ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Διαφήμιση» με... αριθμό πρωτοκόλλου

Το Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών του ΣΕΒ προπαγανδίζει το υπουργείο Οικονομίας, ενημερώνοντας τους υπαλλήλους για υποτροφίες

Ρόλο διαφημιστή των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών που ίδρυσε ο ΣΕΒ με το όνομα ALBA, φαίνεται ότι ανέλαβε η κυβέρνηση ενημερώνοντας υπηρεσιακά τους δημοσίους υπαλλήλους για τις υποτροφίες του σε στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.

«Σύμφωνα με το ανωτέρω σχετικό, το Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών ALBA, μας ενημέρωσε ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 θα χορηγήσει ΔΩΡΕΑΝ σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης (Υπουργεία) τις παρακάτω Μεταπτυχιακές Υποτροφίες (...)», αναφέρεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Εκπαίδευσης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο στάλθηκε πριν ένα περίπου μήνα με αποδέκτες από την ηγεσία του υπουργείου έως και μια σειρά διευθύνσεις, Γραφεία, Τμήματα, «με την παράκληση να ενημερώσετε τις Υπηρεσίες σας».

Το γεγονός έρχεται να προστεθεί σε μια πλειάδα παραδειγμάτων που αποδεικνύουν πως πίσω από τα κούφια λόγια για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, βρίσκεται κυρίαρχη η επιδίωξη να προωθείται με κάθε ευκαιρία η ιδιωτική εκπαίδευση. Στην προκειμένη, μάλιστα, περίπτωση, έχουμε να κάνουμε και με τρανταχτή προώθηση των θέσεων του κεφαλαίου μέσα στην ίδια τη δημόσια διοίκηση.

Συνιστά, δε, ευθεία πρόκληση το γεγονός ένα υπουργείο να προπαγανδίζει ανοιχτά τα μεταπτυχιακά προγράμματα ενός Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών, το οποίο μάλιστα ελέγχεται από την έκφραση του μεγάλου κεφαλαίου, που - ως γνωστόν - τίποτα δεν προσφέρει δωρεάν χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα...

Σε ό,τι αφορά το ALBA, αυτοπροσδιορίζεται ως «μη κρατικός, μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός μεταπτυχιακών σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, με διεθνή απήχηση. Λειτουργεί υπό τη μορφή σωματείου, με μέλη 58 κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ)». «Ο κύριος στόχος του ALBA είναι να καταξιωθεί ως ένα κέντρο οδηγούμενης από την έρευνα αριστείας στη διδασκαλία στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ευρώπη, προετοιμάζοντας μια νέα γενιά άρτια καταρτισμένων στελεχών». Φαίνεται πως στις φιλοδοξίες του αυτές, βρήκε σύμμαχο την κυβέρνηση που, όχι μόνο πριμοδοτεί την ιδιωτική εκπαίδευση με την πολιτική της αλλά αναλαμβάνει και ρόλο διεκπεραιωτή στην προσπάθεια του συγκεκριμένου «μαγαζιού» να αντλήσει πελατεία.

ΕΥΒΟΙΑ
Σχολεία σε εργοστάσια και λυόμενα

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ν. Γκατζή και Τ. Τσιόγκα για τα προβλήματα των σχολείων του νομού

Λύση στις σημαντικές ελλείψεις σε σχολεία και σχολικές αίθουσες, που παρουσιάζει ο Νομός Εύβοιας, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών του Ν. Γκατζή και Τ. Τσιόγκα προς την υπουργό Παιδείας. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, για να καλυφθούν οι ελλείψεις σε όλο το νομό, χρειάζεται να χορηγούνται 5 εκατ. ευρώ ετησίως για 5 χρόνια.

Ιδιαίτερα αναφέρονται στην περίπτωση του 25ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας, που για πολλά χρόνια στεγάζεται σε τμήμα παλιού εργοστασίου. Το νέο σχολείο (με προϋπολογισμό 1.487.350 ευρώ), που θεμελιώθηκε το Σεπτέμβρη του 2003 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακόμα δεν έχει αποπερατωθεί, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης, ενώ από το Σεπτέμβρη, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μείνουν χωρίς κτίριο, λόγω έξωσης, αφού το πρώην εργοστάσιο έχει πουληθεί.

«Με την ίδια "ταχύτητα", σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, έχουν δρομολογηθεί και οι εργασίες για την αποπεράτωση του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας (που σήμερα στεγάζεται σε λυόμενα), συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, για τη φετινή χρονιά έχει εγκριθεί κονδύλι... 157.000 ευρώ (!), δηλαδή ούτε για τις εργασίες εκσκαφής και θεμελίωσης καλά καλά».

«Υπεύθυνες για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα, όπως και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, που, ενώ υπόσχονταν, δεν υλοποιούσαν. Μάλιστα, η κυβέρνηση και ο ΟΣΚ με τη συναίνεση νομαρχών και δημάρχων (που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ) προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση της σχολικής στέγης μέσω των ΣΔΙΤ, όπως πρόσφατα συμφώνησαν ο ΟΣΚ και ο δήμαρχος Ληλαντίων για την ανέγερση Γυμνασίου στο Αφράτι κόστους 3 εκατ. ευρώ και ο δήμαρχος Καρύστου για την ανέγερση του 2ου Δημοτικού Σχολείου κόστους 2,7 εκατ. ευρώ», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Ζητούν δε να διατεθούν από δημόσια χρηματοδότηση τα κονδύλια που απαιτούνται για να λυθεί συνολικά το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Νομό Εύβοιας.

Πενιχρές διεκδικήσεις και συναίνεση

Στη στάση της πλειοψηφίας στην ΟΣΕΠ ΤΕΙ αναφέρεται η «Πανεπιστημονική», τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών

Την ανάγκη οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ μαζί με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και όλο το λαό να αντιπαλέψουν τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, τονίζει η «Πανεπιστημονική», με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση της Διοίκησης της ΟΣΕΠ ΤΕΙ με τον υφυπουργό Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρο, την περασμένη Δευτέρα.

Οι εκπρόσωποι της παράταξης σημειώνουν ότι παρά το γεγονός πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έντονων αγώνων για να μην περάσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για την ανώτατη παιδεία, «η προσκείμενη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία του ΚΔΣ της ΟΣΕΠ ΤΕΙ όχι μόνο περιορίστηκε σε πενιχρές διεκδικήσεις του τύπου της χορήγησης χαριστικών ετών με αποδοχές της επόμενης βαθμίδας για όσους από το εκπαιδευτικό προσωπικό αποχωρήσουν μετά την 1 Γενάρη 2008, αλλά εξέφρασε την αμέριστη στήριξη και αγωνία να ψηφιστούν άμεσα τα νομοσχέδια για τις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα». Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη προωθήσει τα παραπάνω νομοσχέδια στα Συμβούλια Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ - ΣΑΤΕ), καθώς και στο υπουργείο Ανάπτυξης για έκφραση γνώμης.

Η «Πανεπιστημονική» καταδικάζει τη στάση της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ και καλεί τους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ να αλλάξουν τους συσχετισμούς στην Ομοσπονδία και να αγωνιστούν από κοινού με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για θετικές, ριζικές αλλαγές στην Παιδεία, για Ενιαία Ανώτατη δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση, χωρίς αναχρονιστικούς διαχωρισμούς, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητών και του λαού γενικότερα.

8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΓΜΕ
Αντίθετοι οι γονείς στις αναδιαρθρώσεις

Τις εξελίξεις στην εκπαίδευση συζήτησαν οι γονείς στο 8ο Τακτικό Συνέδριο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), που έγινε την Κυριακή 1 του Ιούλη, από το οποίο προέκυψε και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με πρώτη δύναμη τη «Δημοκρατική Ενότητα Γονέων». Στη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκε η λειτουργία και δράση της ΑΣΓΜΕ το χρόνο που πέρασε καθώς και τα προβλήματα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, που οξύνονται διαρκώς και αυξάνουν τα βάσανα των γονιών. Οι σύνεδροι γονείς χαιρέτισαν τους μεγάλους εκπαιδευτικούς αγώνες της χρονιάς που πέρασε και ομόφωνα επαναβεβαίωσαν την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς και τις εκπαιδευτικές αλλαγές που προωθούνται.

Για το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ ψήφισαν 84 αντιπρόσωποι και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΟΝΕΩΝ 50 ψήφοι και 10 έδρες, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 19 ψήφοι και 3 έδρες, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 8 ψήφοι και 1 έδρα, ΔΑΚΓΜΕ 7 ψήφοι και 1 έδρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ