ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Ενόχλησε η αποκάλυψη του κάτεργου

Η αστυνομία επιχείρησε να συλλάβει τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Χέρι χέρι, εργοδοσία και αστυνομία επιχείρησαν χτες για μια ακόμη φορά να αποτρέψουν παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας σε εργοτάξιο, με αίτημα την άμεση λήψη μέτρων ασφάλειας. Αστυνομικοί του 4ου Τμήματος Ομόνοιας προσήγαγαν τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Γιάννη Τασιούλα, επειδή μαζί με άλλους συνδικαλιστές, ανάμεσά τους και ο γραμματέας του Συνδικάτου Γιώργος Θεοδώρου, βρέθηκαν στο εργοτάξιο του Εθνικού Θεάτρου, επί της οδού Μενάνδρου, μετά από καταγγελία για έλλειψη μέτρων ασφαλείας!

Στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το υπουργείο Εργασίας αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ), η ζωή των εργαζομένων βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, η αντιπροσωπεία δέχτηκε επίθεση από ανθρώπους της εργοδοσίας με προπηλακισμούς και βρισιές, όταν οι συνδικαλιστές κάλεσαν έναν εργαζόμενο να φύγει από την υποτιθέμενη «σκαλωσιά» (1 μονό μαδέρι σε ύψος 10 - 15 μέτρων χωρίς καμία κουπαστή) όπου δούλευε. Στο χώρο έφτασαν δυνάμεις της αστυνομίας οι οποίες και προσήγαγαν τον πρόεδρο του συνδικάτου στο Τμήμα.

Αμεσα συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και μέλη του συνδικάτου πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα, απέτρεψαν την προσαγωγή του Γ. Τασιούλα και στη συνέχεια πραγματοποίησαν νέα δυναμική παρέμβαση στο εργοτάξιο. Μετά από αρκετή ώρα αναγκάστηκε να φτάσει στο χώρο και εκπρόσωπος του ΚΕΠΕΚ.

«Την ίδια στιγμή που τα μέτρα ασφαλείας στο συγκεκριμένο εργοτάξιο ήταν ανύπαρκτα, που κινδυνεύουν οι ζωές των εργαζομένων, οι μηχανισμοί του κράτους βάζουν στην ίδια θέση θύτες και θύματα» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο και καταλήγει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, έχουν σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους εργασίας και που έχει σαν αποτέλεσμα να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους εργάτες που θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους των αφεντικών».

ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να καταδικαστεί και στην κάλπη η πολιτική της ανεργίας

Στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Εσταυρωμένου (στάση Μετρό) στο Αιγάλεω, θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με κάθε μέσο, το ΚΚΕ αναδεικνύει την αναγκαιότητα εργαζόμενοι και άνεργοι να τιμωρήσουν και στην κάλπη την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Με κάθε μέσο, το ΚΚΕ αναδεικνύει την αναγκαιότητα εργαζόμενοι και άνεργοι να τιμωρήσουν και στην κάλπη την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Με την προεκλογική συγκέντρωση σήμερα στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κορυφώνεται η πολύμορφη δραστηριότητα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του Κόμματος για την ανεργία. Χτες συνεχίστηκαν οι εξορμήσεις στους τόπους δουλιάς και σε καταστήματα του ΟΑΕΔ. Ενώ σήμερα, παράλληλα με τις περιοδείες κλιμακίων του Κόμματος, προγραμματίζεται και συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΟΑ του ΚΚΕ με τον υπουργό Απασχόλησης, στις 12.30 μ.μ., για το θέμα της ανεργίας.

«Οι πολιτικές που ασκούνται υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο και γεννούν βάσανα για την εργατική τάξη. Δε φταίνε για την ανεργία οι εργάτες που απολύονται, οι φτωχοί αγρότες που ξεκληρίζονται, οι αλλοδαποί και οι καταδιωγμένοι από τους πολέμους και αντιδραστικά καθεστώτα», σημειώνει η ΚΟΑ στην ανακοίνωσή που μοίρασε πλατιά στους εργαζόμενους στα πλαίσια της πολυήμερης καμπάνιας, συζητώντας με εργαζόμενους και εργαζόμενες κάθε ηλικίας, Ελληνες και μετανάστες, και αναδεικνύοντας το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή δουλιά, με πλήρη δικαιώματα, σε κριτήριο ψήφου.

«Η αιτία της ανεργίας έχει να κάνει με το ποιος κάνει κουμάντο στην ανάπτυξη, ποιον υπηρετεί η ανάπτυξη, ποιος τη σχεδιάζει, ποιος έχει στα χέρια του τις επιχειρήσεις. Το καπιταλιστικό σύστημα, η ανάπτυξη υπέρ των μονοπωλίων γεννά την ανεργία και η εξουσία τους τη διαιωνίζει. Καπιταλισμός χωρίς ανεργία δεν υπάρχει. Ούτε φυσικά αυτό το σύστημα εξανθρωπίζεται», υπογραμμίζει το ΚΚΕ. Και προβάλλοντας συγκεκριμένα αιτήματα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων σήμερα, η ανακοίνωση καλεί σε ολόπλευρη στήριξη του ΚΚΕ και στις προσεχείς εκλογές.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Πρωτοπόροι στο χτύπημα του πενθήμερου

Από την κινητοποίηση του Σαββάτου
Από την κινητοποίηση του Σαββάτου
Την καταστρατήγηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, το χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα και τις γενικότερες ανατροπές στο Δημόσιο, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του προς όφελος του κεφαλαίου, κατήγγειλε η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ με την κινητοποίηση που διοργάνωσε το πρωί του Σαββάτου. Εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα απέκλεισαν την είσοδο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, στην οδό Πέτρου Ράλλη, απαιτώντας να σταματήσει άμεσα η εργασία το Σάββατο και την Κυριακή, την οποία έχει επιβάλει η υπηρεσία σε 150 περίπου συμβασιούχους έργου.

Το πρόσχημα για την πλήρη ανατροπή του πενθήμερου είναι η εξυπηρέτηση δήθεν των μεταναστών, που καταταλαιπωρούνται στις διάφορες υπηρεσίες όχι λόγω του ωραρίου λειτουργίας, αλλά λόγω των βάρβαρων αντιμεταναστευτικών νόμων που θέσπισαν και ενίσχυσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια των συναποφάσεων στην ΕΕ. Ενώ το «δέλεαρ» στους νέους συμβασιούχους (στην πλειοψηφία τους είναι κάτω από 30 χρονών) είναι η παροχή τριήμερης άδειας, αφού σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν εργαστούν Σαββατοκύριακο, δε δικαιούνται ούτε μέρα!

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ άπλωσαν δυο πανό στο χώρο, καταγγέλλοντας την πολιτική του δικομματισμού, η οποία, συνεπικουρούμενη από τη στάση του ΣΥΝ στη Βουλή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταργεί τη μονιμότητα στο Δημόσιο και με όχημα τις αντιδραστικές αποφάσεις στα όργανα των ΚΕΔΚΕ - ΤΕΔΚΝΑ - ΕΝΑΕ επεκτείνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι είναι «ενοικιαζόμενοι» στην περιφέρεια από Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Αθηναίων και την Εταιρεία Μηχανοργάνωσης του Δήμου. Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Κώστας Μαρκέτης, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ.

ΔΕΗ ΑΕ
Αναλώσιμο υλικό η ζωή των εργαζομένων

Κι άλλος νεκρός χτες στο ορυχείο Καρδιάς

Ακόμη ένας νεκρός εργάτης προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο εκείνων που σκοτώθηκαν στο ενεργειακό κέντρο - κάτεργο της ΔΕΗ ΑΕ στη Δυτική Μακεδονία, στο όνομα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενέργειας και της ανταγωνιστικότητας.

Χτες στις 4.30 το απόγευμα, σκοτώθηκε την ώρα της δουλιάς στο ορυχείο Καρδιάς, ο 29χρονος Σετίμ Κρόσι, αλβανικής καταγωγής, οδηγός φορτηγού. Δούλευε για τη ΔΕΗ μέσω εργολάβου. Ο 28χρονος έπεσε θύμα της εντατικοποίησης της δουλιάς που απαιτεί να γίνονται γρήγορα τα δρομολόγια. Ετσι, σε μια μεγάλη κατηφόρα που ήταν βρεγμένος ο δρόμος, στον τομέα 6 του Ορυχείου, έχασε τον έλεγχο του φορτωμένου οχήματος, με αποτέλεσμα να ανατραπεί. Απεγκλωβίστηκε μετά από ώρες, διαμελισμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες το όχημα δεν είχε περάσει ΚΤΕΟ και ήταν υποσυντήρητο.

Τρεις ημέρες πριν, το Σάββατο, από τύχη δε σκοτώθηκε ο 46χρονος Χ. Καλογιαννίδης, χειριστής εκσκαφέα, που δούλευε στο Νότιο Πεδίο. Ξαφνικά κόπηκαν τα συρματόσχοινα και έπεσε το χειριστήριο. Ευτυχώς, κατά την πτώση, το χειριστήριο μπλόκαρε σε μηχανισμούς που βρίσκονται σε κατώτερο σημείο του εκσκαφέα και περιορίστηκε η ταχύτητα πρόσκρουσης. Ο χειριστής τραυματίστηκε ελαφρά. Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, τέτοια ατυχήματα οφείλονται στην ελλιπή συντήρηση των μηχανημάτων εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ