Παρασκευή 1 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Γέννημα θρέμμα της ιδιωτικοποίησης

Στάση εργασίας και συγκέντρωση χτες από τους εργαζόμενους

Από τη χτεσινή συγκέντρωση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Εξοπλισμένη με το θεσμικό αντεργατικό πλαίσιο που έχουν εξασφαλίσει στους βιομήχανους και γενικά στο μεγάλο κεφάλαιο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η γερμανική αγοράστρια εταιρεία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Thyssen Kruup», στο όνομα της ανταγωνιστικότητάς της, συνθλίβει από εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις μέχρι το δικαίωμα στη δουλιά των 1.470 εργαζομένων του ναυπηγείου.

Ηδη, 11 εργάτες έχουν πάρει το χαρτί της απόλυσης και, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα «περικοπών» που έχει εκπονήσει η διοίκηση και το οποίο έχει τίτλο «Πρόγραμμα ΙΑΣΩ», έπεται συνέχεια και συνολικά γίνεται λόγος για 100 απολύσεις. Χτες οι εργαζόμενοι έκαναν στάση εργασίας από τις 7 έως τις 11 το πρωί, αποκλείοντας ταυτόχρονα την πύλη του ναυπηγείου, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων. Οι στάσεις εργασίας τις ίδιες ώρες θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ στις 11.30 το πρωί θα γίνει συνάντηση της διοίκησης του σωματείου με τον υφυπουργό Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτο. Την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση για την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Αυτό που κυριαρχεί ανάμεσα στους εργαζόμενους είναι ανασφάλεια και ανησυχία, οργή και αγανάκτηση. Αντί «επενδύσεων», «ανάπτυξης» και εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων που τους είχε τάξει το 2001 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν παρέδωσε το ναυπηγείο στη γερμανική HDW - η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από την «Thyssen» - τελικά είδαν δραστική συρρίκνωση του ναυπηγείου που συνεχίζεται και σήμερα, χτύπημα σε εργασιακά δικαιώματα και τώρα απολύσεις. Οι 11 που απολύθηκαν έχουν από 5 έως 30 χρόνια στο ναυπηγείο.

«Είκοσι ένα χρόνια στην παραγωγή, ηλεκτροσυγκολλητής. Σακατεύτηκα. Μου άλλαξαν πόστο και με πήγαν στις διοικητικές υπηρεσίες. Τώρα μετά από 29 χρόνια δουλιάς σύνολο και αφού έχουμε φτύσει αίμα εδώ μέσα, με πετάνε έξω», ανέφερε ο Αγγελος Σκαρμούτσος, ένας από τους απολυμένους και ο Γεράσιμος Τουμαζάτος, επίσης ένας από τους 11, συμπλήρωσε: «Αν περάσουν τα μέτρα αυτά σήμερα, αύριο οι μόνοι που θα μείνουν θα είναι οι εργολάβοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ