ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΖΩΝΗ
Τους ήρθε... ο γερανός στο κεφάλι

Δύο νέα παλικάρια πλήρωσαν την έλλειψη μέτρων ασφαλείας και την ασυδοσία των εργολάβων

Ο τεράστιος γερανός συνέθλιψε το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο βρίσκονταν οι δύο εργάτες τραυματίζοντάς τους σοβαρά
Ο τεράστιος γερανός συνέθλιψε το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο βρίσκονταν οι δύο εργάτες τραυματίζοντάς τους σοβαρά
Νέο εργατικό ατύχημα έγινε χτες το μεσημέρι στο «πολύπαθο» χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, με αποτέλεσμα δύο εργαζόμενοι να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου ο ένας χαροπαλεύει. Πρόκειται για τους Πάρη Κόκκινο, 24 ετών και Γιώργο Λαδικό, 23 ετών, υπάλληλοι της εταιρείας «Otesat Maritel» (Δορυφορικές και Ναυτιλιακές Επικοινωνίες ΑΕ). Οι δύο εργαζόμενοι πριν προλάβουν να βγουν από το αυτοκίνητο, έπεσε στον ουρανό του οχήματος η «βελόνα» ενός γερανού με αποτέλεσμα αυτό να μετατραπεί σε άμορφη μάζα.

Ο γερανός ο οποίος ανήκει στον Χαράλαμπο Οζταστσή βρισκόταν μπροστά από το επισκευαζόμενο πλοίο «MINOAN EURO» για να μεταφέρει εργαλεία συνεργείων και εξαρτήματα του πλοίου. Οι δύο εργαζόμενοι σταμάτησαν το αυτοκίνητο απέναντι από το γερανό προκειμένου στη συνέχεια να επιβιβαστούν στο πλοίο για να ελέγξουν και επισκευάσουν τα τηλεπικοινωνιακά του συστήματα. Οταν έπεσε πάνω τους το βελόνι, ο γερανός δεν εκτελούσε καμία εργασία και ο χειριστής είχε κατέβει.

Από την πρώτη ματιά φαίνεται ότι ο γερανός είναι «ερείπιο». Μάλιστα, μαρτυρίες εργαζομένων αναφέρουν ότι ο ίδιος έχει ξαναπέσει και από τύχη δεν υπήρξαν τότε θύματα. Λίγα μέτρα πιο πέρα από το σημείο του ατυχήματος, στέκει απαξιωμένος ένας τεράστιος μόνιμος γερανός του ΟΛΠ, ο οποίος από το 1997 που εγκαταστάθηκε δεν έχει σηκώσει ούτε σαμπάνια!

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ανέφερε ότι γενικά «τέτοιας κατηγορίας γερανοί δεν είναι πρώτη φορά που πέφτουν. Το ατύχημα αυτό έχει να κάνει καθαρά με τα μέτρα ασφάλειας και την έλλειψη υποδομών στη Ζώνη», ενώ οι εργολάβοι «για την παραπέρα μείωση του κόστους δίνουν υπεργολαβίες σε ιδιώτες που έχουν τέτοιας ποιότητας μηχανήματα και κανείς δε γνωρίζει πότε ελέγχθηκαν για τελευταία φορά». Ο Νίκος Ξουράφης, μέλος της Γραμματείας ΠΑΜΕ Πειραιά, που έσπευσε στον τόπο του ατυχήματος, κατήγγειλε το γεγονός «της έλλειψης εκσυγχρονισμού και επενδύσεων στη Ζώνη με ευθύνη του ΟΛΠ και των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που με την πολιτική τους απαξιώνουν συνολικά τη ναυπηγοεπισκευή και προωθούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά». Και οι δύο απαίτησαν μέτρα για έργα υποδομής, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Ζώνης.

3η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες

Σύσκεψη χτες στη Θεσσαλονίκη

Γόνιμος προβληματισμός με στόχο την ενίσχυση των ταξικών αγώνων και την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ κατατίθεται στις περιφερειακές συσκέψεις, τις οποίες οργανώνουν καθημερινά οι ταξικές δυνάμεις, σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Εκατοντάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι καταγράφουν την πείρα που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο διάστημα σε κάθε νομό της χώρας και αναδεικνύουν τους αντιπροσώπους που θα πάρουν μέρος στις εργασίες της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, η οποία ξεκινά το Σάββατο 16 Ιούνη, στις 9 π.μ., στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» της Αθήνας και ολοκληρώνεται την Κυριακή, 17 του μήνα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου καλεί σε πολιτιστική εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο το βράδυ, στις 9 μ.μ., στο θέατρο Ελληνικών χορών «Δόρα Στράτου», στο λόφο του Φιλοπάππου.

Η ανάγκη να πολιτικοποιηθεί περισσότερο η δράση των ταξικών δυνάμεων ώστε σταθερά και πιο αποτελεσματικά να αποκαλύπτονται τα αίτια των προβλημάτων των εργαζομένων, αναδείχτηκε στην πλατιά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Θεσσαλονίκης.

Στη συζήτηση μεταφέρθηκε η εμπειρία από την πλούσια δράση του ΠΑΜΕ τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και τα συμπεράσματα που πρέπει να αξιοποιηθούν ως παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Οι ταξικές δυνάμεις συνέβαλαν σημαντικά στους αγώνες ενάντια στο κλείσιμο εργοστασίων (Λιπάσματα, Καπνομάγαζα, Δέρμα - Ιματισμός, κλπ.), στις απολύσεις, στη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις, στους αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και την εμπορευματοποίηση της Υγείας κλπ. Εκτιμήθηκε επίσης ότι συνέβαλαν στην προσπάθεια συντονισμού της πάλης της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, αλλά και στην αποκάλυψη του ρόλου των συμβιβασμένων ηγεσιών και της συμφωνίας τους με την αντεργατική πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Στον Πειραιά σήμερα

Καθώς οι προετοιμασίες για τις εργασίες του Σαββατοκύριακου μπαίνουν στην τελική ευθεία, χτες το απόγευμα έγινε και η προγραμματισμένη σύσκεψη της Γραμματείας Λάρισας του ΠΑΜΕ. Σήμερα, στις 6.30 μ.μ. θα ξεκινήσει η σύσκεψη της Γραμματείας του Πειραιά, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης. Συσκέψεις θα γίνουν ακόμα σε Αγρίνιο, Λευκάδα, Γρεβενά και Κέρκυρα.

ΕΛΤΑ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οχι στην τρομοκρατία και το χαφιεδισμό

Οι εργαζόμενοι, τα εργατικά συνδικάτα, οι λαϊκοί φορείς να «σηκώσουν κεφάλι», να αντιδράσουν αποφασιστικά στο χαφιεδισμό, στην παρακολούθηση, στις κάμερες, στη συλλογή προσωπικών δεδομένων. Να αρνηθούν στην πράξη τον εκφασισμό της καθημερινής δημόσιας και προσωπικής ζωής, την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, την κρατική τρομοκρατία στην κοινωνική δράση και ζωή. Αυτό το μήνυμα - κάλεσμα μετέφεραν στους εργαζόμενους στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όπου περιόδευσαν χτες, ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ και ο Γ. Ζιώγας, νομαρχιακός σύμβουλος και μέλος της Γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

Κάλεσαν ειδικά τους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ να εμποδίσουν να υλοποιηθεί η απόφαση της διοίκησης, στο νέο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ, να εγκαταστήσει κάμερες για την παρακολούθησή τους και μαγνητικές κάρτες με φωτογραφία των εργαζομένων τις οποίες θα φορούν σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.

Μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων, μέσα στο χώρο, ο Σ. Ζαριανόπουλος και ο Γ. Ζιώγας, σημείωσαν πως αντίστοιχες περιπτώσεις παρακολούθησης των εργαζομένων έχουν ήδη εντοπιστεί στη Θεσσαλονίκη στην Τράπεζα Πειραιώς και στη φαρμακαποθήκη «Στρούμσας». Και τους κάλεσαν να μην πατήσουν την πεπονόφλουδα που πετάει η εργοδοσία πως αυτά τα μέτρα λαμβάνονται δήθεν στο όνομα της διασφάλισης των «συνθηκών ασφαλείας». Στόχος είναι η παρακολούθηση της εργασιακής και συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων, και για την περίπτωση των ΕΛΤΑ, η εμπέδωση κλίματος φοβίας και τρομοκρατίας μέσα στους εργασιακούς χώρους μπροστά στις εργασιακές αλλαγές που θα συνοδεύσουν την ιδιωτικοποίηση.

Ο επικίνδυνος εργάτης

Η φετινή 96η Συνδιάσκεψη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που ολοκληρώνεται την Παρασκευή στη Γενεύη, έχει κεντρικό θέμα την «προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους». Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι τοποθετήσεις εκπροσώπων κυβερνήσεων, εργοδοτικών ενώσεων και συνδικαλιστικών οργανώσεων αποτελούν ύμνο στην «ανταγωνιστικότητα» των οικονομιών, στη «βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», στον κοινωνικό εταιρισμό. Αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό για να χαρακτηρίσει κανείς τουλάχιστον υποκριτικό το ενδιαφέρον τους για την «αξιοπρεπή εργασία».

Τα πράγματα όμως είναι πολύ πιο επικίνδυνα για τους εργαζόμενους. Και ο κίνδυνος έχει να κάνει με το περιεχόμενο που το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του δίνουν στον όρο «αξιοπρεπή εργασία». Γι' αυτούς, ένας εργάτης πρέπει - να μάθει - να αισθάνεται αξιοπρεπής αν μπορεί και συνδυάζει την «ευελιξία» με την «ασφάλεια». Αν πειθήνια συμβιβάζεται με τη «διά βίου κατάρτιση» και την εργασιακή περιπλάνηση. Αν αντιλαμβάνεται την Κοινωνική Ασφάλιση σαν μια παροχή που ο ίδιος πρέπει να εξασφαλίσει για τον εαυτό του, πληρώνοντας και ξαναπληρώνοντας. Και, βέβαια, πρέπει να αισθάνεται αξιοπρεπής και τυχερός όταν ο πενιχρός μισθός και τα κάθε είδους επιδόματα πείνας δημιουργούν για τον ίδιο και την οικογένειά του ένα επισφαλές δίχτυ προστασίας πριν την απόλυτη εξαθλίωση.

Αυτά πάνω κάτω είπε και ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δ. Κοντός, μιλώντας χτες στις εργασίες της συνόδου. Διαφήμισε το «μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο σκοπεύει να προωθήσει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη (...) με εργαλεία τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου, των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, τη διάχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης» και με στόχο «να επιτύχουμε έναν ισορροπημένο συνδυασμό ευελιξίας και ασφάλειας, ο οποίος θα δώσει ώθηση στον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων». Στο περιθώριο των εργασιών, μάλιστα, και ένεκα της χτεσινής Παγκόσμιας Μέρας Ενάντια στην Παιδική Εργασία, φρόντισε να τονώσει και την προεκλογική παροχολογία, «διαρρέοντας» ότι η κυβέρνηση μελετά την παροχή επιδόματος στις αγροτικές οικογένειες, για να επιστρέψουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αν το έχουν σταματήσει προκειμένου να δουλέψουν...

Ποιος είναι, λοιπόν, ο «αξιοπρεπής» εργάτης που περιγράφουν στις διακηρύξεις τους; Αυτός που δουλεύει αγόγγυστα για τα κέρδη των επιχειρήσεων, την τόνωση της μεταξύ τους «ανταγωνιστικότητας». Και όχι, βέβαια, αυτός που διεκδικεί μισθούς και δικαιώματα στο ύψος των πραγματικών αναγκών του και - πολύ περισσότερο - τον πλούτο που με τα χέρια του παράγει. Αυτός, για το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του, έχει άλλο όνομα. Είναι ο επικίνδυνος εργάτης. Και τον φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι...


Περ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ