Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μείζον ζήτημα οι πόροι της Αυτοδιοίκησης

Συνάντηση του Σπ. Χαλβατζή με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ

Την αναγκαιότητα, στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) να παραμείνει κοντά στο λαό και να μην μετατρέπεται σε προέκταση του κρατικού μηχανισμού, επισήμανε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνάντηση που είχε χτες με το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Η συνάντηση, που έγινε στα πλαίσια των επαφών της ΚΕΔΚΕ με τα κόμματα ώστε να τα ενημερώσει για τις προτάσεις της ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές γόνιμη. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, σε δηλώσεις που ακολούθησαν, εξέφρασε επιγραμματικά την πρόταση της ΚΕΔΚΕ ώστε στη συνταγματική αναθεώρηση να κατοχυρώνεται μια ΤΑ ευθυνών, αρμοδιοτήτων, πόρων και διαφάνειας. Από την πλευρά του ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε πως η ΤΑ πρέπει να έχει αρμοδιότητες και σημαντικούς πόρους, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με τις ευθύνες που αναλαμβάνουν οι δήμοι. «Ως κόμμα - δήλωσε χαρακτηριστικά - έχουμε συγκεκριμένες θέσεις ώστε η ΤΑ να μην μετατρέπεται σε προέκταση του κρατικού μηχανισμού. Υπάρχουν οι δυνατότητες, η ΤΑ να βρίσκεται κοντά στο λαό και να μην μετατρέπεται σε φοροεισπράκτορα».

«Ναι» στα πανό με ευθύνη των δήμων

Ερωτηθείς να διευκρινίσει τη θέση της ΚΕΔΚΕ στο ζήτημα της απαγόρευσης ανάρτησης πανό ή αεροπανό και της αφισοκόλλησης από την κυβέρνηση, ο Π. Κουκουλόπουλος απάντησε πως με ευθύνη των δήμων και μετά από διαπαραταξιακή συνεννόηση μπορούν να παραχωρηθούν χώροι για κάτι τέτοιο, καθώς και για την τοποθέτηση εκλογικών περιπτέρων.

Προφανώς η πραγματικότητα που δείχνει πως υπάρχουν λύσεις ώστε και το περιβάλλον να είναι καθαρό, αλλά και τα κόμματα να μπορούν να προβάλλουν τις απόψεις τους με τους παραπάνω τρόπους, οδήγησε τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ σε αναθεώρηση προηγούμενης απόφασης της Ενωσης, να συνταχθεί με την κυβέρνηση και τις σχετικές απαγορεύσεις που επιβάλλει.

Χαρακτηριστικά ο Π. Κουκουλόπουλος είπε, πως οι δήμοι «πρέπει να ελαχιστοποιήσουν έως μηδενισμού τις αυθαίρετες ενέργειες», υπογραμμίζοντας πως τα κόμματα μπορούν να προχωρούν σε ανάρτηση πανό, κλπ. σε συνεννόηση και με ευθύνη των δήμων. Κατήγγειλε μάλιστα πως «κάποιοι συνάδελφοι προέβησαν σε αυθαίρετες πρωτοβουλίες κατεβάζοντας πανό του ΚΚΕ».

  • Προηγουμένως τα μέλη του προεδρείου της ΚΕΔΚΕ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, από τις θέσεις του οποίου δήλωσαν «πλήρως ικανοποιημένοι».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά αρμοδιότητες και φόρους! (2006-03-29 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση στραγγαλίζει οικονομικά τους Δήμους (2003-07-31 00:00:00.0)
Συνέδριο σύγκλισης με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα (2001-11-23 00:00:00.0)
Με προβλήματα η κατάθεση δικαιολογητικών (2001-05-24 00:00:00.0)
Οπλοφόρους θέλουν τους δημοτικούς αστυνομικούς! (2001-02-20 00:00:00.0)
Με «όχημα» τους δήμους (2000-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ