Τρίτη 28 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
«Λαϊκό Μέτωπο για αντίσταση και αντεπίθεση»

«Το δικό μας μέτωπο είναι σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο συγκρότηση του λαϊκού Μετώπου για αντίσταση και αντεπίθεση και όχι για βοήθεια στο ΠΑΣΟΚ, να περνάει την πολιτική του», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πολιτική του Κόμματος.

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια τη συζήτηση της Αλέκας Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους γι' αυτό το θέμα.

Θέλουν συνενόχους

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιες δυνάμεις κατηγορούν το ΚΚΕ ότι αρνήθηκε τη συνεργασία με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, προωθώντας ένα πολιτικό λαϊκό μέτωπο, που στην πράξη δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να ισχυροποιεί το δικομματισμό. Κάτι τέτοιο καταγγέλθηκε.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ολη τώρα η σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, μιλώ της δεκαετίας, αλλά και εδώ στην Ελλάδα έχει αποδείξει ότι αυτές οι δυνάμεις, οι τόσο ρεαλιστικές, συνεχώς γυροφέρνουν γύρω από το ΠΑΣΟΚ.

Απλώς θέλουν συνενόχους στην προετοιμασία της συνεργασίας τους με τη σοσιαλδημοκρατία. Και αυτό που βλέπουμε είναι ότι τόσο η Κεντροαριστερά, όσο και η Κεντροδεξιά, δυστυχώς και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ενισχύθηκαν από δυνάμεις οι οποίες έχουν καταγραφεί στην πολιτική ζωή του τόπου ως αριστερές και προοδευτικές.

Και ενισχύονται ως εξής: ενισχύουν την Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά, με τις θέσεις τους. Οταν θεωρούν ουτοπία το λαϊκό μέτωπο, τη μόνη ελπίδα αντίστασης που έχει σήμερα ο λαός, τη μόνη ελπίδα συγκρότησης του άλλου πόλου.

Διότι το λαϊκό Μέτωπο τι είναι; Είναι μια πλατιά κοινωνικοπολιτική συσπείρωση, η οποία αποκλείει αυτούς που έχουν ταξικά συμφέροντα δεμένα με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ και αποκλείει εκείνους οι οποίοι έχουν συνθηκολογήσει με τη σημερινή κατάσταση. Αυτούς αποκλείει.

Με τη σοσιαλδημοκρατία ή με το λαό

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε ευχαριστημένη από την αποτελεσματικότητα της πολιτικής σας για το Μέτωπο;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εσύ δεν έχεις πείρα των λαϊκών μετώπων. Βεβαίως είμαστε ευχαριστημένοι. Να σας πω κάτι. Κατ' αρχήν το ίδιο το λαϊκό μέτωπο θα είναι μια μορφή συμμαχίας η οποία θα εξελίσσεται. Τι φαντάζεστε ότι είναι το λαϊκό Μέτωπο; Κανένα κατασκεύασμα της στιγμής;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά να καταγράφεται και αθροιστικά...

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Θαυμάσια. Πάμε καλά. Και ακριβώς η πορεία του λαϊκού Μετώπου, θα ξεκινήσει από την καλλιέργεια του εδάφους. Το λαϊκό Μέτωπο δεν έρχεται για να αποτελέσει ένα πολιτικό φορέα, που θα αυξήσει τις έδρες στο Κοινοβούλιο.

Γι' αυτό, για να ολοκληρώσω, η εκλογική διαδικασία θα παίξει ρόλο κι εμείς συνδέουμε τις εκλογές και με την προοπτική του λαϊκού μετώπου. Και τέλος, πρέπει να σας πω ότι μέχρι πριν ένα χρόνο, κατηγορούσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ότι δεν έχει συνομιλητές, δεν έχει φίλους, οι Κομμουνιστές είναι μόνοι τους...

Πρέπει να σας πω ότι συνομιλούμε με ευρύτερα λαϊκά στρώματα, με κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες. Η συνεργασία με την Κομμουνιστική Ανανέωση είναι ένα πρώτο βήμα που δείχνει τουλάχιστον τη διάθεσή μας. Οταν βρίσκουμε συμμάχους στην πολιτική της εναντίωσης, με αυτούς πάμε.

Αλλά η πολιτική των συμμαχιών έχει και την απόρριψη και τη λογική της απόρριψης. Απορρίπτουμε τις συναινετικές διαδικασίες με τα υπάρχοντα σήμερα σχήματα, τα οποία πρέπει να επιλέξουν: ή θα είναι με τη σοσιαλδημοκρατία ή θα είναι με το λαό. Δεν μπορεί να γυροφέρνουμε στο ΠΑΣΟΚ.

Και δεν μπορούμε να βάλουμε σαν στόχο μας, να μας δεχτεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι μέτωπο. Δε θα κάνουμε το Μέτωπο «δούρειο ίππο», για να πάμε στη σοσιαλδημοκρατία. Αμα είναι, θα πηγαίναμε από μόνοι μας, δε χρειάζεται να τραβάμε και συμμάχους και να κοροϊδεύουμε και το λαό. Δεν ξέρουμε να πάμε μόνοι μας; Δεν πάμε, γιατί δε θέλουμε.

Στους αγώνες φαίνεται ο καθένας

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατηγορείστε για έναν ηγεμονισμό τελικά χωρίς αποτέλεσμα.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Από ποιους κατηγορούμαστε; Για να ξέρω συγκεκριμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τις άλλες τις δυνάμεις.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ποιες;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της αντιπολίτευσης...

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε: Ούτε ο Συνασπισμός, ούτε το ΔΗΚΚΙ, ζήτησαν πολιτική συνεργασία. Δε ζήτησαν. Και στα χαρτιά τους γράφουν για κοινή δράση μέσα στο κοινωνικό πεδίο. Αυτή δεν την έχουμε αρνηθεί ποτέ. Οταν λέω ότι δε ζήτησαν πολιτική συνεργασία και δεν τη θέλουν, δεν τους κατηγορώ, γιατί ούτε εμείς τους τη ζητήσαμε. Δεν τους επιρρίπτουμε ευθύνες. Είναι αντικειμενικό ότι διαφωνούμε.

Αυτό που θέλουν είναι να ανταλλάσσουμε επισκέψεις μεταξύ μας, να πίνουμε καφέ, να κάνουμε κάποιες κοινές ενέργειες στη Βουλή. Εμείς όταν υπάρχει βάση κάνουμε και κοινές ενέργειες στη Βουλή. Από εκεί και πέρα, δοκιμάζεται η κοινή δράση μέσα στους αγώνες. Πρώτα στους αγώνες, εκεί φαίνεται ο καθένας.

Εδώ τα πράγματα τα μπερδεύουν. Μια πολιτική συνεργασία, λοιπόν, η οποία θέλει να υποκαταστήσει τους αγώνες και πολύ περισσότερο όταν στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια, καλύτερα να μη γίνεται. Τουλάχιστον μιλώντας με τη συγκεκριμένη πραγματικότητα που ζούμε. Μια συνεργασία όταν έχει το σπέρμα της μικροκομματικής εκμετάλλευσης ή το άγχος της αντιμετώπισης ορισμένων στενοκομματικών προβλημάτων και όταν παραγνωρίζει ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν, αυτή η συνεργασία θα τιναχτεί στον αέρα και μάλλον τότε θα χαίρεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και όχι εμείς. Γιατί ακούω και εγώ από τον κ. Κωνσταντόπουλο και τον κ. Τσοβόλα, ότι κάνουν προτάσεις συνεργασίας.

Να σας πω ένα παράδειγμα; Γιατί δεν ήρθανε προχθές που υπήρχε ένα συλλαλητήριο και στο οποίο κλήθηκαν, ένα χρόνο μετά τα γεγονότα της Γιουγκοσλαβίας και όταν τα γεγονότα είναι τέτοια που είναι στη Γιουγκοσλαβία; Μπορούσαν οι ίδιοι να στηρίξουν παράλληλες δραστηριότητες. Σημασία έχει να συναντηθούμε και μέσα από παράλληλες δραστηριότητες. Γιατί, στους αγροτικούς αγώνες, ιδιαίτερα ο Συνασπισμός, έβγαλε την ουρά του απ' έξω την τελευταία στιγμή;

Εθνική συνεννόηση δε γίνεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ

Εδώ τώρα ο Συνασπισμός προτείνει, συνεχίζει και το ΔΗΚΚΙ, Διακομματική Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής. Αυτό είναι το μέτωπο; Εθνική συνεννόηση στην εξωτερική πολιτική; Μα είναι δυνατόν να γίνει εθνική συνεννόηση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, της ΝΑΤΟικής πολιτικής; Και μόνο αυτό φτάνει. Δε χρειάζεται τίποτε άλλο.

Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για συμμετοχή στη χάραξη της πολιτικής. Ενα τέτοιο Συμβούλιο έχει αξία όταν υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες σηκώνουν κεφάλι στη νέα τάξη πραγμάτων. Τότε, εάν η κυβέρνηση είχε μια τέτοια πολιτική, θα ήμασταν οι πρώτοι, που όχι μόνο θα συμμετείχαμε στο Συμβούλιο, αλλά θα στηρίζαμε και στη Βουλή και στο λαό και σε όλα τα όργανα αυτή την πολιτική.

Λοιπόν, καταλαβαίνετε, το μέτωπο το δικό τους είναι τα Εθνικά Συμβούλια Εξωτερικής Πολιτικής, το δικό μας μέτωπο είναι σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο συγκρότηση του λαϊκού Μετώπου για αντίσταση και αντεπίθεση και όχι για βοήθεια στο ΠΑΣΟΚ να περνάει την πολιτική του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ