ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ ΠΑΓΩΤΩΝ
Μονοπωλείται από λίγες επιχειρήσεις

Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της ICAP για τον κλάδο

Εντονη τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στον κλάδο της βιομηχανίας παγωτού διαπιστώνει η σχετική έρευνα της ICAP. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αναμένεται περαιτέρω ενδυνάμωση των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των μικρών βιοτεχνικών μονάδων.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της έρευνας, ο αριθμός των επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι μεν μεγάλος, παραταύτα η αγορά ελέγχεται από λίγες επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν κυρίως επώνυμα προϊόντα και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, καταγράφεται ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις προβαίνουν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις με άλλες εταιρείες ειδών διατροφής. Οι μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις διαθέτουν ανεπτυγμένα δίκτυα διανομής, ενώ παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μεγάλης εμβέλειας διαφημιστική προβολή των προϊόντων τους, πράγματα τα οποία, για ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά τους μεγέθη, δεν είναι σε θέση να κάνουν οι μικρότερες μονάδες με αποτέλεσμα να περιορίζονται κυρίως ή αποκλειστικά σε τοπικές αγορές.

Το 2006, μετά τη μικρή υποχώρηση που παρατηρήθηκε το 2004 - 2005, η συνολική εγχώρια αγορά εμφάνισε άνοδο της τάξης του 2,2%. Τα τυποποιημένα παγωτά - ατομικά και οικογενειακά - κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής κατανάλωσης το 2006 και συγκεκριμένα το 76% έναντι 24% του χύμα παγωτού. Οσον αφορά στα τυποποιημένα, εκτιμάται ότι τα ατομικά παγωτά απέσπασαν μερίδιο 51% περίπου ενώ τα οικογενειακά μερίδιο 25%.

Μια ακόμα εξέλιξη που καταγράφεται είναι αυτή που σχετίζεται με την κατανάλωση ιδιωτικής ετικέτας παγωτών (private lebel) όπου εμφανίζεται ανοδική τάση με όλο και περισσότερους καταναλωτές να δείχνουν προτίμηση σε αυτά. Τέλος, σχετικά με την εξέλιξη του κλάδου προβλέπεται ότι το συνολικό μέγεθος της αγοράς θα εμφανίσει μικρή ανοδική τάση τη διετία 2007 - 2008, μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης σε ποσότητα 1% - 3%, με δεδομένο ότι παρατηρείται και αλλαγή της αντίληψης των καταναλωτών που όλο και περισσότερο τα καταναλώνουν και εκτός θερινής περιόδου.

ΑΧΤΙΔΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΟΑ
Καταγγέλλει την ιδιωτικοποίηση του ΤΤ

Την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Χρηματοπιστωτικού Συστήματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ με αφορμή την παραχώρηση 20% των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε θεσμικούς επενδυτές.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «μετά την εκποίηση του νέου πακέτου του ΤΤ, η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο μειώνεται κάτω από το 50%. Το 2002, το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε το ΤΤ από ειδικό πιστωτικό ίδρυμα σε ΑΕ και δρομολόγησε την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο. Ο κύκλος ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησε πριν 15 χρόνια, μετά την απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ΕΕ, ολοκληρώνεται και τώρα απομένει η ΑΤΕ».

«Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - είναι η προκλητική κερδοφορία των τραπεζών, η τοκογλυφία και η λεηλασία των λαϊκών αποταμιεύσεων, φαινόμενα που θα ενταθούν ακόμα περισσότερο.

Οι λαϊκές οικογένειες και οι ανάγκες τους αναδεικνύονται σε "χρυσωρυχείο" για το τραπεζιτικό κεφάλαιο, αφού αποτελούν την κύρια πηγή της κερδοφορίας του.

Την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων πληρώνουν και οι εργαζόμενοι μετρώντας τις ανατροπές στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, την εντατικοποίηση της δουλιάς, την ανατροπή του ωραρίου και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ως "φόρο" στο βωμό του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς».

Και η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας την ανάγκη: «Οι κύριοι υπεύθυνοι της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της στήριξης των συμφερόντων των τραπεζιτών να πάρουν απάντηση.

Καλούμε τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του ΤΤ και στα αποτελέσματά της με τους αγώνες τους, αλλά αξιοποιώντας και την ψήφο τους, στέλνοντας μήνυμα αντίθεσης και αντεπίθεσης.

Διεκδίκησε και με την ψήφο σου τα δικαιώματά σου. Αποδυνάμωσε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί στηρίζουν τους τραπεζίτες. Προσπέρασε το ΣΥΝ γιατί ψήφισε το Μάαστριχτ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Αυτή η συνθήκη κατοχύρωσε την ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου και το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Ισχυροποίησε το ΚΚΕ. Ψήφισε ΚΚΕ για το παρόν και την προοπτική σου».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ιδρύθηκε από 25 εταιρείες

Ιδρύθηκε χτες, από 25 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ο «Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει άλλες 7 εταιρείες. Στην επταμελή προσωρινή επιτροπή που συστήθηκε συμμετέχουν στελέχη από ΔΕΗ, τον όμιλο ΡΟΚΑΣ, τον Ελληνικό Σύνδεσμο ΑΠΕ και την ΕΝΘΕΣ, την ηλεκτροπαραγωγική εταιρία των ΕΛΠΕ. Δεδομένου της μεγάλης διείσδυσης ξένων πολυεθνικών της ενέργειας σε ελληνικά επιχειρηματικά σχήματα, ο Σύνδεσμος αναμένεται να έχει έντονο το στοιχείο της... πολυεθνικότητας.

Σκοπός του συνδέσμου, σύμφωνα και με το καταστατικό που εγκρίθηκε, είναι η εκπροσώπηση των μελών του και η προάσπιση των συμφερόντων τους σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων φορέων για ενεργειακά ζητήματα, η διατύπωση προτάσεων για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων και η προώθηση της έρευνας.

Παρά το σκληρό ανταγωνισμό, που ήδη έχει εκδηλωθεί, αλλά μελλοντικά αναμένεται να πάρει διαστάσεις άγριου πολέμου, οι εταιρείες του πρόσφατα ιδιωτικοποιημένου τομέα με την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, φροντίζουν από τώρα να έχουν τη δυνατότητα της κοινής δράσης και στάσης σε ζητήματα αμοιβαίων συμφερόντων.

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Μέτρα για τους μετοικούντες

Απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης τα μεταφορικά μέσα που παραλαμβάνουν τα πρόσωπα τα οποία μεταφέρουν την κατοικία τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Τελωνειακού Κώδικα. Σαν απαραίτητη προϋπόθεση τίθεται, να έχουν τα μεταφορικά μέσα στην κατοχή τους για ένα εξάμηνο, στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας τους. Για τις λοιπές περιπτώσεις, όπως η παραλαβή καινούριου μεταφορικού μέσου, ή η παραλαβή μεταφορικού μέσου με τις διατάξεις της κληρονομικής διαδοχής, τα ποσοστά απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης παραμένουν τα ίδια.

Με άλλη εξ άλλου διάταξη, απλουστεύεται η διαδικασία μεταβίβασης αυτοκινήτου, που έχει παραληφθεί με τις απαλλαγές των περί μετοικισίας διατάξεων και αίρονται οι δεσμευτικές προϋποθέσεις που απαιτούσαν την αυτοπρόσωπη παρουσία του δικαιούχου προσώπου κατά την κατάθεση της προβλεπόμενης αίτησης, για τη χορήγηση από τις τελωνειακές αρχές της σχετικής έγκρισης μεταβίβασης.

Επίσης, στις περιπτώσεις μετοικισίας, μετά την παρέλευση πενταετίας από τον τελωνισμό του αυτοκινήτου, δεν απαιτείται η έγκριση του τελωνείου για την περίπτωση μεταβίβασής του. Τέλος, για τις περιπτώσεις των εμπορευμάτων που έχουν παραληφθεί με το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής, τα οποία τίθενται σε ανάλωση ή στις περιπτώσεις που γεννάται τελωνειακή οφειλή λόγω εκπρόθεσμης λήξης ή ανάκλησης του καθεστώτος, πέραν των δασμολογικών επιβαρύνσεων και των εξισωτικών τόκων, υπολογίζεται πλέον και προσαύξηση επί των δασμολογικών επιβαρύνσεων.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Ανατιμητικές τάσεις το Μάη

Ανοδικά κινείται τους τελευταίους μήνες ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές των εισαγόμενων για βιομηχανική χρήση υλικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η αύξηση αυτή αποδίδεται στην ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Ενδεικτικό, από την άποψη αυτή, είναι ότι ενώ ο γενικός δείκτης κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο σημείωσε αύξηση 1,3% (έναντι αυξήσεων 8,1% και 6,5% που είχαν σημειωθεί κατά την αντίστοιχη περίοδο των δύο προηγούμενων χρόνων), στην περίοδο μεταξύ Μάη προς Απρίλη, μέσα σε ένα μόνο μήνα, σημείωσε αύξηση 0,6%. Αύξηση, η οποία αποδίδεται στις αυξήσεις κατά 1,6% των τιμών του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ κατά 0,8% και 0,9% αυξήθηκαν οι τιμές της κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού και της παραγωγής βασικών μετάλλων. Στα μέσα επίπεδα της περιόδου Ιούνης 06 - Μάης 07 προς Ιούνη 05 - Μάη 06, ο σχετικός δείκτης σημείωσε αύξηση 1,3%, έναντι αυξήσεων 8,7% και 6% που είχαν σημειωθεί κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ