ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πτυχία για δουλιά και με αξία

Με δυναμική κινητοποίηση στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας απάντησαν δεκάδες φοιτητές και απόφοιτοι της Νομικής, στο «κόψιμο» 33 συναδέλφων τους για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος. Στο πλευρό τους η «Κίνηση Νέων Ασκούμενων Μαχόμενων Δικηγόρων» (ΚΝΑΜΔ) και η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων», διατρανώνοντας το αίτημα για άμεση κατάργηση των εξετάσεων για την άδεια άσκησης επαγγέλματος και άμεση κατάργηση της άσκησης και την ένταξή της στο προπτυχιακό επίπεδο στο πρόγραμμα σπουδών των νομικών σχολών.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος στις εξετάσεις που γίνονται για την εγγραφή στο ΔΣΑ και την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος κόπηκαν 33 πτυχιούχοι - κάποιοι έχουν και μεταπτυχιακό - οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 1,5 χρόνο άσκησης σε δικηγορικά γραφεία. «Εξετάστηκα στη 1 το βράδυ, ενώ ήμουν σε αναμονή από τις 5 το απόγευμα, σε καθεστώς πίεσης και άγχους. Δεν κρίθηκε η αξία μας ούτε ως νομικοί, ούτε όσα έχουμε μάθει. Είναι αφόρητη αδικία και με κάθε τρόπο θα αντιδράσουμε», είπε μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε αμέσως μετά, η Μαρία Βαμβακά, μία από τους 33 «κομμένους».

«Είναι απαράδεκτο μετά από 4 χρόνια σπουδών, 1,5 χρόνο άσκηση, 12ωρο τρέξιμο και αμοιβή 300 ευρώ, να μπαίνει ένας ακόμη φραγμός για την άσκηση του επαγγέλματος», επισήμανε ο Μπάμπης Καββαδίας, εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής. «Χωρίς αγώνα δε θα αλλάξει τίποτα. Δε θα κάνουν ούτε βήμα πίσω, αν δε νιώσουν την ανάσα μας στην πλάτη μας», υπογράμμισε ο Μάριος Χαραλαμπίδης, εκ μέρους της ΚΝΑΜΔ. Ενώ ο Αγγελος Βρεττός, εκ μέρους της παράταξης «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων», ανέδειξε την ανάγκη «συσπείρωσης για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, για ελεύθερη δουλιά χωρίς ταξικούς φραγμούς».

Οργή προκάλεσε η προκλητική στάση του Δ. Παξινού, προέδρου του ΔΣΑ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία όσων συμμετείχαν στη διαμαρτυρία: «Κάθε έξι μήνες έρχεστε και μας λέτε τα ίδια», είπε ειρωνικά. «Οχι κάθε έξι μήνες, κάθε εβδομάδα, κάθε μέρα θα είμαστε εδώ», απάντησαν οι φοιτητές και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τρίτη 17 Ιούλη, όπου θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΔΣΑ.

Τον απαράδεκτο και αναχρονιστικό «θεσμό» των εξετάσεων για την άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Κομματική Οργάνωση Δικηγόρων του ΚΚΕ και απαιτεί από «τις "γαλαζοπράσινες" και υπάκουες στις εκάστοτε κυβερνητικές και ευρωενωσιακές επιταγές πλειοψηφίες του να εισηγηθούν την κατάργηση του θεσμού των απαράδεκτων εξετάσεων που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η εδραίωση των ταξικών διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στους δικηγόρους».

ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Οι επιθέσεις θα πέσουν στο κενό

Την ανάγκη, το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα να συνεχίσει την πάλη για την προάσπιση των δικαιωμάτων του και την κατάκτηση μιας πραγματικά δημόσιας και δωρεάν Παιδείας στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, αναδεικνύει η ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Γεωπονικής του ΚΚΕ, με αφορμή διώξεις εργαζόμενων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΓΠΑ).

«Οπως έχει δείξει η ιστορία, όταν ο λαός αντιστέκεται και υψώνει το ανάστημά του, τότε ξεκινά μπαράζ επιθέσεων, τραμπουκισμών και διώξεων εναντίον του προκειμένου να καμφθεί το ηθικό και η θέλησή του. Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η επίθεση αυτή κλιμακώνεται: Αφού ξεκίνησε με μηνυτήριες απειλές, συκοφαντίες και υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον αγωνιστών φοιτητών και καθηγητών, συνδικαλιστών και μη, συνεχίστηκε με κινήσεις, όπως το γκρέμισμα του πολιτιστικού στεκιού του Φοιτητικού Συλλόγου και την εξώθηση σε παραίτηση της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ. Η προσπάθεια τρομοκρατίας συνεχίστηκε με το οργανωμένο σχέδιο απώλειας του εξαμήνου και των εξεταστικών για τους φοιτητές, ιδιαίτερα επεξεργασμένο από τις πρυτανικές αρχές και εφαρμοζόμενο αποκλειστικά στη Γεωπονική. Υπάρχουν όμως εργαζόμενοι εντός του πανεπιστημίου, οι οποίοι δε διστάζουν να εκφραστούν ελεύθερα και να αντιπαρατεθούν απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις. Οι πρυτανικές αρχές και ο κ. Ζέρβας ως επικεφαλής τους, σαν άλλοι εκφραστές της κυβερνητικής πολιτικής, προβαίνουν σε διώξεις εναντίον τους, καλώντας τους σε απολογία και στήνοντας πειθαρχικά συμβούλια», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Ολες οι επιθέσεις θα πέσουν στο κενό και παράλληλα όλο και περισσότεροι άνθρωποι του πανεπιστημίου θα υψώνουν το ανάστημά τους απέναντι σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να εκφοβίζουν και να αυθαιρετούν, εξυπηρετώντας συμφέροντα ξένα προς το χαρακτήρα της πανεπιστημιακής κοινότητας και της ανώτατης εκπαίδευσης. Ηρθε η ώρα για τους εργαζόμενους και τους ακαδημαϊκούς να εκφράσουν την αγωνιστική τους διάθεση χωρίς φόβο γνωρίζοντας επιπλέον πως οι φοιτητές θα είναι στο πλευρό τους συμπαρατιθέμενοι στην προσπάθειά τους», τονίζει η Κομματική Οργάνωση Γεωπονικής του ΚΚΕ.

Με απόφασή του ο Σύλλογος Φοιτητών ΓΠΑ καταδικάζει τα κρούσματα τρομοκρατίας από την πρυτανεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι απαράδεκτο μέσα στο ακαδημαϊκό άσυλο να διώκονται εργαζόμενοι για την έκφραση των απόψεών τους».

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, σε σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε μετά από πρόταση της ΤΑΔΗΣΥ, δηλώνει πως «θεωρεί ότι τα κρούσματα αυτά σε μια εποχή ολομέτωπης επίθεσης στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων συνιστούν ακραίο αυταρχισμό που το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα τον καταδικάζει κατηγορηματικά».

Κόπτονται, τάχα, για τους Τσιγγάνους

Καταγγελία του Δήμου Ν. Αλικαρνασσού Ηρακλείου Κρήτης για σχετική αναφορά του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Τη ριζική αντίθεσή του στις αβάσιμες, όπως τις χαρακτηρίζει, καταγγελίες του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕΕ) για απόπειρα και απειλή παράνομων εξώσεων Τσιγγάνων από την περιοχή της Ν. Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο Κρήτης, τονίζει με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Αλικαρνασσού. Το κείμενο με τις καταγγελίες του ΕΠΣΕΕ κοινοποιήθηκε στο δήμο μόλις προχτές. Ενώ κοινοποιείται στο Συνήγορο του Πολίτη, στον επίτροπο της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στην αντίστοιχη Εθνική Επιτροπή και στον τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Στο σχετικό ψήφισμα - απάντηση στις κατηγορίες του Παρατηρητηρίου, το ΔΣ Ν. Αλικαρνασσού, αφού σημειώνει πως το υπαρκτό πρόβλημα της κοινωνικής ένταξης των Τσιγγάνων του καταυλισμού της περιοχής είναι γνωστό εδώ και πάνω από 20 χρόνια, αναφέρει πως όδευε προς τη λύση του με μια κοινά αποδεκτή και συμφωνημένη από το δήμο, την περιφέρεια και τους ίδιους τους Τσιγγάνους λύση. Γι' αυτό, τονίζεται, τέτοιου είδους ενέργειες μόνον υποψίες μπορούν να δημιουργούν γι' αυτόν που τις κάνει, χωρίς μάλιστα να έχει ενημερωθεί από το δήμο πριν.

Ως άξιο απορίας, σημειώνεται στην απάντηση του δήμου, ότι την ίδια μέρα που του κοινοποιούνταν η σχετική αναφορά, εκπρόσωπος της επιτροπής για τα «ανθρώπινα δικαιώματα της αμερικάνικης πρεσβείας» στην Ελλάδα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αντιδήμαρχο του δήμου, κάνοντάς του παρατηρήσεις για τα όσα καταγγέλλονται και υποδεικνύοντάς του το πώς πρέπει να κινηθεί ο δήμος! Ετσι, ο δήμος καλεί την κυβέρνηση να κάνει σαφές στους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα ότι δε βρισκόμαστε υπό την κατοχή τους και πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ζητούν εξηγήσεις ή λογοδοσία από κανέναν πολίτη που βρίσκεται στη χώρα μας, πολύ δε περισσότερο από εκλεγμένους εκπροσώπους Ελλήνων πολιτών.

Κατάληψη στο κτήμα Δηλαβέρη

Κατάληψη στα 20 στρέμματα του κτήματος Δηλαβέρη ξεκίνησαν από προχτές το απόγευμα κάτοικοι και μαζικοί φορείς του Δήμου Νίκαιας, με πρωτοβουλία της αγωνιστικής δημοτικής αρχής και του δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου, απαιτώντας από την κυβέρνηση ο χώρος να απολλοτριωθεί και να αποδοθεί στο δήμο προς όφελος του λαού της Νίκαιας, αλλά και συνολικά του Πειραιά.

Οι κάτοικοι μαζί με συνεργεία του δήμου γκρέμισαν τα συρματοπλέγματα του οικοπέδου και προχώρησαν σε διαμόρφωση του χώρου με την απομάκρυνση των όγκων σκουπιδιών και μπαζών. Κατάφεραν να επιστρώσουν ένα μεγάλο μέρος του με χώμα, το οποίο και δεντροφύτευσαν, κάνοντας το πρώτο βήμα για τη μετατροπή του κτήματος σε χώρο πράσινου και πολιτισμού με ελεύθερη την πρόσβαση για όλους. Η πρώτη μέρα της κατάληψης «σφραγίστηκε» με το γλέντι που έστησαν οι κάτοικοι με άφθονο κρασί και ψητές σαρδέλες.

Μιλώντας ο δήμαρχος Στ. Μπενετάτος στους κατοίκους, επισήμανε ότι το οικόπεδο Δηλαβέρη «είναι μόνο η αρχή». Ο δήμος μαζί με τους κατοίκους «διεκδικούμε όλους τους ελεύθερους χώρους της πόλης για αξιοποίηση» προς όφελος του λαού της Νίκαιας, «βάζοντας φρένο σε όποιον θεωρεί ότι οι ελεύθεροι χώροι των πόλεων είναι πρόσφορο έδαφος για επιχειρηματική δραστηριότητα». Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ