ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΡΟΛΕΪ
Αγώνας χωρίς διακοπή

Ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον πολυήμερο αγώνα τους (βρίσκεται στην όγδοη βδομάδα) μέχρι να δικαιωθούν, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, που για σήμερα έχουν προγραμματίσει νέα 4ωρη στάση εργασίας 12 - 4 μ.μ.

Στην αυριανή γενική συνέλευση, που έχει προγραμματιστεί τις ώρες της στάσης εργασίας (1 - 5 μ.μ.), οι εργαζόμενοι θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, λαμβάνοντας υπόψη την προκλητική και αδιάλλακτη στάση κυβέρνησης και διοίκησης, που αντί να δώσουν λύση στα προβλήματα που προκάλεσαν οι ίδιοι στους εργαζόμενους και στο επιβατικό κοινό, επέλεξαν την ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων και την άσκηση τρομοκρατίας για να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στην κίνηση των τρόλεϊ (οδηγοί), που αποφάσισαν σχεδόν ομόφωνα να συνεχίσουν τον αγώνα τους, παρά την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο μάλιστα απαγορεύει κάθε μελλοντική κινητοποίηση με τα ίδια αιτήματα, υπερασπίζονται θεμελιώδη δικαιώματα και κατακτήσεις τους και ζητούν να καταργηθούν τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, που με τις «σπαστές» βάρδιες φτάνουν μέχρι και 15 ώρες τη μέρα.

Αισχρή κοροϊδία των παλιννοστούντων

Δυο βδομάδες πριν τις εκλογές αποφάσισαν τη χορήγηση δανείων για κατοικίες, που δε φτάνουν ούτε για μια καμαρούλα

Στο Ζυγό της Καβάλας -απ' όπου και η φωτογραφία- μοίρασαν γιαπιά που είναι υπό κατάσχεση! Τώρα δίνουν δάνεια που δε φτάνουν ούτε για τις κολόνες...
Στο Ζυγό της Καβάλας -απ' όπου και η φωτογραφία- μοίρασαν γιαπιά που είναι υπό κατάσχεση! Τώρα δίνουν δάνεια που δε φτάνουν ούτε για τις κολόνες...
Σε προεκλογική εκμετάλλευση της ανάγκης για κατοικία των παλιννοστούντων στη χώρα μας προχωρεί η κυβέρνηση. Με κοινή απόφασή τους, τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, αποφάσισαν να χορηγήσουν δάνεια για την αγορά κατοικίας σε 20.000 οικογένειες παλιννοστούντων, το ύψος των οποίων δεν καλύπτει τις δαπάνες κατασκευής ενός σπιτιού.

Συγκεκριμένα, το ποσό του χορηγούμενου δανείου ανέρχεται σε μόλις έντεκα εκατομμύρια δραχμές για κάθε νοικοκυριό, προσαυξημένο κατά 500 χιλιάδες δραχμές για κάθε επιπλέον προστατευόμενο μέλος - ανήλικα παιδιά και γονείς σε ηλικία συνταξιοδότησης. Το ύψος του δανείου είναι πολύ μικρό και προκειμένου να καταφέρει κάποιος να χτίσει ένα σπίτι θα πρέπει να έχει ήδη κάποια χρήματα. Αυτή είναι η «καλή» πλευρά, καθώς στην αντίθετη περίπτωση η... επιχορηγούμενη οικογένεια θα χρειαστεί να συνάψει και άλλο δάνειο για να ολοκληρώσει το σπίτι. Στο ενδεχόμενο αυτό η οικογένεια είτε θα συναντήσει την άρνηση των τραπεζών, είτε θα επωμιστεί μεγάλες δόσεις για την αποπληρωμή του νέου δανείου.

Σύμφωνα με την απόφαση το επιτόκιο με το οποίο βαρύνονται όσοι παλιννοστούντες πάρουν το δάνειο, είναι ίσο με αυτό των έντοκων γραμματίων Δημοσίου δωδεκάμηνης διάρκειας, προσαυξημένο κατά 8,85%. Η όλη ιστορία είναι μάλλον δώρο άδωρο για τους παλιννοστούντες, αλλά προεκλογικά αξιοποιήσιμο για την κυβέρνηση, αφού οι τράπεζες δίνουν δάνεια με ανάλογο επιτόκιο.

Σχετικές αιτήσεις πάντως, μπορούν να υποβάλλουν όσοι ενδιαφέρονται, στα κατά τόπους γραφεία του Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Απόδημων και Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων.

Μείζον ζήτημα οι πόροι της Αυτοδιοίκησης

Συνάντηση του Σπ. Χαλβατζή με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ

Την αναγκαιότητα, στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) να παραμείνει κοντά στο λαό και να μην μετατρέπεται σε προέκταση του κρατικού μηχανισμού, επισήμανε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνάντηση που είχε χτες με το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Η συνάντηση, που έγινε στα πλαίσια των επαφών της ΚΕΔΚΕ με τα κόμματα ώστε να τα ενημερώσει για τις προτάσεις της ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές γόνιμη. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, σε δηλώσεις που ακολούθησαν, εξέφρασε επιγραμματικά την πρόταση της ΚΕΔΚΕ ώστε στη συνταγματική αναθεώρηση να κατοχυρώνεται μια ΤΑ ευθυνών, αρμοδιοτήτων, πόρων και διαφάνειας. Από την πλευρά του ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε πως η ΤΑ πρέπει να έχει αρμοδιότητες και σημαντικούς πόρους, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με τις ευθύνες που αναλαμβάνουν οι δήμοι. «Ως κόμμα - δήλωσε χαρακτηριστικά - έχουμε συγκεκριμένες θέσεις ώστε η ΤΑ να μην μετατρέπεται σε προέκταση του κρατικού μηχανισμού. Υπάρχουν οι δυνατότητες, η ΤΑ να βρίσκεται κοντά στο λαό και να μην μετατρέπεται σε φοροεισπράκτορα».

«Ναι» στα πανό με ευθύνη των δήμων

Ερωτηθείς να διευκρινίσει τη θέση της ΚΕΔΚΕ στο ζήτημα της απαγόρευσης ανάρτησης πανό ή αεροπανό και της αφισοκόλλησης από την κυβέρνηση, ο Π. Κουκουλόπουλος απάντησε πως με ευθύνη των δήμων και μετά από διαπαραταξιακή συνεννόηση μπορούν να παραχωρηθούν χώροι για κάτι τέτοιο, καθώς και για την τοποθέτηση εκλογικών περιπτέρων.

Προφανώς η πραγματικότητα που δείχνει πως υπάρχουν λύσεις ώστε και το περιβάλλον να είναι καθαρό, αλλά και τα κόμματα να μπορούν να προβάλλουν τις απόψεις τους με τους παραπάνω τρόπους, οδήγησε τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ σε αναθεώρηση προηγούμενης απόφασης της Ενωσης, να συνταχθεί με την κυβέρνηση και τις σχετικές απαγορεύσεις που επιβάλλει.

Χαρακτηριστικά ο Π. Κουκουλόπουλος είπε, πως οι δήμοι «πρέπει να ελαχιστοποιήσουν έως μηδενισμού τις αυθαίρετες ενέργειες», υπογραμμίζοντας πως τα κόμματα μπορούν να προχωρούν σε ανάρτηση πανό, κλπ. σε συνεννόηση και με ευθύνη των δήμων. Κατήγγειλε μάλιστα πως «κάποιοι συνάδελφοι προέβησαν σε αυθαίρετες πρωτοβουλίες κατεβάζοντας πανό του ΚΚΕ».

  • Προηγουμένως τα μέλη του προεδρείου της ΚΕΔΚΕ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, από τις θέσεις του οποίου δήλωσαν «πλήρως ικανοποιημένοι».
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θρήνος και οργή στην κηδεία του 18χρονου

Ελεύθερος ο αστυνομικός και προκλητικές επευφημίες, κατά την έξοδό του από το γραφείο του ανακριτή

Ελεύθερος, με τη σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας και του εισαγγελέα, αφέθηκε ο 33χρονος αστυνομικός Γ. Ατματζίδης, που τα ξημερώματα του Σαββάτου σκότωσε στη Θεσσαλονίκη τον 17χρονο Νίκο Λεωνίδη.

Ο αστυνομικός, αφού κατέβαλε χρηματική εγγύηση 500.000 δρχ., εξήλθε από το γραφείο του ανακριτή, γενόμενος δεκτός από ομάδα συγκεντρωμένων με επευφημίες. Εναντίον του Ατματζίδη, ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ μήνυση εναντίον του κατέθεσε χθες και η οικογένεια του θύματος. Οι προκλητικές αυτές εκδηλώσεις στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης από φερόμενους ως συναδέλφους του Ατματζίδη, που μάλιστα μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια, προκάλεσαν αγανάκτηση όχι μόνο στους παλιννοστήσαντες, αλλά και στο σύνολο των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Η πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, όταν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια ώρα πολύ κοντά στα δικαστήρια, γινόταν η κηδεία του άτυχου νεαρού.

Θρήνος στην κηδεία

Θρήνος και οργή επικράτησε χθες το μεσημέρι σ' όλη τη διάρκεια της κηδείας του 17χρονου, που δολοφονήθηκε από τον αστυνομικό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκατοντάδες ήταν οι φίλοι, συγγενείς και παλιννοστήσαντες από την πρώην Σοβιετική Ενωση που συνόδευσαν τον άτυχο νεαρό στην τελευταία του κατοικία.

Η νεκρική πομπή ξεκίνησε από το σπίτι του 17χρονου στην περιοχή του Διοικητηρίου. Σ' όλη τη διάρκειά της, επικρατούσε σιωπή και ακούγονταν μόνο μοιρολόγια. Απερίγραπτες για τη δραματικότητά τους ήταν οι σκηνές που διαδραματίστηκαν τη στιγμή που έφθασε η πομπή στην οδό όπου σκοτώθηκε ο νεαρός. Συντετριμμένοι οι τραγικοί γονείς και οι συγγενείς φιλούσαν το πεζοδρόμιο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Στη συνέχεια, η πολυάριθμη πομπή κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ φίλοι του νεκρού κρατούσαν το φέρετρο στους ώμους. Μπροστά στην είσοδο του υπουργείου, όπου είχαν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι παλιννοστήσαντες ξέσπασαν. Πολλοί κατήγγειλαν την αστυνομική βία, αλλά και την πολιτεία για τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει.

ΕΝΑΕ
Προσανατολισμός σε ημίμετρα

Η οικονομική ανέχεια, στην οποία έχει οδηγήσει η κυβερνητική πολιτική τις νομαρχίες της χώρας, είναι αλήθεια πως αναγνωρίζεται απ' όλους τους -, και τους κυβερνητικούς - νομάρχες. Οπως αλήθεια είναι ότι το θεσμικό τους όργανο, η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), αρνείται να διεκδικήσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, να έρθει, με λίγα λόγια, σε σύγκρουση με την κυβέρνηση. Κάτι που «είδαμε» και πριν ένα μήνα περίπου όταν η ΕΝΑΕ απειλούσε με κινητοποιήσεις, γιατί - ανάμεσα στα άλλα - τα χρήματα που παίρνουν οι νομαρχίες από τον κρατικό προϋπολογισμό αρκούν μόλις για να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Αντίθετα, η ΕΝΑΕ επιλέγει το δρόμο της εύρεσης λύσεων στα πλαίσια της υπάρχουσας πολιτικής, που εξοντώνει καθημερινά το θεσμό. Δρόμος που εξαντλείται στην επαιτεία ουσιαστικά επιμέρους πόρων - ψίχουλα από την κυβέρνηση, οι οποίοι ερμηνεύονται κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην αποδίδονται καν ή να αποδίδονται... λειψοί. Η εμπειρία της παρακράτησης του 1,2 τρισ. δραχμών από τα χρήματα των δήμων είναι καταλυτική. Στο δρόμο αυτό εντάσσεται και η χτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΑΕ να προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας πρότασης που θα εξασφαλίζει επιπλέον πόρους για το θεσμό. Συγκεκριμένα ζητά να αποδίδεται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το 1% επί του ΦΠΑ και ποσοστό από τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, για να μπορούν να κάνουν έργα.

Η εμπειρία πάντως αποδεικνύει πως η μόνη διέξοδος - και απάντηση ταυτόχρονα στην κυβερνητική τακτική της κλοπής ακόμα και θεσμοθετημένων πόρων - στο οικονομικό πρόβλημα των νομαρχιών είναι η διεκδίκηση ενός σταθερού και σημαντικού ποσοστού επί του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού.

Αντιρατσιστική πορεία την Πέμπτη

Πορεία διαμαρτυρίας κατά των επιχειρήσεων σκούπα και της ρατσιστικής βίας διοργανώνει το Συντονιστικό των Μεταναστευτικών Κοινοτήτων και των Αντιρατσιστικών Οργανώσεων με αφετηρία την πλατεία Κάνιγγος, την Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα.

Αιτία της πορείας αποτελεί, εκτός από τις επιχειρήσεις σκούπα, η αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας που, σύμφωνα με το Συντονιστικό, αποτελεί «προϊόν του αντιμεταναστευτικού προεκλογικού ανταγωνισμού των κομμάτων της εξουσίας και της μισοξενικής υστερίας της πλειονότητας των ΜΜΕ».

Το Συντονιστικό καλεί τα κόμματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς, τα συνδικάτα και κάθε πολίτη να καταγγείλουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ