ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ
Αμεση ανάγκη η οργάνωση της πάλης

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν τα μέτρα του κεφαλαίου και των κομμάτων του απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία

Τη νέα άγρια επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού που προανήγγειλε ο ιμπεριαλιστικός Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος «αξιώνει παραπέρα μείωση σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις και νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και δίδακτρα στα κρατικά», καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

«Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα - σημειώνει το ΠΑΜΕ - από τις δηλώσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ ότι και αυτά τα αντεργατικά μέτρα θα εφαρμοστούν, όπως μέχρι σήμερα έχουν εφαρμοστεί οι προηγούμενες αντεργατικές αντιλαϊκές κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και από τα δύο κόμματα του δικομματισμού.

Είναι φανερό ότι μετά τις εκλογές ετοιμάζονται νέα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, που θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο τη θέση τους. Με πρώτα στη σειρά τα αντιασφαλιστικά σχέδιά τους».

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα «αποφασιστικά να δώσουν τη μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων και να οργανώσουν την πάλη για την απόκρουση αυτών των μέτρων. Καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από τη ζωή τους και από την πείρα που έχουν συγκεντρώσει από την εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών. Μπροστά στην επικείμενη εκλογική μάχη, αποφασιστικά να καταδικάσουν τις δυνάμεις του δικομματισμού, που είναι υπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση καθώς και εκείνες τις δυνάμεις που στηρίζουν τις πολιτικές της ΕΕ και των μονόδρομων του κεφαλαίου. Και με τους αγώνες και με την ψήφο να δυσκολέψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να τους αποδυναμώσουν και να τους αντιπαλέψουν».

Στον ΣΕΒ η σκυτάλη

Στο μεταξύ, μία μόλις μέρα μετά τις αντεργατικές συστάσεις του ΟΟΣΑ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος πήρε τη σκυτάλη και τάχτηκε υπέρ της άμεσης αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών. Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Απασχόλησης Β. Μαγγίνα «έπρεπε να τα έχουμε αντιμετωπίσει από προχτές, τα έχουμε αναβάλει για αύριο... Πρέπει να ανοίξει ένας ευρύς κοινωνικός διάλογος για να τα αντιμετωπίσουμε το συντομότερο».

Ακριβώς αυτό το μετεκλογικό κλίμα το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί για να προωθηθούν οι αντεργατικές παρεμβάσεις απασχόλησε και τη συνάντηση του ΣΕΒ με το προεδρείο της ΟΚΕ υπό τον πρόεδρό της Χρ. Πολυζωγόπουλο. Ο Δ. Δασκαλόπουλος αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο της ΟΚΕ στον «κοινωνικό διάλογο» και ζήτησε να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι προτάσεις της.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Γέννημα θρέμμα της ιδιωτικοποίησης

Στάση εργασίας και συγκέντρωση χτες από τους εργαζόμενους

Από τη χτεσινή συγκέντρωση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Εξοπλισμένη με το θεσμικό αντεργατικό πλαίσιο που έχουν εξασφαλίσει στους βιομήχανους και γενικά στο μεγάλο κεφάλαιο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η γερμανική αγοράστρια εταιρεία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Thyssen Kruup», στο όνομα της ανταγωνιστικότητάς της, συνθλίβει από εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις μέχρι το δικαίωμα στη δουλιά των 1.470 εργαζομένων του ναυπηγείου.

Ηδη, 11 εργάτες έχουν πάρει το χαρτί της απόλυσης και, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα «περικοπών» που έχει εκπονήσει η διοίκηση και το οποίο έχει τίτλο «Πρόγραμμα ΙΑΣΩ», έπεται συνέχεια και συνολικά γίνεται λόγος για 100 απολύσεις. Χτες οι εργαζόμενοι έκαναν στάση εργασίας από τις 7 έως τις 11 το πρωί, αποκλείοντας ταυτόχρονα την πύλη του ναυπηγείου, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων. Οι στάσεις εργασίας τις ίδιες ώρες θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ στις 11.30 το πρωί θα γίνει συνάντηση της διοίκησης του σωματείου με τον υφυπουργό Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτο. Την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση για την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Αυτό που κυριαρχεί ανάμεσα στους εργαζόμενους είναι ανασφάλεια και ανησυχία, οργή και αγανάκτηση. Αντί «επενδύσεων», «ανάπτυξης» και εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων που τους είχε τάξει το 2001 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν παρέδωσε το ναυπηγείο στη γερμανική HDW - η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από την «Thyssen» - τελικά είδαν δραστική συρρίκνωση του ναυπηγείου που συνεχίζεται και σήμερα, χτύπημα σε εργασιακά δικαιώματα και τώρα απολύσεις. Οι 11 που απολύθηκαν έχουν από 5 έως 30 χρόνια στο ναυπηγείο.

«Είκοσι ένα χρόνια στην παραγωγή, ηλεκτροσυγκολλητής. Σακατεύτηκα. Μου άλλαξαν πόστο και με πήγαν στις διοικητικές υπηρεσίες. Τώρα μετά από 29 χρόνια δουλιάς σύνολο και αφού έχουμε φτύσει αίμα εδώ μέσα, με πετάνε έξω», ανέφερε ο Αγγελος Σκαρμούτσος, ένας από τους απολυμένους και ο Γεράσιμος Τουμαζάτος, επίσης ένας από τους 11, συμπλήρωσε: «Αν περάσουν τα μέτρα αυτά σήμερα, αύριο οι μόνοι που θα μείνουν θα είναι οι εργολάβοι».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΒΦΛ ΚΑΒΑΛΑΣ
Συστήνει... υπομονή στους εργαζόμενους

Το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων πρέπει να χρηματοδοτηθεί και να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, χωρίς την απώλεια ούτε μίας θέση εργασίας. Την κατηγορηματική αυτή απαίτηση του λαού της Καβάλας μετέφερε χτες στη Βουλή με Ερώτηση του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, χωρίς όμως να λάβει ουσιαστική δέσμευση από τον υφυπουργό Οικονομίας.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, κατέλαβαν συμβολικά την Εγνατία οδό και την παλιά οδό Καβάλας - Ξάνθης στο ύψος του εργοστασίου. Τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους εξέφρασε κλιμάκιο της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ που συμμετείχε στην κινητοποίηση, καθώς και ο νομαρχιακός σύμβουλος Χρ. Ποτόλιας.

Απαντώντας στην Ερώτηση του ΚΚΕ ο Χρήστος Φώλιας, συνέστησε στους εργαζόμενους «υπομονή» και «ψυχραιμία», λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις προτάσεις της για λύση σε «λίγες ημέρες». Ανταπαντώντας ο Αγγελος Τζέκης, θύμισε ότι από την πρώτη φορά που τέθηκε το θέμα με Ερώτηση στη Βουλή πέρασαν σαράντα πέντε περίπου μέρες, αλλά η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει απάντηση συγκεκριμένη για την ομαλή και συνεχή λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου. Το συμπέρασμα που βγαίνει, σημείωσε, είναι ότι η κυβέρνηση ψάχνει μια λύση βραχυπρόθεσμη μπροστά στις επικείμενες εκλογές.

Η αναφορά αυτή αφορούσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση σκέπτεται τη μετοχοποίηση χρεών του εργοστασίου προς τη ΔΕΠΑ. Ο Αγγελος Τζέκης κατέληξε τονίζοντας ότι «το συγκεκριμένο εργοστάσιο έχει ανάγκη από άμεση χρηματοδότηση για να λειτουργήσει, για να αγοράσει τις πρώτες ύλες».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Ενας νεκρός κι ένας 17χρονος σε κώμα

Στο θάνατο ενός νεαρού εργάτη και το σοβαρό τραυματισμό ενός άλλου που μέχρι χτες το βράδυ έδινε σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, οδήγησε το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε χτες στη Ρόδο.

Νεκρός είναι ο 26χρονος Ροϊκάν Μάσι από τη Ρουμανία, ενώ σε κώμα βρίσκεται ο 17χρονος Ιντριτζι Εντουαρντ από την Αλβανία. Επεσαν από τον 5ο όροφο νεοανεγειρόμενης οικοδομής, στην περιοχή Φαληράκι. Οπως διαπίστωσαν συνδικαλιστές που πήγαν στον τόπο του «ατυχήματος», υπήρχαν σαφή σημάδια υποχώρησης της σκαλωσιάς πάνω στην οποία δούλευαν οι οικοδόμοι. Το βίτσι (αλυσίδα) του γερανού που μετέφερε υλικά ήταν σπασμένο, κάτι που ίσως οφείλεται στο υπερβολικό βάρος με το οποίο ήταν φορτωμένος εξαιτίας της εντατικοποίησης με την οποία προχωρά η κατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας που ετοιμάζει στο συγκεκριμένο σημείο ο μεγαλοξενοδόχος του νησιού Κάτρης.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ρόδου καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους νέους, τους οικονομικούς μετανάστες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, δολοφονώντας καθημερινά εργαζόμενους στους χώρους δουλιάς. Το νέο έγκλημα και την πολιτική του δικομματισμού που εκτρέφει την εργοδοτική ασυδοσία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η ΝΕ Ρόδου του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ