκλογών της 9ης Απριλίου, επισημαίνει προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς την υποχρέωση που έχουν για την εφαρμογή των αρχών της ισοτιμίας, της πολυφωνίας και της αντικειμενικότητας, όπως αυτές εξειδικεύονται από τους νόμους και την κοινή υπουργική απόφαση.

Το ΕΣΡ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα και τον έλεγχο που έχει διεξάγει, έχει διαπιστώσει ότι δεν τηρείται η αναλογική ισότητα, αφού ουσιαστικά ανύπαρκτος είναι ο χρόνος που διατίθεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στην προβολή και στις θέσεις των λεγομένων μικρών κομμάτων. Αντίθετα τα δύο μεγάλα κόμματα καταλαμβάνουν περισσότερο από το 90% του τηλεοπτικού χρόνου που διατίθεται για την προεκλογική προβολή των κομμάτων.

Το ΕΣΡ στην επιστολή του τονίζει, ότι από τον έλεγχο των μέχρι σήμερα συγκεντρωμένων στοιχείων προκύπτει ότι δεν τηρείται η κοινή υπουργική απόφαση και ιδιαίτερα ως προς την τήρηση της αρχής της αναλογικής ισότητας. Υπενθυμίζει επίσης ότι οι τυχόν παραβάσεις θα έχουν ως συνέπεια τις προβλεπόμενες από τους νόμους και από την κοινή υπουργική απόφαση κυρώσεις.

Το ΕΣΡ αναφέρεται επίσης στις δεσμεύσεις και απαγορεύσεις που ισχύουν για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Στις απαγορεύσεις περιλαμβάνονται και οι δημοσκοπήσεις. Δεκαπέντε μέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών και έως τις 19.00 την ώρα που στις 9 Απρίλη θα κλείσουν οι κάλπες, απαγορεύεται οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, κρατικοί και ιδιωτικοί να διενεργούν, να μεταδίδουν ή αναμεταδίδουν οποιαδήποτε έρευνα γνώμης, με «οποιονδήποτε τρόπο και αν διενεργείται σχετικά με πολιτικές τάσεις, απόψεις, προτιμήσεις της κοινής γνώμης, για πολιτικά κόμματα, πολιτικές θέσεις και πρόσωπα ή άλλα οικονομικά ή κοινωνικά ζητήματα». Η επιστολή αναφέρεται και στα «exit poles», επισημαίνοντας ότι επιτρέπονται μόνο μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και το κλείσιμο της κάλπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ