ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταγγέλλουν παραβίαση του αδιάβλητου των εξετάσεων

Eurokinissi

Πρωτοφανή παραβίαση του αδιάβλητου και της ισοτιμίας των πανελλαδικών εξετάσεων καταγγέλλουν οι Α΄, Γ΄, Δ΄ και Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και ζητούν από το υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο να επιβάλει κυρώσεις στους υπεύθυνους, αλλά και να επανορθώσει την κατάφωρη αδικία εις βάρος των υπόλοιπων υποψηφίων που έγιναν αντικείμενο ανισότιμης μεταχείρισης.

Οι ΕΛΜΕ κατέθεσαν χτες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την ενυπόγραφη καταγγελία δύο καθηγητριών - βαθμολογητριών των γραπτών του μαθήματος των Αγγλικών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Συγκεκριμένα κατήγγειλαν ότι, ενώ είχε περατωθεί η βαθμολόγηση κι η αναβαθμολόγηση των γραπτών, την Παρασκευή 29 Ιούνη η πρόεδρος του Βαθμολογικού Κέντρου Ειδικών Μαθημάτων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη (Πυλαία - Μουσικό Σχολείο) κάλεσε τους καθηγητές - βαθμολογητές των Αγγλικών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τους ζήτησε να αλλάξουν τις βαθμολογίες ώστε να δικαιολογείται ο βαθμός του αναβαθμολογητή και η διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και το δεύτερο βαθμολογητή να μην ξεπερνά τα 13 μόρια. Σύμφωνα με την καταγγελία, στα επίμονα ερωτήματα των βαθμολογητών για το ποιος τους «νομιμοποιεί» να κάνουν τέτοιες αλλαγές, η απάντηση ήταν ότι έχει προφορική εντολή από το υπουργείο Παιδείας και ότι το ίδιο κάνουν αυτή τη στιγμή και οι καθηγητές βαθμολογητές των Γαλλικών.

Μετά τις καταγγελίες, το υπουργείο Παιδείας έδωσε εντολή στον Περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, για διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Υποσχεσιολογία μακριά από τις πραγματικές ανάγκες

Υποσχέσεις για τη δημιουργία δομών στις φυλακές της χώρας για τη συμβουλευτική και απεξάρτηση των 4.500 φυλακισμένων χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών, παραμονές των εκλογών και χωρίς συγκεκριμένη πρόβλεψη για τη στήριξη των σχεδιασμών με τα αναγκαία κονδύλια και το προσωπικό που θα χρειαστεί, έδωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας.

Σε συνέντευξη Τύπου για τη διεύρυνση της συνεργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) - που διαθέτει μεγάλη πείρα και ήδη υλοποιεί αντίστοιχα προγράμματα σε φυλακές της χώρας - ο υπουργός παρουσίασε τέσσερις υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στο πλαίσιο λειτουργίας των δομών για ναρκωτικά στις φυλακές και την ίδρυση θεραπευτικής κοινότητας εντατικής παρακολούθησης (24ωρης λειτουργίας) 50 θέσεων στη νέα φυλακή Τρικάλων.

Κατά τα άλλα μοίρασε υποσχέσεις για την επέκταση των υπαρχόντων προγραμμάτων, που υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών, παραπέμποντας σε μελλοντικές αποφάσεις. Προς το παρόν το υπουργείο δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση της κτιριακής υποδομής - στις υπουργικές αποφάσεις αναφέρεται ρητά ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού - ενώ η στελέχωση και εκπαίδευση του προσωπικού βαραίνει το ΚΕΘΕΑ.

Ακόμα και από τις υποσχέσεις του υπουργείου απουσιάζει η πρόβλεψη για τους φυλακισμένους χρήστες που παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης και εξαναγκάζονται να συμβιώνουν σε κελιά όπου γίνεται χρήση ναρκωτικών, αλλά και για την ουσιαστική επανένταξή τους στην κοινωνία, όπως επισημάνθηκε και από πρώην χρήστες στη συνέντευξη Τύπου. Αφού η σημερινή άθλια κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές δυναμιτίζει και τις όποιες προσπάθειες, αν δε συμβαδίσουν με ένα ευρύτερο πλέγμα για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος.

Τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των 10.500 φυλακισμένων στις ελληνικές φυλακές -το 40% των οποίων είναι χρήστες- παραδέχτηκε ο ίδιος ο υπουργός και εξήγγειλε για μια ακόμα φορά τη δημιουργία τριών νέων φυλακών με τις περίφημες Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ).

Παχύσαρκα τα Ελληνόπουλα

Παχύσαρκο είναι πλέον σχεδόν ένα στα τρία Ελληνόπουλα έως 12 χρόνων, ενώ εξαιτίας αυτού υποφέρουν σήμερα και από προβλήματα που μέχρι πριν λίγα χρόνια παρουσιάζονταν κυρίως στους ενήλικους. Εξαιτίας της παχυσαρκίας, αντιμετωπίζουν από τρεις ως και εφτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πίεση, αυξημένη «κακή» χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, αλλά και διαβήτη Τύπου 2.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, το 31,2% των αγοριών και 26,5% των κοριτσιών 6-12 χρόνων έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Το ίδιο ισχύει και για 29,4% των αγοριών και 16,1% των κοριτσιών στις ηλικίες 13-19 χρόνων. Ανησυχητικό είναι και το στοιχείο που δείχνει ότι εξαιρετικά μικρός αριθμός παιδιών ασχολείται συστηματικά με αθλητικές δραστηριότητες. Το 84% των παιδιών στη χώρα μας αθλούνται από λίγο έως... καθόλου. Ομως το 30% των παιδιών του Δημοτικού παρακολουθούν τηλεόραση πάνω από δυο ώρες καθημερινά και τέσσερις ώρες τα Σαββατοκύριακα. Ακόμα, το 50% των παιδιών παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα.

Επιθέσεις σε τράπεζες

Αλλες δύο επιθέσεις, σύνολο τέσσερις από την αρχή της εβδομάδας, σημειώθηκαν χτες το πρωί από ομάδες κουκουλοφόρων εναντίον τραπεζών. Οι «άγνωστοι» επιτέθηκαν στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε τρία υποκαταστήματα στη Λ. Αθηνών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο ομάδες κινήθηκαν ταυτόχρονα στις 10 π.μ. και με πέτρες και μπογιές επιτέθηκαν στο κατάστημα της Εθνικής στη Σόλωνος. Εξω από την τράπεζα υπήρχαν διμοιρίες των ΜΑΤ (εκτός των δύο στατικών δυνάμεων σε Χαρ. Τρικούπη και Κάνιγγος), ενώ τα ρολά του υποκαταστήματος ήταν κατεβασμένα, δείχνοντας πως η επίθεση ήταν αναμενόμενη. Οι άγνωστοι κατάφεραν να σπάσουν τις βιτρίνες και ένα ΑΤΜ και να διαφύγουν και - σύμφωνα με την Αστυνομία - κατέφυγαν στη Νομική.

Αλλη, ομάδα περίπου 30 ατόμων διασπάστηκε μπροστά στα υποκαταστήματα των τραπεζών «Κύπρου», «Εμπορική» και «Πειραιώς». Με τον ίδιο τρόπο έσπασαν τις βιτρίνες και των τριών και στη συνέχεια - σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία - κατέφυγαν στη Γεωπονική Σχολή.

Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Αμφιλοχίας

Με διήμερες εκδηλώσεις στην Αμφιλοχία, το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιούλη 2007, τιμούν την 63η επέτειο της διήμερης νικηφόρας Μάχης της Αμφιλοχίας (την έδωσε η 8η Μεραρχία του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών και κατέληξε στην απελευθέρωση της Αμφιλοχίας), οι αντιστασιακές οργανώσεις της περιοχής Δ. Στερεάς, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Αμφιλοχίας, Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Θέρμου, Μακρύνιας, Πρέβεζας, Αρτας, Ιωαννίνων και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Φέτος, οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στη συμμετοχή των Ελληνίδων στην Εθνική Αντίσταση και στις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, για τις οποίες οργανώνεται πολιτικό μνημόσυνο την Κυριακή 15/7/07 στις 9.30 π.μ., στην Αμφιλοχία. Οι εκδηλώσεις ανοίγουν το Σάββατο 14/7/07 ώρα 5 μ.μ. με πολιτιστικό - λαογραφικό πρόγραμμα, με έκθεση ζωγραφικής των Γιώργου Φαρσακίδη και Γιώργου Γου, πυρογραφίας του Γ. Βρεττού, φωτογραφίες της Αντίστασης, καθώς και έκθεση βιβλίων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρατείνεται η σύμβαση με τον ΟΑΣΘ

Την παράταση της οικονομικής συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), μέχρι και δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της γραμμής του Μετρό, υπέγραψε χτες ο υπουργός Μεταφορών Μ. Λιάπης. Δηλαδή, η κυβέρνηση παρατείνει τη σκανδαλώδη σύμβαση, που κανονικά θα έληγε το 2009, μέχρι το 2017. Ετσι εξασφαλίζει την κερδοφορία του ιδιωτικού οργανισμού και των μετόχων του για τα επόμενα χρόνια, ενώ ρίχνει και ένα... φιλέτο στους εργαζόμενους για να κάτσουν ήσυχα, δίνοντάς τους 22 ακέραιες μετοχές του ΟΑΣΘ.

Ευοδώθηκε λοιπόν η επιχειρηματική επιδίωξη της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο σωματείο εργαζομένων. Ενώ την ίδια ώρα στο μηδέν βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ του 2007. Κατά τα άλλα, ο υπουργός, ανακοίνωσε ότι διευρύνεται το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΘ, με δύο νέα μέλη (έναν εκπρόσωπο του Δήμου Θεσσαλονίκης, που θα τον ορίζει ο δήμαρχος, και έναν του δημοσίου, που θα τον ορίζει ο υπουργός Μεταφορών), και ενισχύεται ο στόλος του ΟΑΣΘ με 64 νέα λεωφορεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ