ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Να ερευνηθεί από το 1950 η ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων
  • Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ζητάει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
  • Στόχος η σε βάθος χρόνου αναζήτηση των ευθυνών της καταλήστευσης

Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής προκειμένου να διερευνηθεί σε όλο το βάθος της η υπόθεση διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, ζητάει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα αποθεματικά των Ταμείων.

Η πρόταση αναλύεται σε επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής Α. Μπενάκη - Ψαρούδα, στην οποία αναφέρεται:

«Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από τη μία αναδεικνύουν την ανάγκη να προχωρήσει η διεύρυνση και απόδοση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών που υπάρχουν. Από την άλλη όμως αναδεικνύουν τις σοβαρές διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την αφαίμαξη των αποθεματικών των Ταμείων.

Πιο συγκεκριμένα:

Τεράστιες ήταν οι απώλειες από τη δέσμευση των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας με βάση τον αναγκαστικό νόμο 1611/1950 και με επιτόκια που υπολείπονταν κατά πολύ και από τον επίσημο πληθωρισμό. Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο ως κίνητρο για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων με πρόσχημα την ανάπτυξη. Και μόνο την περίοδο 1951-1975 οι απώλειες υπολογίζονται σε 58 δισ. ευρώ.

Στη δεκαετία του 1990 αρχικά με το νόμο 2076/1992 επί κυβέρνησης της ΝΔ δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετούν τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και το 20% των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο.

Στη συνέχεια το ποσοστό αυτό αυξήθηκε με το νόμο 2676/1999 του ΠΑΣΟΚ σε 23%, ενώ με μια σειρά άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που ακολούθησαν διευρύνθηκε το τζογάρισμα των αποθεματικών και διευκολύνθηκε η ανάμειξη στη διαχείριση των αποθεματικών. Τεράστιες ήταν οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2002.

Βάση της πολιτικής απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία όλη αυτήν την περίοδο ήταν η προώθηση της λογικής που ελαχιστοποιεί τη συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας και μεταφέρει τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, η πολιτική αυτή προετοιμάζει το έδαφος για την πιο αποφασιστική προώθηση της "Στρατηγικής της Λισαβόνας" που έχει αποφασιστεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων της χώρας μας για παράταση του εργάσιμου βίου, την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης και τη μείωση των παροχών.

Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής ώστε να διερευνηθεί σε όλο το βάθος η υπόθεση της διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων».

Υπενθυμίζεται ότι για να συζητηθεί η πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής απαιτείται η υπογραφή της από τουλάχιστον 60 βουλευτές.

Για το ίδιο θέμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει και πρόταση νόμου με την οποία προβλέπεται η επιστροφή όλων των κλεμμένων από τα ασφαλιστικά ταμεία, διαχρονικά από το 1950 μέχρι σήμερα.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ
Το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο

Ο ελληνικός λαός καλείται πλέον και επίσημα να πληρώσει τις συνέπειες του πολιτικοοικονομικού σκανδάλου των δομημένων ομολόγων, στο οποίο ενεπλάκησαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, μαζί με ελληνικές και ξένες τράπεζες.

Με ρύθμιση που κατέθεσαν χτες οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης, «φορτώνεται» ο κρατικός προϋπολογισμός με το ποσό των 3,068 εκατ. ευρώ, το οποίο δίνεται με τη μορφή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία (ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΦΕ, ΤΣΕΥΠ) προκειμένου να καλυφθεί μέρος μόνο των τόκων που αφορούν την περίοδο διακράτησης του διαβόητου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ.

Το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο. Από τη μια βγαίνουν «λάδι» η «JP Morgan» και τα άλλα αρπακτικά της αλυσίδας διακίνησης του ομολόγου πριν αυτό καταλήξει στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ διαγράφονται με μια μονοκονδυλιά και οι «προμήθειες» των 40 εκατ. ευρώ, από την άλλη οι αμαρτίες του πολιτικοοικονομικού κυκλώματος φορτώνονται στον ελληνικό λαό.

Πρόκειται, ασφαλώς, για μια μερική μόνο ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί ενόψει εκλογών να κλείσει άρον άρον το θέμα που έχει προκύψει με το συγκεκριμένο ομόλογο, τη στιγμή που παρεμφερή προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Από την άλλη, βέβαια, τα ίδια τα ταμεία χάνουν ένα αξιοσέβαστο ποσό από τους συμβατικούς τόκους που θα έπρεπε να εισπράξουν για την περίοδο διακράτησης του ομολόγου. Δεδομένου ότι η σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «JP Morgan» προέβλεπε για το πρώτο έτος επιτόκιο ίσο με 6,25%, τα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία - ως τελικοί αγοραστές - για την περίοδο διακράτησης από τις αρχές Φλεβάρη έως 15 Ιούνη θα έπρεπε να εισπράξουν τόκους περίπου 7,3 εκατ. ευρώ. Αντί αυτού το Ελληνικό Δημόσιο τους επιστέφει το ποσό των 3,1 εκατ. ευρώ, με συνέπεια οι ζημιές των Ταμείων να ανέλθουν στα 4,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, το ποσό των 3,068 εκατ. ευρώ, επιμοιράζεται ως ακολούθως: Το ΤΕΑΔΥ (το ταμείο των δημόσιων υπαλλήλων) θα εισπράξει 1,096 εκατ. ευρώ, το ΤΕΑΠΟΚΑ (επικουρικό ταμείο ασφάλισης προσωπικού οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης) 876.500 ευρώ, το ΤΕΑΥΦΕ (επικουρικό ταμείο φαρμακοϋπαλλήλων) 602.600 ευρώ και το ΤΣΕΥΠ (ταμείο εφημεριδοπωλών) το ποσό των 493.000 ευρώ.

ΠΑΣΟΚ
Αποφεύγει να θίξει τη συνέχιση του τζόγου

Επιμένοντας να συντηρούν τη δικομματική αντιπαράθεση γύρω από το σκάνδαλο των ομολόγων, αλλά αποφεύγοντας να θίξουν τον πυρήνα της πολιτικής της συνέχισης του τζόγου με τα χρήματα των ασφαλισμένων, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν και χτες την κυβέρνηση για «προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου».

Με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα ασφαλιστικά ταμεία ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΣΕΥΠ» με ρύθμιση που κατέθεσε χτες στη Βουλή, οι υπεύθυνες Οικονομίας και Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Β. Παπανδρέου και Μ. Δαμανάκη, δήλωσαν: «Αντί να επιστραφούν τα κλεμμένα και να αποδοθούν οι ευθύνες, όσο υψηλά κι αν βρίσκονται, η κυβέρνηση ζητάει από τους φορολογούμενους να πληρώσουν τις μίζες και τις βαλίτσες. Τα Ταμεία που η κυβέρνηση έχει εμπλέξει στο σκάνδαλο των ομολόγων είναι 24 κι όχι 4 και τα δομημένα ομόλογα είναι πολλά κι όχι μόνον το κρυφό ομόλογο».

Βέβαια, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά στην επιστροφή των κλεμμένων στα ασφαλιστικά ταμεία προηγούμενων χρόνων όταν στην κυβέρνηση ήταν το κόμμα τους.

Ολοκληρώθηκε η εισαγγελική έρευνα

Την ερχόμενη βδομάδα, πιθανώς τη Δευτέρα, αναμένεται οι εισαγγελείς Αντώνης Λιόγας και Γρηγόρης Πεπόνης, που έκαναν την πρώτη έρευνα της υπόθεσης των ομολόγων, να παραδώσουν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Γιώργο Κολιοκώστα το πόρισμά τους, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά είκοσι ατόμων, μεταξύ των οποίων στελέχη υπουργείων, ξένων τραπεζών, Ταμείων και χρηματιστηριακών εταιρειών. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για τη διάπραξη κακουργημάτων, όπως της απάτης με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (κακούργημα).

Την Πέμπτη, εξάλλου, συγκαλείται η Ολομέλεια Εφετών για να επιλέξει ειδικό εφέτη ανακριτή, ο οποίος θα αναλάβει την υπόθεση. Μόλις γίνει αυτό, ο Γιώργος Κολιοκώστας θα ασκήσει τις ποινικές διώξεις.

Στο μεταξύ, συμπληρωματική κατάθεση έδωσε χθες στον εισαγγελέα Αντώνη Λιόγα ο τέως πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Αγάπιος Σημαιοφορίδης, μετά την προχθεσινή κατάθεση του πρώην ειδικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιου Παπαδόπουλου, ο οποίος διέψευσε όσα είχε καταθέσει ο Σημαιοφορίδης, σχετικά με τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πέρσι τον Σεπτέμβρη, εφιστώντας του την προσοχή για μεγάλες προμήθειες που εισέπραττε η «Ακρόπολις». Ο τέως πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ πάντως εμμένει στην αρχική του κατάθεση.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την άρση του απορρήτου των τηλεφωνημάτων του Σημαιοφορίδη για να διαπιστώσει εάν όντως δέχτηκε τηλεφώνημα στο κινητό του από τον Παπαδόπουλο ή όχι.

Συνέντευξη Τύπου

Η Αλ. Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ στο λαό και οι βουλευτικές εκλογές». Η συνέντευξη θα δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιούνη, στις 12.30 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ, Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου.

Η συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί απευθείας από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «902».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ