ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απελευθέρωση Τζόνστον και εξωτερικές πιέσεις

Μετά από 4 μήνες απελευθερώθηκε χτες ο Βρετανός δημοσιογράφοςΑ. Τζόνστον

Associated Press

Μετά από 4 μήνες απελευθερώθηκε χτες ο Βρετανός δημοσιογράφοςΑ. Τζόνστον
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ελεύθερος είναι από χτες ο ανταποκριτής του BBC, στη Λωρίδα της Γάζας, ο Σκοτσέζος Αλαν Τζόνστον, μετά από 114 μέρες ομηρίας, της πλέον μακροχρόνιας για Δυτικό δημοσιογράφο στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Τζόνστον παραδόθηκε, χτες τα ξημερώματα, από τους απαγωγείς του στη «Χαμάς», στο πλαίσιο συμφωνίας, της οποίας οι όροι δεν έγιναν γνωστοί.

Αμέσως μετά συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της «Χαμάς» Ισμαήλ Χανίγια και μετέβη στο βρετανικό προξενείο της Ιερουσαλήμ όπου μίλησε στους δημοσιογράφους, πριν αναχωρήσει, σήμερα, για τη Βρετανία. Χαρακτήρισε «φανταστική εμπειρία» το να είναι κανείς ελεύθερος. Περιέγραψε σε γενικές γραμμές τις συνθήκες κράτησής του, συμπληρώνοντας ότι ίσως οι απογοητευτικότερες στιγμές ήταν όταν άκουγε, από το δωμάτιο όπου ήταν κλεισμένος, τις ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις, τόσο για το ίδιο το γεγονός όσο και για το ότι συνειδητοποιούσε ότι όλοι όσοι θα έπρεπε να τον αναζητούν «σκοτώνονταν μεταξύ τους».

Τέλος, ο Τζόνστον έπλεξε, εμμέσως, ένα εγκώμιο στη «Χαμάς», υποστηρίζοντας ότι όταν ανέλαβε την εξουσία στη Γάζα, οι απαγωγείς του έγιναν νευρικοί «γνωρίζοντας ότι η Χαμάς είναι πολύ σοβαρή και αποφασισμένη στην εφαρμογή του νόμου». Την απελευθέρωσή του καλωσόρισαν το Ισραήλ, η Γερμανία, η ΕΕ, ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», από τη Δαμασκό, Κχαλέντ Μασχάαλ, υπογράμμιζε πως «η απελευθέρωση του Τζόνστον αποδεικνύει ότι η Χαμάς έφερε την τάξη στη Γάζα». Ο Χανίγια συμπλήρωνε ότι «ελπίζει σε μια συμφωνία, σύντομα, για την απελευθέρωση και του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ». Η απελευθέρωση Τζόνστον από τη «Χαμάς» εκτιμήθηκε από πολλούς ως «κίνηση εντυπωσιασμού, με στόχο να κερδίσει η οργάνωση εμπιστοσύνη και νομιμότητα». Η οργάνωση, πάντως, που είχε απαγάγει τον Τζόνστον, ο «Στρατός του Ισλάμ», αρνήθηκε να παραδώσει τα όπλα της και διέψευσε την ισραηλινή πληροφορία ότι έχει παραδώσει και τον Σαλίτ στη «Χαμάς».

Γαλλικός «δάκτυλος» και διχαστική μισθοδοσία

Με την Ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών συναντήθηκε, χτες, ο Γάλλος ομόλογός της, Μπερνάρ Κουσνέρ, καλώντας τη να «προχωρήσει το Ισραήλ και σε άλλες απελευθερώσεις Παλαιστινίων εκτός των 250 που έχει προαναγγείλει». Είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου Σαρκοζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ολμέρτ, όπου ο πρώτος φέρεται να ζήτησε «σαφή, συγκεκριμένα και γρήγορα μέτρα από το Ισραήλ».

Κατά τα άλλα, τους πρώτους τους μισθούς μετά από 17 μήνες έλαβαν, χτες, περίπου 133.000 Παλαιστίνιοι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς άρχισε η απελευθέρωση των δεσμευμένων από το Ισραήλ παλαιστινιακών φόρων. Της μισθοδοσίας εξαιρέθηκαν 19.000 υπάλληλοι που ανήκουν στη «Χαμάς» (στην πλειοψηφία τους στη Γάζα) και άλλες 12.000 που προσλήφθηκαν μετά τις αρχές του 2006, οπότε οι μισθοί τους δε συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2005. Ο πρωθυπουργός που διόρισε ο Πρόεδρος Αμπάς, Σαλάμ Φαγιάντ, προειδοποίησε ότι δε θα πληρωθεί κανείς όσο στηρίζει τη «Χαμάς» και το πραξικόπημά της. Η «Χαμάς», από την άλλη, μίλησε για «διχαστική κίνηση ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα των πολιτών».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εξακολουθεί η πολιορκία

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Διαστάσεις παίρνει η πολιορκία του «Κόκκινου Τεμένους», από τις δυνάμεις ασφαλείας, στο Πακιστάν, ενώ οι ανταλλαγές πυρών συνεχίστηκαν και κατά τη χτεσινή μέρα. Η πολιορκία ενισχύθηκε από το τελεσίγραφο της κυβέρνησης της χώρας, που απαιτούσε από τους οχυρωμένους, ένοπλους σπουδαστές, να παραδοθούν μέχρι τις 9 π.μ., ώρα Ελλάδας, ενώ οι εντολές ήταν να «πυροβολείται ό,τι κινείται».

Οι χτεσινές ανταλλαγές πυρών ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών στους 16, με τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 120, σύμφωνα με νοσοκομειακές πληροφορίες.

Με τη λήξη του τελεσιγράφου, οι σπουδαστές, που είχαν οχυρωθεί στο «Κόκκινο Τέμενος», άρχισαν να το εγκαταλείπουν κατά εκατοντάδες. Μέχρι τις απογευματινές ώρες, πάνω από 700 άνθρωποι είχαν βγει από το τζαμί, ενώ οι πακιστανικές αρχές υπολογίζουν ότι εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 1.000 άτομα σε αυτό. Μεταξύ αυτών που εξακολουθούν να βρίσκονται στο «Κόκκινο Τέμενος» οι μισοί εικάζεται ότι είναι γυναίκες και κανείς από όσους έχουν παραμείνει δε δείχνει πρόθεση παράδοσης, όπως ανέφεραν οι δυνάμεις ασφαλείας, που διεξάγουν την πολιορκία. Η κυβέρνηση προκειμένου να παρακινήσει τους σπουδαστές να εγκαταλείψουν το τζαμί, υποσχέθηκε αμοιβή σε όποιον βγαίνει 5.000 ρουπίες.

Το μουσουλμανικό σχολείο του τζαμιού, όπου φοιτούν περίπου 9.000 κορίτσια και αγόρια, ηλικίας 10 έως και 20 ετών, κατηγορήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών του Πακιστάν για «αμαύρωση της εικόνας του Ισλάμ», καθώς οι πνευματικοί ηγέτες του τεμένους φέρονται να πρόσκεινται φιλικά στην ιδεολογία των Αφγανών Ταλιμπάν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι συνελήφθη και ο ηγέτης του τεμένους, στην προσπάθειά του να διαφύγει εξερχόμενος με ομάδα επτά γυναικών και φορώντας μπούργκα. Οι δυνάμεις ασφαλείας που πολιορκούν το «Κόκκινο Τέμενος» δήλωσαν ότι περιμένουν και άλλες «εξόδους», κατά τη διάρκεια της μέρας.

Τέλος, σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην περιοχή Μιρ Αλι, στο Βόρειο Ουαζιριστάν, 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και έξι στρατιώτες.

Στο Αφγανιστάν

Στο Νότιο Αφγανιστάν έξι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες και ο Αφγανός διερμηνέας τους σκοτώθηκαν, χτες, κατόπιν έκρηξης μηχανισμού στο αυτοκίνητό τους, με τις κατοχικές δυνάμεις να μη δίνουν περαιτέρω πληροφορίες.

Παράλληλα, ένας Γερμανός πολίτης αγνοείται, από την Πέμπτη, ενώ το ΥΠΕΞ της χώρας του ανακοίνωσε ότι εικάζει πως πρόκειται για «απαγωγή», σημειώνοντας ότι δε βρισκόταν εκεί λόγω κάποιας ΜΚΟ, ή κρατικής αποστολής...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες διαφωνίες για τον πετρελαϊκό νόμο

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δεν κράτησε πολύ ο ενθουσιασμός της κυβέρνησης Μάλικι για τη συναίνεση της πλειοψηφίας των μελών της ως προς το σχέδιο νόμου για την εκμετάλλευση του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας και τη διανομή των εσόδων του.

Οπως έγινε, χτες, γνωστό, το νομοσχέδιο δε θα παρουσιαστεί άμεσα στη Βουλή, καθώς μία ημέρα μετά τους πανηγυρισμούς Μάλικι και τα συγχαρητήρια Μπους «για το σημαντικό αυτό βήμα προς την εθνική συμφιλίωση», εκπρόσωποι της κουρδικής και της σουνιτικής κοινοβουλευτικής πτέρυγας δήλωναν ότι «υπάρχουν πολλά σημεία ακόμη προς διευκρίνιση».

Κατά τα άλλα, οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην επαρχία Ντιγιάλα, τις τελευταίες ημέρες, σκότωσαν 35 αντάρτες και άλλους 10 σε ανάλογη επιχείρηση στην επαρχία Ανμπάρ. Με βάση τα στοιχεία, οι εκκαθαριστικές ενέργειες που διεξάγονται στην Ντιγιάλα είναι οι ευρύτερες μετά την πολιορκία της Φαλούτζα, το Νοέμβρη του 2004.

Εκτός αυτού σημειώθηκαν άλλες δύο πολύνεκρες επιθέσεις στη Βαγδάτη. Αργά το βράδυ της Τρίτης, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη σιιτική συνοικία Σάαμπ, σκοτώθηκαν 18 πολίτες και τραυματίστηκαν 35. Χτες καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε αστυνομικό τμήμα, σκοτώνοντας 4 κομάντος αστυνομικούς και τραυματίζοντας άλλους 8. Αστυνομικοί ήταν και ο στόχος βομβιστικής επίθεσης στο Μπαϊτζί, αλλά τελικά σκοτώθηκαν 3 πολίτες και τραυματίστηκαν 12.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το «ιατρικό τρομοκρατικό δίκτυο» μονοπωλεί την ειδησεογραφία στη Βρετανία και όχι μόνο, καθώς 7 από τους 8 συλληφθέντες είναι γιατροί ή ιατρικό προσωπικό με καταγωγή από το Ιράκ και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και την Ινδία.

Στο μεταξύ, τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ διευρύνουν την «υπόθεση τρομοκρατία» συνδέοντας τις «επιθέσεις» με την «αλ Κάιντα» του Ιράκ! Παράλληλα πλέκουν το εγκώμιο του νέου πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν για την «ψυχραιμία» και την «πυγμή» που επέδειξε στο χειρισμό της κατάστασης.

Ο ίδιος ο Μπράουν άδραξε την ευκαιρία και στη χτεσινή «παρθενική» εμφάνισή του στην «ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε ότι θα επιδιώξει τη σύσφιξη της διεθνούς συνεργασίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, διευκολύνοντας την απέλαση υπόπτων για τρομοκρατική δράση. Μεταξύ των πρόσθετων μέτρων που δήλωσε ότι προτίθεται να εξετάσει, είναι ακόμα το ενδεχόμενο να γίνονται δεκτά στο δικαστήριο προϊόντα υποκλοπής, η ενίσχυση της έρευνας για το παρελθόν και τη δράση των μεταναστών, αλλά και η αναθεώρηση των προϋποθέσεων πρόσληψης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ