Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΑΕ
Προσανατολισμός σε ημίμετρα

Η οικονομική ανέχεια, στην οποία έχει οδηγήσει η κυβερνητική πολιτική τις νομαρχίες της χώρας, είναι αλήθεια πως αναγνωρίζεται απ' όλους τους -, και τους κυβερνητικούς - νομάρχες. Οπως αλήθεια είναι ότι το θεσμικό τους όργανο, η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), αρνείται να διεκδικήσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, να έρθει, με λίγα λόγια, σε σύγκρουση με την κυβέρνηση. Κάτι που «είδαμε» και πριν ένα μήνα περίπου όταν η ΕΝΑΕ απειλούσε με κινητοποιήσεις, γιατί - ανάμεσα στα άλλα - τα χρήματα που παίρνουν οι νομαρχίες από τον κρατικό προϋπολογισμό αρκούν μόλις για να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Αντίθετα, η ΕΝΑΕ επιλέγει το δρόμο της εύρεσης λύσεων στα πλαίσια της υπάρχουσας πολιτικής, που εξοντώνει καθημερινά το θεσμό. Δρόμος που εξαντλείται στην επαιτεία ουσιαστικά επιμέρους πόρων - ψίχουλα από την κυβέρνηση, οι οποίοι ερμηνεύονται κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην αποδίδονται καν ή να αποδίδονται... λειψοί. Η εμπειρία της παρακράτησης του 1,2 τρισ. δραχμών από τα χρήματα των δήμων είναι καταλυτική. Στο δρόμο αυτό εντάσσεται και η χτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΑΕ να προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας πρότασης που θα εξασφαλίζει επιπλέον πόρους για το θεσμό. Συγκεκριμένα ζητά να αποδίδεται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το 1% επί του ΦΠΑ και ποσοστό από τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, για να μπορούν να κάνουν έργα.

Η εμπειρία πάντως αποδεικνύει πως η μόνη διέξοδος - και απάντηση ταυτόχρονα στην κυβερνητική τακτική της κλοπής ακόμα και θεσμοθετημένων πόρων - στο οικονομικό πρόβλημα των νομαρχιών είναι η διεκδίκηση ενός σταθερού και σημαντικού ποσοστού επί του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ