ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στην καταστολή

Το διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και η Δημοκρατική Συσπείρωση στη Θεσσαλονίκη την επόμενη Πέμπτη 28 Ιούνη

Λαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στην εργοδοτική και κρατική καταστολή, διοργανώνουν οι Γραμματείες Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, την Πέμπτη 28 Ιούνη στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Με ανακοίνωσή τους, καλούν τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν μαζικά, να εκφράσουν την απόφασή τους να αντισταθούν στο «αντιτρομοκρατικό» οπλοστάσιο της ΕΕ που εφαρμόζεται σε πλήρη ανάπτυξη ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες, και να καταδικάσουν τα κόμματα που το στηρίζουν.

«Οσο τα προβλήματα της εργατικής τάξης και του λαού εντείνονται, τόσο η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις προσφεύγουν στην καταστολή για να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή αντίδραση ενάντια στην πολιτική και τα κόμματα που είναι υπεύθυνα για την όξυνση των προβλημάτων. Η τρομοκρατία εντείνεται, γενικεύεται, εκσυγχρονίζεται, παγιώνεται σαν μέσο αντιμετώπισης της λαϊκής αντίδρασης ενάντια στην πολιτική και τα κόμματα που ευθύνονται», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους και αναφέρουν ορισμένα μόνο παραδείγματα από τα όσα το αποδεικνύουν. Οπως «ο πρόσφατος βασανισμός νεαρών μεταναστών στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, η σύλληψη και η πολυήμερη κράτηση του φοιτητή από τη Θεσσαλονίκη με αστήρικτες κατηγορίες, που αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου.

Η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς οργιάζει. Εκτός από τις τρομοκρατικές απολύσεις σε όποιον σηκώνει κεφάλι, εκσυγχρονίζεται με την εγκατάσταση σε πολλές επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης των εργαζομένων (ΕΛΤΑ, φαρμακαποθήκη Στρούμσας, ΑΓΝΟ, Τράπεζα Πειραιώς, κ.λπ.).

Οι στημένες διώξεις των συνδικαλιστών των Εμφιαλωμένων Ποτών συνεχίζονται».

Εκφραση του αστικού κράτους η αστυνομική βία

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Στη μακρά αλυσίδα γεγονότων που έχουν να κάνουν με φαινόμενα αυταρχισμού και αστυνομικής βίας από τη μια και με τις άθλιες, από κάθε πλευρά, συνθήκες κράτησης στα Αστυνομικά Τμήματα, προστίθενται τα βασανιστήρια και ο εξευτελισμός κρατουμένων στο ΑΤ Ομονοίας που αποκαλύφθηκαν με το βίντεο της ντροπής, αλλά και ο θάνατος και δεύτερου κρατούμενου στο Τμήμα Μεταγωγών της Θεσσαλονίκης μόλις σε διάστημα 2 μηνών, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

«Τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και βασανισμού κρατουμένων, ιδιαίτερα μεταναστών, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι ελάχιστα μπροστά σε όσα πράγματι συμβαίνουν. Η κακοποίηση του Κύπριου φοιτητή (τον περασμένο Νοέμβρη) και ο τραυματισμός πολίτη από τον διοικητή του ΑΤ Ωραιοκάστρου πριν λίγες μέρες αναδεικνύουν μια θλιβερή πραγματικότητα», αναφέρει η ΚΟΘ του ΚΚΕ. Και εξηγεί: «Είναι συνέπεια της διαπαιδαγώγησης των Σωμάτων Ασφαλείας και του αντιλαϊκού, κατασταλτικού τους προσανατολισμού - στη Θεσσαλονίκη το 1/3 του συνόλου της αστυνομικής δύναμης είναι στα ΜΑΤ. Αλλά και της ατιμωρησίας που απολαμβάνουν οι εμπλεκόμενοι σε εγκληματικές πράξεις». Μάλιστα, θυμίζει πως η ποινή που επιβλήθηκε στον προϊστάμενο της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την υπόθεση της «ζαρντινιέρας» ήταν 15ήμερη αργία και η μετάθεσή του στο Κιλκίς, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα για τον «πιστολέρο» του Ωραιοκάστρου.

Επίσης, περιγράφει τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων στο Μεταγωγών, σε Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Αστυνομικά Τμήματα, όπου στοιβάζονται αδιακρίτως για βδομάδες και μήνες μέχρι να δικαστούν ή να απελαθούν, γιατί δεν υπάρχουν χώροι στις φυλακές και στο Μεταγωγών, με συνέπειες ευνόητες, αφού δεν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής για φυλασσόμενους και φύλακες και επέρχεται πλήρης εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

«Η αστυνομική βία και καταστολή είναι έκφραση του αστικού κράτους και των μηχανισμών του», τονίζει η ΚΟΘ του ΚΚΕ, και καλεί το λαϊκό κίνημα να αντιμετωπίσει τη βία και την καταστολή και να αγωνιστεί: Για σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και των μεταναστών. Ενάντια στη χρησιμοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας για την καταστολή του λαϊκού κινήματος. Για την ικανοποίηση εργασιακών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών. Για το σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων και την κράτηση με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Νέο βίντεο με αυθαιρεσίες αστυνομικών

Νέο βίντεο με παράνομες δραστηριότητες αστυνομικών ήρθε χτες στο φως της δημοσιότητας. Το νέο περιστατικό συμβαίνει μέσα σε αστυνομικό τμήμα, όπου δύο ιερόδουλες εξευτελίζονται με τον χειρότερο τρόπο.

Το βίντεο δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Το Βήμα». Σε αυτό εμφανίζονται δύο νεαρές ιερόδουλες να υποχρεώνονται από αστυνομικούς να χορεύουν αισθησιακά. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό ποιο είναι το αστυνομικό τμήμα. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρωνας Πολύδωρας, παρήγγειλε στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τη διενέργεια άμεσης έρευνας προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα πραγματικά περιστατικά και η περίπτωση καταναγκασμού των εικονιζόμενων προσώπων στις πράξεις που προέβαιναν.

Για το ίδιο θέμα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, δήλωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία εξετάζει αν στο βίντεο και τις φωτογραφίες που αναπαρήγαγε εφημερίδα, υπάρχει συμμετοχή αστυνομικών, τονίζοντας ότι «εφ όσον διαπιστωθεί εμπλοκή αστυνομικών, να επιβληθεί και σε αυτούς παραδειγματική τιμωρία». «Η ανοχή της πολιτείας, της κυβέρνησης και όλων μας, σε οποιαδήποτε μορφή βίας ή παράβασης των καθηκόντων που ανέθεσε η πολιτεία σε λειτουργούς της είναι και πρέπει να είναι μηδενική. Καμία ανοχή», κατέληξε ο Ευαγ. Αντώναρος.

Στο μεταξύ, σε συνάντηση που είχε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αναστάσιος Δημοσχάκης με το Συνήγορο του Πολίτη, έγινε γνωστό πως ο Α. Δημοσχάκης ζήτησε από τον Γ. Καμίνη, να του παραδώσει όλες τις καταγγελίες πολιτών σε βάρος αστυνομικών ή υπηρεσιών της Αστυνομίας, προκειμένου, κατόπιν εορτής, να τις εξετάσει ο ίδιος με τους συνεργάτες του.

Σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή» ο Β. Πολύδωρας «βλέπει» συνωμοσίες. Αναφερόμενος στο περιστατικό που έλαβε χώρα στο τμήμα Ομόνοιας, χαρακτηρίζει την προβολή του βίντεο, ένα χρόνο μετά το περιστατικό ως σχέδιο για την αποδόμηση της Ελληνικής Αστυνομίας. «Δεν είναι τυχαία η δημοσιοποίησή του ένα χρόνο μετά» ισχυρίζεται. «Μάλλον πρόκειται για σχέδιο που εκπονήθηκε και εκτελέστηκε άψογα με στόχο την Αστυνομία και τη φθορά της Κυβέρνησης του υπουργού Δημόσιας Τάξης», επισημαίνει, ενώ δηλώνει οργισμένος με τους επικριτές του και υποστηρίζει ότι είναι «κολόνα» της κυβέρνησης και όχι βαρίδι της, όπως λένε μερικοί. Υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις του περί «πραιτόρων» ήταν «διατυπώσεις ανατάξεως του φρονήματος» των αστυνομικών. Σε σχέση με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δε νομίζει ότι κάποιοι πρόδωσαν την εμπιστοσύνη που τους έδειξε πρώτος. Αναφερόμενος στους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο για «συμπεριφορές συγγενικές προς το βαρύ αδίκημα της "στάσης"».

Στα χτεσινοβραδινά δελτία ειδήσεων εξάλλου προβλήθηκε νέο βίντεο, όπου φαίνεται ο αρχιφύλακας που κατηγορείται ότι κακοποίησε δυο νεαρούς κρατούμενους, να κακοποιεί άλλον κρατούμενο ασιατικής καταγωγής.

Στη Θεσσαλονίκη

Αλλο ένα περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας έγινε γνωστό χτες στη Θεσσαλονίκη, όταν ο 48χρονος Γ. Παπακωνσταντίνου κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου στον επαρχιακό δρόμο Λαγκαδά - Χαραυγής. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου οδηγήθηκε χτες στο Αυτόφωρο με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής, όμως οι αστυνομικοί μάρτυρες δεν προσήλθαν για να καταθέσουν. Οπως δήλωσε ο δικηγόρος του, το θύμα της αστυνομικής βίας προτίθεται να καταθέσει μήνυση εναντίον των αστυνομικών.

Η πορεία της υγείας του αρχιεπισκόπου

Λεπτομερή ενημέρωση, σύμφωνα με την επιθυμία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, έκαναν χτες οι γιατροί του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου, για την κατάσταση της υγείας του. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση της υγείας του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι αντιμετωπίσιμη, εκτός αν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις.

Το βάρος σύμφωνα με τους γιατρούς πέφτει στο ήπαρ όπου διαγνώστηκε πρωτοπαθές νεόπλασμα (ηπάτωμα) αυτού που συνήθως αναπτύσσεται επί του ήπατος όταν υπάρχει μια χρόνια ηπατοπάθεια. Η θέση του και η έκτασή του το κατατάσσουν, όπως είπε ο θεράπων γιατρός κ. Βώρος, στα δυνητικά αντιμετωπίσιμα νεοπλάσματα και διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο. Στο παχύ έντερο το πρόβλημα ήταν, πάντα σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, ένας πολύποδας που ήδη είχε κάνει εξαλλαγή προς αδενοκαρκίνωμα και η έκτασή του ήταν τέτοια που η εγχείρηση που του έγινε αναμένεται να είναι θεραπευτική. Το πρόβλημα του ήπατος δεν έχει σχέση με το παχύ έντερο, δηλαδή δεν είναι μετάσταση. Οπως ανακοινώθηκε από τους γιατρούς, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα παραμείνει μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, γιατί εξυπηρετεί τις νοσηλευτικές απαιτήσεις και δεν αποκλείεται στα τέλη της επόμενης να πάρει εξιτήριο. Ο αρχιεπίσκοπος έχει πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ