ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
«Φτύνουν αίμα» οι εργαζόμενοι

Περιοδεία κλιμακίου υποψήφιων βουλευτών του Πειραιά

Απ' όλα έχει ο «μπαξές», από ανασφάλιστους μέχρι εργαζόμενους, που δουλεύουν με τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας, από τεράστιες ελλείψεις προσωπικού μέχρι παραβίαση των διεθνών συμβάσεων ασφαλείας. Ο λόγος για το Αντικαρκινολογικό Νοσοκομείο «Μεταξά», το οποίο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα των δημόσιων νοσοκομείων της περιφέρειας του Πειραιά και, βέβαια, όχι μόνο. Η «γάγγραινα» που το «τρώει» είναι η έλλειψη κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Δεν υπάρχει πολιτική βούληση», «θέλουν να χτυπήσουν το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας», λέγεται από τους εργαζομένους. Δέκτες των καταγγελιών αυτών έγιναν χτες το πρωί ο Γιώργος Μαρίνος και ο Γιώργος Νταουντάκης, υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην α` περιφέρεια Πειραιά, κατά τη διάρκεια περιοδείας τους.

Οι δύο υποψήφιοι περιόδευσαν σε όλες τις πτέρυγες του 7όροφου νοσοκομείου, για να διαπιστώσουν σε κάθε μια από αυτές και μια «πληγή», όμως η μεγαλύτερη είναι αυτή της έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 150 κενές οργανικές θέσεις, που αφορούν κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό. Συνολικά, το νοσοκομείο έχει δύναμη 650 εργαζόμενους και 250 γιατρούς. Οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτονται από τους βοηθούς θαλάμων, οι οποίοι δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και επιπλέον το γεγονός αποτελεί παραβίαση σχετικών διεθνών συμβάσεων που αφορούν τους κανόνες ασφαλείας! Στον τρίτο όροφο έχει μεταφερθεί η γ` χειρουργική - ορθοπεδική - γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου των «Αγίων Αναργύρων», που «χτυπήθηκε» από τους σεισμούς. Η κλινική αυτή διαθέτει πλέον 23 κρεβάτια από τα 39 που διέθετε αρχικά. Στις διοικητικές υπηρεσίες, που στεγάζονται στο ισόγειο του κτιρίου, δουλεύουν και 40 άτομα χωρίς ασφάλιση! Πρόκειται για φοιτητές και σπουδαστές ΤΕΙ και ιδιωτικών σχολών, που εντάχτηκαν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ. Ο μισθός τους ανέρχεται στις 130.000 δραχμές!

Ομως, εκεί που οι εργαζόμενοι «φτύνουν αίμα», είναι στα υπόγεια του νοσοκομείου. Ειδικά οι εργαζόμενες στο τμήμα των πλυντηρίων - στεγνωτηρίων, εργάζονται κυριολεκτικά κάτω από μεσαιωνικού τύπου συνθήκες. Το ταβάνι στάζει νερά, η απουσία κλιματισμού έχει ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία στο χώρο αυτό να φτάνει και τους 50 βαθμούς και επιπλέον να λιμνάζουν στο χώρο αέρια από τα χημικά που χρησιμοποιούνται.

Οι δύο υποψήφιοι, συνομιλώντας με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, τους κάλεσαν να δώσουν με την ψήφο τους «χαστούκι» στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που ευθύνονται για τη δραματική κατάσταση των νοσοκομείων. Ενώ στη συγκέντρωση των εργαζομένων στα πλυντήρια, ο Γιώργος Μαρίνος επισήμανε: «Την υγεία, που αποτελεί κοινωνικό αγαθό, τη μεταχειρίζονται σαν εμπόρευμα. Θέλουν να την παραδώσουν στο μεγάλο κεφάλαιο. Ομως, δεν είναι μόνο αυτό. Προετοιμάζουν σφοδρότατη επίθεση στο ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Πρέπει να βγάλετε τα αναγκαία συμπεράσματα και να ενισχύσετε το ΚΚΕ για να δώσουμε τη μάχη κάτω από καλύτερους όρους, αλλά και για να συγκροτηθεί το λαϊκό μέτωπο που δίνει προοπτική». Ο Γιώργος Νταουντάκης πρόσθεσε: «Αν στις 10 του μήνα έχουμε ενισχυμένο ΚΚΕ, θα σκεφτούν πολύ να περάσουν τα μέτρα που σχεδιάζουν και εμείς με άλλο αέρα θα οργανώσουμε τους αγώνες μας».

Ψήφο αντίστασης στη λαίλαπα που έρχεται

Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» περιόδευσε χτες επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής  στην Α' Αθήνας

Ο Γιώργος Μαυρίκος
Ο Γιώργος Μαυρίκος
Κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ για τη δημιουργία γραμμής άμυνας, που δε θα επιτρέψει να περάσει η θύελλα των αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων, απηύθυνε ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στην Α` Αθήνας, ο οποίος περιόδευσε χτες στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας».

Τον υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ συνόδευσε ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Αγίου Σάββα» Νίκος Φίλιας.

«Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ έχουμε ολοκαίνουρια μηχανήματα που δε λειτουργούν, γιατί δεν έχουμε τεχνολόγους», επισήμανε στον υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ η Αρετή Πατσιαντού,εργαζόμενη στα ισότοπα του νοσοκομείου και αναφέρθηκε στο νέο χειρουργείο του νοσοκομείου και στον ψηφιακό αγγειογράφο, που δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. «Οι λίστες αναμονής στο νοσοκομείο είναι μεγάλες και ειδικότερα στην κλινική μαστού και τα γυναικολογικά τμήματα, καθώς τα γυναικολογικά περιστατικά θερίζουν», υπογράμμισε η Α. Πατσιαντού και τόνισε ότι το πρόβλημα εντάθηκε μετά τη διάλυση των «Αγίων Αναργύρων», καθώς όλο το βάρος της αντικαρκινικής περίθαλψης του Λεκανοπεδίου δέχονται ο «Αγιος Σάββας» και το «Μεταξά» στον Πειραιά.

Την απαράδεκτη διάλυση του νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» κατήγγειλαν στη συνέχεια οι εργαζόμενοι στο τμήμα κοβαλτίου του νοσοκομείου, το οποίο μεταφέρθηκε μαζί με τους εργαζόμενούς του στον «Αγιο Σάββα» από τους «Αγιους Ανάργυρους». «Η κατεύθυνση είναι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα υγείας, έτσι ώστε να πέσει σαν ώριμο φρούτο στα χέρια των ιδιωτών», επισήμανε στους εργαζόμενους ο Γ. Μαυρίκος και τους κάλεσε να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

«Μετά τις εκλογές τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα. Είτε εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΝΔ, ετοιμάζονται να γκρεμίσουν το ασφαλιστικό σύστημα, τα εργασιακά δικαιώματα, να προχωρήσουν στις ιδιωτικοποιήσεις, στη διάλυση της δημόσιας υγείας», τόνισε στη συνέχεια ο Γ. Μαυρίκος. «Μέχρι τώρα, συνέχισε, έχουμε δει αυτούς που λένε "θα". Είναι καιρός να δούμε κάποιους που αγωνίζονται. Είναι ευκαιρία αυτές οι εκλογές. Κρέμονται πολλά από τις επιλογές των εργαζομένων. Είναι ανάγκη η ενίσχυση του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που θέλει και μπορεί να αμυνθεί στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

Ο υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος επισήμανε ότι το ΚΚΕ πρέπει να στηριχτεί «όχι μόνο για μας, αλλά και για τα παιδιά μας που τα σπρώχνουν στην ανεργία, στην ημιαπασχόληση, στην αδιαφορία, στην πρέζα και τα ναρκωτικά».

«Εκτιμούμε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δώσουν την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, γιατί θα τη βρουν αύριο απέναντί τους. Στηρίξτε το ΚΚΕ, αν δέχεστε ότι η φωνή της αντίστασης που θα έρθει σε σύγκρουση με τις αντεργατικές πολιτικές είναι απαραίτητη», τόνισε ο Γ. Μαυρίκος.

Πλανώνται πλάνην οικτράν

Και με την ευκαιρία των εκλογών, αλλά πέραν αυτών και πριν απ' αυτές, έγινε και γίνεται πολύς λόγος για τον εθνικισμό. Με την ευκαιρία και των εκλογών, διάφοροι, για λόγους που δεν είναι πάντα σαφείς, αλλά, ασφαλώς, όχι ευαγείς, νομίζουν ότι θα «στριμώξουν» το ΚΚΕ με ένα διπλό στόχο: Από τη μια μεριά, να το δυσφημίσουν ιδεολογικά και, από την άλλη, να επιτύχουν και εκλογικά οφέλη σε βάρος του.

Φυσικά και μόνο το γεγονός ότι κατά κανόνα, οι επικεφαλής της σταυροφορίας ήταν πάντα (και, κατά κανόνα, δεν παύουν να διαβεβαιώνουν ότι εξακολουθούν να είναι) διαπρύσιοι κήρυκες της «παγκοσμιοποίησης» θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψη και να κινήσει τις υποψίες μας. Αλλά και αυτό να μη μας είχε θορυβήσει, δε θα έπρεπε να μας έχει ήδη θορυβήσει η γνωστή άποψη, ήδη ηλικίας πολλών ετών, ότι για την έκρηξη των Βαλκανίων, για τις συγκρούσεις, τις αιματοχυσίες, τις καταστροφές, τα ατέλειωτα καραβάνια των προσφύγων «φταίει ο εθνικισμός»; Με άλλα λόγια, δε φταίει σε τίποτε όχι απλώς η συγκεκριμένη πολιτική, αλλά ακόμη και η ίδια η φύση ή και η απλή ύπαρξη του ιμπεριαλισμού. Δε χρειάζεται να εξαλειφθεί ο ιμπεριαλισμός ούτε καν να αποκρουστούν οι ενέργειές του. Αρκεί να εξαλειφθεί ο εθνικισμός (και δεν μπαίνουμε στο μέγα ερώτημα, αν είναι ποτέ δυνατόν να εξαλειφθεί στις συνθήκες της καπιταλιστικής κοινωνίας), τότε όλα θα πάνε θαυμάσια.

Και καθώς τα πράγματα εξελίσσονται, γινόμαστε ακόμη σοφότεροι. Ηδη μάθαμε ότι όποιος δέχεται να γίνει ο φορέας της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, με θύμα - πιθανότατα και τον εαυτό του, π.χ. ο γνωστός μας «UCK» αυτός είναι ο καλός κήρυκας των εθνικιστικών αντιλήψεων. Οποιος δε δέχεται και, πολύ περισσότερο, αντιστέκεται σ' αυτό, ε, αυτός δεν μπορεί να είναι - είναι φανερό, δεν είναι; - παρά μόνον ο κακός.

Καιρός είναι, πάντως, να συνειδητοποιήσουν οι εξυφαίνοντες τέτοιου είδους σχέδια ότι μπλέκουν σε μια υπόθεση επιταγής χωρίς αντίκρισμα. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι, για τους κομμουνιστές, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΛΩΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ.

- Εκπρόσωποι και φορείς του εθνικισμού είναι οι ξεσκολισμένοι κήρυκες της κοσμοπολιτικής «παγκοσμιοποίησης», του «παγκόσμιου χωριού», πουλημένοι - και, συνήθως, καλοπληρωμένοι - διανοούμενοι, στην υπηρεσία της Νέας τάξης, ιδιαίτερα επικίνδυνοι ακριβώς γιατί είναι γλυκομίλητοι, έχουν εκπαιδευτεί να τα λένε ωραία, ξέρουν θαυμάσια να χειρίζονται ακόμη και τον «προλεταριακό διεθνισμό», όταν αυτό βολεύει τον πραγματικό στόχο τους: Το στόχο της οργάνωσης της εμπέδωσης και της δικαιολόγησης της ιμπεριαλιστικής σκλαβιάς.

- Και εκπρόσωποι και φορείς του εθνικισμού είναι και τα θύματα αυτής της σκλαβιάς, που, τσακισμένα κάτω από τον αβάσταχτο ζυγό της εθνικής καταπίεσης, αρχίζουν να κινούν αδέξια τα παράλυτα μέλη τους, αρχίζουν να ψελλίζουν ασυνείδητα το πρώτο ανώριμο ή ακόμη και συχνά ασυνάρτητο αλφάβητο της απελευθερωτικής πάλης, βρίσκουν έμπνευση και απαντοχή στον κόσμο της πολιτιστικής ή της εκκλησιαστικοθρησκευτικής παράδοσης, παίρνοντας αργά και βασανιστικά, το δρόμο που αύριο θα οδηγήσει στην πανανθρώπινη λευτεριά.

Ποιον κόσμο από τους δυο αποφασίζουμε να διαλέξουμε; Τον «φωτισμένο» κόσμο των προπομπών της «νέας τάξης» ή τον τραχύ, ακόμη μισοάγριο και, συχνά, σκοτεινό κόσμο που οδηγεί στο φως;

Κανείς, ασφαλώς, δεν αγνοεί ότι οι κομμουνιστές έχουν κάνει την επιλογή τους. Δε θα ήταν κομμουνιστές, αν δεν την είχαν κάνει, αν δεν έσπευδαν πρώτα, να πάρουν μάχιμη θέση στις γραμμές εκείνων που αγωνίζονται και αντιστέκονται ενάντια στην Αυτοκρατορία του Κακού έστω και ψηλαφητά, έστω και μόνο απλώς, γιατί δεν μπορούν να υπομείνουν τον ασφυκτικό και εξευτελιστικό της εναγκαλισμό.

Αντλούν εις Πίθον Δαναΐδων και πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι νομίζουν ότι θα βγάλουν τους κομμουνιστές από αυτό το δρόμο. Αυτό δεν πρόκειται να το επιτύχει κανένα τέχνασμα της «νέας τάξης». Αυτό, άλλωστε, θα δείξει και η 10η Απρίλη, που ως «Κυριακή κοντή γιορτή» θα τους επιβραβεύσει.


Θανάσης ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ

Το εκλογικό κέντρο του Πειραιά

Το κεντρικό εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στον Πειραιά λειτουργεί στον κινηματογράφο «Χάι - Λάιφ», Καραΐσκου 119, πλατεία Κοραή. Τηλέφωνα: 4131.059 και 4114.801 - 2.

Σαββατοκύριακο χωρίς πολιτικές εκτιμήσεις

Μέχρι και την Παρασκευή θα μπορούν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα να μεταδίδουν πολιτικές εκπομπές και διαφημιστικά μηνύματα κομμάτων. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για τους όρους διεξαγωγής των εκλογών, το Σάββατο και την Κυριακή και μέχρι τις εφτά το βράδυ οπότε και κλείνουν οι κάλπες, δεν επιτρέπεται η μετάδοση από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα διαφημιστικών μηνυμάτων και συγκεντρώσεων των πολιτικών κομμάτων. Επίσης, δεν επιτρέπεται η μετάδοση εκπομπών πολιτικού διαλόγου ή εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα, με εξαίρεση τις δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων που γίνονται κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Ολοκληρώνονται στο μεταξύ και οι τελευταίες διαδικασίες για την ψηφοφορία της 9ης Απριλίου. Σήμερα οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές δημοσιεύουν το πρόγραμμα ψηφοφορίας. Επίσης, σήμερα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι έφοροι αυτών πρέπει να έχουν φτάσει στον τόπο διορισμού τους, όπου και θα ψηφίσουν.

Μέχρι και τις 8 του Απρίλη, τέλος, μπορούν οι νομάρχες να αλλάξουν τα εκλογικά κέντρα ψηφοφορίας, για λόγους ανώτερης βίας.

Βρήκαμε το εκλογικό μας βιβλιάριο;

Τελευταία βδομάδα των εκλογών και καλό είναι να βγάλουμε σήμερα κιόλας τα βιβλιάριά μας από το συρτάρι για να ελέγξουμε αν έχουν φύλλα κενά και στην αντίθετη περίπτωση να σπεύσουμε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας να προσθέσουμε νέα. Εχουμε, βέβαια, προθεσμία μέχρι και την Κυριακή, αλλά καλύτερα να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή γιατί, εκτός από το άγχος, ελλοχεύει και ο κίνδυνος να μην προλάβει να πέσει στην κάλπη η πολύτιμη ψήφος μας. Οσοι ψηφοφόροι διαπιστώσουμε ότι έχει χαθεί το εκλογικό μας βιβλιάριο, πρέπει να το δηλώσουμε μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Αν τώρα πάμε την Κυριακή στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσουμε εφοδιασμένοι, όπως πάντα, με το βιβλιάριο και την αστυνομική μας ταυτότητα (ή άλλο έγγραφο που να αναφέρει τα στοιχεία μας, π.χ., διαβατήριο) και δε βρίσκεται το όνομά μας στους εκλογικούς καταλόγους, κανένας πανικός. Στα κτίρια 9 και 7 του Πρωτοδικείου θα υπάρχουν ειδικά συνεργεία δικαστικών υπαλλήλων για να μας εφοδιάσουν με σχετική βεβαίωση, που θα μας επιτρέψει να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα.

Τέλος, λήγει η προθεσμία για τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση εξαίρεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ