ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ «AILSA CRAIG»
Διπλό φονικό στη Ζώνη

«Εσβησαν» μέσα στη δεξαμενή, μετά από έκρηξη που προηγήθηκε, οι δύο σωληνουργοί. Θυσία στο βωμό του κέρδους, της εντατικοποίησης και της ανυπαρξίας μέτρων ασφάλειας

Η σορός του 60χρονου σωληνουργού ανάμεσα στους συναδέλφους του, μόλις έχει κατέβει από το δεξαμενόπλοιο

ΛΕΠΙΔΗΣ

Η σορός του 60χρονου σωληνουργού ανάμεσα στους συναδέλφους του, μόλις έχει κατέβει από το δεξαμενόπλοιο
«Ακλαφτους» έστειλαν εφοπλιστές και εργολάβοι άλλους δύο μεταλλεργάτες, πνίγοντας ξανά στο πένθος τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και ολόκληρη την εργατική τάξη στο Πέραμα. Το νέο διπλό φονικό, που ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στη Ζώνη και μόνο από το 2000 τουλάχιστον στους 15, έγινε στο γκαζάδικο «AILSA CRAIG» με σημαία Παναμά της εταιρείας «World Carriers Corp.» του εφοπλιστή Φραγκίστα. Ο εργολάβος Παλαιούδης κατέβασε τους δύο μεταλλεργάτες, τον 60χρονο σωληνουργό Δημήτρη Φαμπιόλη και τον βοηθό του, τον Βασίλη Ηρακλέους, ένα 23χρονο παλικάρι, στη Νο 2 δεξαμενή του βαποριού. Η δεξαμενή ήταν «γκαζωμένη» στο φουλ. Το πιστοποιητικό απαλλαγής πετρελαιοειδών που είχε εκδοθεί επέτρεπε την εκτέλεση αποκλειστικά και μόνο εργασιών καθαρισμού. Χωρίς να γίνουν αυτές οι εργασίες γιατί ήθελαν χρόνο - και ο χρόνος είναι χρήμα για εφοπλιστή και εργολάβους - οι δύο εργάτες στάλθηκαν να εκτελέσουν σωληνουργικές εργασίες! Ακόμα και η μπαλαντέζα φωτισμού που τους είχαν προμηθεύσει ήταν επικίνδυνη. Δεν ήταν αντιεκρηκτικού τύπου, όπως επιβάλλεται σε αυτές τις συνθήκες και τα καλώδιά της - όπως αποκαλύφθηκε - ήταν γυμνά!

Αποτέλεσμα, λίγο πριν τις 10.30 το πρωί στη δεξαμενή προκλήθηκε έκρηξη, εκδηλώθηκε πυρκαγιά και οι δύο εργάτες «λαμπάδιασαν». Πάνω στο καράβι βρίσκονταν πάνω από 100 άτομα, εργάτες της Ζώνης και ναυτεργάτες και ήταν θέμα τύχης που η έκρηξη δεν είχε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ηταν προδιαγεγραμμένο

Από την έκρηξη ο ένας έμεινε στον τόπο. Ο δεύτερος για μισή ώρα έδινε μάχη να κρατηθεί στη ζωή. Συνομιλούσε με τους συναδέλφους του και τους πυροσβέστες που προσπαθούσαν να τους απεγκλωβίσουν. Το καράβι, που έχει κατασκευαστεί πριν 34 χρόνια, δε διέθετε τα στοιχειώδη πυροσβεστικά μέσα. Οι πρώτοι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στο σημείο που βρίσκονταν οι δύο εργάτες, καθώς δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό και από τις 20 περίπου φιάλες οξυγόνου που προσπάθησαν να στείλουν στο τάνκι αποκαλύφθηκε ότι μόνο οι 3 ήταν γεμάτες! Αλλά και αυτές τελικά δε λειτούργησαν!

Ούτε ήταν εκπαιδευμένοι για τέτοιες περιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον 60χρονο σωληνουργό ανέσυρε στις 11 το πρωί ο συνάδελφός του Στέλιος Γρηγορόπουλος. «Πήγα κάτω - είπε ο ίδιος σοκαρισμένος με βουρκωμένα μάτια - και τον βρήκα στο πρώτο ντεκ (πάτωμα) της δεξαμενής, κοκαλωμένο πάνω στη σκάλα. Προσπάθησε να βγει φαίνεται. Μπουκάλες οξυγόνου δεν είχαν ούτε οι πυροσβέστες, ούτε στο καράβι. Κανένα μέτρο προστασίας δεν υπήρχε. Ακόμα και η λάμπα φωτισμού ήταν ακατάλληλη. Λυπήθηκαν να δώσουν 10 δραχμές για να βάλουν αυτή που έπρεπε». «Είναι φονιάδες!» φώναξε με όλη του τη δύναμη.

Αφόρητη πίεση και εντατικοποίηση

Το πτώμα του 60χρονου μεταλλεργάτη το κατέβασαν με γερανό στις 11.23. Οι εργάτες που ήταν συγκεντρωμένοι ξέσπασαν με φράσεις οργισμένες. Εκείνη τη στιγμή ο Γιώργος, ένας ακόμα μεταλλεργάτης που έζησε την τραγωδία, είπε: «Από την περασμένη βδομάδα όλα προειδοποιούσαν για το κακό. Οι εργοδηγοί το μόνο που μας έλεγαν ήταν "άντε, γρήγορα". Την Παρασκευή ένας ολόκληρος γερανός που είχαν βάλει στην πλώρη, την ώρα που μετέφερε ένα κομμάτι λαμαρίνας τόνων, έπεσε. Από τύχη πρόλαβαν να φύγουν πάνω από 20 άτομα που ήταν από κάτω. Για το "γρήγορα" στην πρωραία δεξαμενή, που δουλεύουμε τώρα 25 άτομα, έχουν μία μόνο τρύπα για είσοδο και έξοδο, ενώ θα έπρεπε να ήταν δύο. Πώς θα προλάβουμε όλοι αυτοί σε περίπτωση ατυχήματος να βγούμε;».

Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν οι συνδικαλιστές των σωματείων της Ζώνης. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρης Πουλικόγιαννης, σκαρφαλωμένος πάνω σε όρθια λαμαρίνα και με την ντουντούκα στο χέρι, στη 1 το μεσημέρι έκανε την πρώτη ενημέρωση στους εκατοντάδες συγκεντρωμένους εργάτες. «Είναι ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος μας. Οι εφοπλιστές για να μη χάσουν ναύλο και οι εργολάβοι να προλάβουν το χρόνο, ρίχνοντας το κόστος και με ηθικούς αυτουργούς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που θεσμοθετούν την ασυδοσία τους, σκοτώνουν εργάτες. Τους δύο συναδέλφους μας τους αντιμετώπισαν σαν αναλώσιμο υλικό, σαν να μην είχαν μέλλον, οικογένειες...». Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε πάνω στο καράβι είναι και το γεγονός ότι μέχρι το μεσημέρι δεν είχε εξακριβωθεί πόσοι ακριβώς δούλευαν μέσα στο τάνκι.

Ο δεύτερος νεκρός εντοπίστηκε τελικά στις 7 το απόγευμα, όμως μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν καταφέρει να τον ανασύρουν.

Στο πλευρό των εργαζόμενων της Ζώνης έσπευσαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, ο πρώην δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος κ.ά.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΖΩΝΗΣ
Απαντούν με απεργία

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης. Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στον Ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά

Ξεχείλισε η οργή των μεταλλεργατών, που έσπευσαν στον τόπο του εγκλήματος

Eurokinissi

Ξεχείλισε η οργή των μεταλλεργατών, που έσπευσαν στον τόπο του εγκλήματος
Με 24ωρη απεργία, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης δίνουν σήμερα την πρώτη συντονισμένη τους αγωνιστική απάντηση στο νέο εργοδοτικό έγκλημα που συντελέστηκε χτες το πρωί σε βάρος του κλάδου τους. Στα πλαίσια της απεργίας θα γίνει στις 11 το πρωί συγκέντρωση στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά και θα ακολουθήσει πορεία, της οποίας ο προορισμός δεν έχει ανακοινωθεί.

Σε δελτίο Τύπου - καταγγελία που εξέδωσαν τα σωματεία της Ζώνης επισημαίνουν: «Δεν έχουν περάσει δυόμισι μήνες από την ημέρα που εγκαινιάσαμε το μνημείο στη μνήμη των συναδέλφων μας που δολοφονήθηκαν από την εργοδοσία στο βωμό του κέρδους και άλλοι δύο συνάδελφοι προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο του διαρκούς εγκλήματος που συντελείται σε βάρος της εργατικής τάξης». Τα σωματεία καταγγέλλουν:

-- Την έλλειψη των μέτρων ασφαλείας «που θυσιάζονται μπροστά στη θέληση του εφοπλιστή και του εργολάβου να ρίξουν το κόστος και να κερδίσουν σε χρόνο και χρήμα».

-- Την εντατικοποίηση των εργασιών «που μόνο στόχο έχει να αυγατίσει η εργοδοσία τα κέρδη της» και «αντιμετωπίζεται η ανθρώπινη ζωή σαν αναλώσιμη».

-- Τις πολιτικές ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων «που με αλλεπάλληλα νομοθετήματα θεσμοθέτησαν την ασυδοσία» σε βάρος της Ζώνης βγάζοντας λάδι τους δολοφόνους των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή ποινικοποιούν τους αγώνες των εργαζομένων και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Τα σωματεία χαρακτηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «ηθικούς αυτουργούς» αφού εξυπηρετώντας την κερδοφορία των εφοπλιστών και εργολάβων υποβάθμισαν και υπονόμευσαν τη λειτουργία των πενταμελών Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας, το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση μετά από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων ψήφισε μεν το νόμο για το Μητρώο των επιχειρήσεων της Ζώνης, όμως σκόπιμα τον άφησε ανενεργό, για να έρθει τον περασμένο Μάρτη η κυβέρνηση της ΝΔ να τον καταργήσει και να ψηφίσει ένα νέο που «δίνει το πράσινο φως στους εργολάβους και τους εφοπλιστές να δημιουργήσουν "σύγχρονα κρεματόρια"».

Την ασυδοσία των εφοπλιστών και συνολικά της εργοδοσίας και την πολιτική που στηρίζει και ενισχύει την κερδοφορία του κεφαλαίου, ανατρέποντας εργασιακά δικαιώματα και τινάζει στον αέρα στην προστασία της ζωής στους τόπους δουλιάς καταγγέλλουν με ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Παρόμοια καταγγελία εξέδωσαν και συνυπογράφουν δεκάδες ταξικά κλαδικά σωματεία και συγκεκριμένα: Αποκλειστικών Νοσοκόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Ηλεκτρολόγων, Ιδιωτικών Κλινικών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Καθαριστριών, Κλωστοϋφαντουργών, Λιθογράφων, Λογιστών, Μετάλλου, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ξύλου, Οδοντοτεχνιτών, Οικοδόμων, Προπονητών και Γυμναστών, Τηλεπικοινωνιών, Τροφίμων Ποτών, Φαρμάκου, Χαρτεργατών και Ελαιουργοσαπουνοποιίας.

ΠΑΜΕ
Ηθικός αυτουργός τα κόμματα του κεφαλαίου

Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στη Ζώνη και στη συγκέντρωση στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά στις 11 το πρωί, καλεί το ΠΑΜΕ για να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής τους και των δικαιωμάτων τους. Με ανακοίνωσή του για το νέο διπλό θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» υπογραμμίζει:

«Ενα έγκλημα διαρκείας συντελείται εδώ και χρόνια στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Δύο ακόμα εργάτες ήρθαν να προστεθούν στο μαύρο κατάλογο των νεκρών της εργοδοτικής και κρατικής εγκληματικότητας.

Με στόχο αποκλειστικά και μόνο το κέρδος, ηθικός αυτουργός και στο νέο έγκλημα είναι τα κόμματα του κεφαλαίου (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) που με την πολιτική τους οπλίζουν συνεχώς το χέρι της εργοδοσίας. Είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας που "ευαγγελίζονται". Η εργοδοσία αποθρασυμένη δεν υπολογίζει ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων μπροστά στο κέρδος και τους αναγκάζει να εργάζονται χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, χωρίς κανέναν κανόνα υγιεινής και ασφάλειας και με εντατικοποίηση της δουλιάς.

Η κυβέρνηση, παρά τα συνεχή εργοδοτικά εγκλήματα, "σφυρίζει αδιάφορα", εξυπηρετώντας αποκλειστικά και μόνο την εργοδοσία και τα κέρδη της. Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΕΚΠ, ΠΟΕΜ και ΓΣΕΕ θα "εκφράσουν πάλι τη λύπη τους", αλλά με τη στάση τους όλη την προηγούμενη περίοδο έχουν βάλει πλάτη για να κάνουν οι εργοδότες ήσυχοι τη δουλιά τους και να ενισχύουν την "ανταγωνιστικότητά" τους (το κέρδος τους).

Το ΠΑΜΕ και η Γραμματεία Υγιεινής και Ασφάλειας καλεί όλους τους εργαζόμενους στη Ζώνη με την αγωνιστική τους στάση να επιβάλλουν:

  • ΟΧΙ άλλοι νεκροί ή ακρωτηριασμένοι εργάτες στη Ζώνη.
  • Μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, τώρα.
  • Να γυρίσουν την πλάτη στις πολιτικές των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ.
  • Να απομονώσουν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΕΚΠ, ΠΟΕΜ και ΓΣΕΕ.
  • Να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής τους, αλλά και των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους.
  • Να ενισχύσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους της Ζώνης και όχι μόνο να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στη Ζώνη, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά, την Τρίτη 17 Ιούλη στις 11 π.μ.»

«Κρεματόρια οι χώροι εργασίας»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Τις «εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε κρεματόρια για να αυγαταίνουν τα κέρδη του κεφαλαίου» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ.

«Πρόκειται για προμελετημένο έγκλημα. Τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, οι εργολάβοι, που αγνοώντας την ανθρώπινη ζωή έχουν μετατρέψει τη Ζώνη του Περάματος σε ζώνη θανάτου για τους εκατοντάδες εργαζόμενους, έχουν τις πλάτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν ψηφίσει μια σειρά από αντεργατικά μέτρα και έχουν κυριολεκτικά "λύσει" τα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου», αναφέρει μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι και ειδικά η νέα βάρδια της εργατικής τάξης πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Η ΚΝΕ καλεί τους νέους εργάτες να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να δυναμώσουν την ταξική πάλη, να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής στους χώρους δουλιάς, πλάι στα υπόλοιπα εργασιακά δικαιώματα. Στις ερχόμενες εκλογές οι νέοι να μην ξεχάσουν ότι: ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ θέλουν να μετατρέψουν όλους τους εργασιακούς χώρους σαν τη Ζώνη. Η νεολαία πρέπει να τιμωρήσει, να μαυρίσει όλους εκείνους που κυριολεκτικά μαυρίζουν τη ζωή της. Να αποδυναμώσει ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Υποβάθμιση και συγκάλυψη ευθυνών

Συγχωροχάρτι στο εκ προμελέτης έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έσπευσε να δώσει η κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επόμενη «τραγωδία» στο Πέραμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «ατύχημα»(!), ενώ περιορίστηκε να μοιράσει λόγια παρηγοριάς και κροκοδείλια δάκρυα. «Εκφράζω τη λύπη μας και την οδύνη μας για το ατύχημα το οποίο συνέβη στο Πέραμα και για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής», ήταν η δήλωση που έκανε ο Ευ. Αντώναρος, επιχειρώντας εμφανώς να υποβαθμίσει το έγκλημα και να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος επικαλέστηκε ότι «οι προσπάθειες που γίνονται βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», προκειμένου να τοποθετηθεί επί της ουσίας, δηλαδή για το σύγχρονο δουλεμπόριο που έχει επιβληθεί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, την ανυπαρξία ελέγχου στους χώρους εργασίας κ.ο.κ. Μάλιστα, κληθείς να απαντήσει για τη διάλυση των μηχανισμών επιθεώρησης και των ελέγχων πρόληψης των «εργατικών ατυχημάτων», ισχυρίστηκε ότι «έχουν γίνει πολλά» στην κυβερνητική θητεία της ΝΔ, επιφυλασσόμενος να παρουσιάσει σήμερα περισσότερα στοιχεία...

ΔΗΚΚΙ
Ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας

Τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την ανυπαρξία μέτρων προστασίας των εργαζομένων, υπογραμμίζει το ΔΗΚΚΙ. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η εργατική τάξη πλήρωσε νέο φόρο αίματος στο βωμό της ασυδοσίας της εργοδοσίας και των πολιτικών της ανυπαρξίας μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας» και καλεί τους εργαζόμενους να θέσουν το στόχο της ανατροπής της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πρόκειται για πολιτικό έγκλημα!

Κατά τη χτεσινή της περιοδείας στη LAVIFARM η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε για το δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος:

«Απευθύνομαι στα κόμματα και στους πολιτικούς που επικρίνουν και λοιδορούν το σύνθημα "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη". Η Ζώνη θανάτου του Περάματος έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια με την εντατικοποίηση της δουλιάς, με την αντιμετώπιση των εργατών ως αναλώσιμου υλικού και βεβαίως το αποκορύφωμά του ήταν ο νόμος που έφερε η ΝΔ βάσει του οποίου έδινε το δικαίωμα στον καθένα που δήλωνε εργολάβος, να στρατολογεί άνεργους - ανειδίκευτους ταλαιπωρημένους ανθρώπους και να τους βάζει στις πιο σκληρές συνθήκες δουλιάς, παίζοντας ακριβώς με την ανάγκη να επιβιώσουν, να ζήσουν τις οικογένειές τους. Πρόκειται για πολιτικό έγκλημα πέρα από τις όποιες ποινικές ευθύνες υπάρχουν. Και θυμίζω ότι στην προηγούμενη περίπτωση του "Σέιλορ", όπου επίσης υπήρχαν νεκροί εργάτες επιρρίφθηκε η ευθύνη στους συναδέλφους τους. Ελπίζω να μη βρεθεί πάλι ένας κύριος Πεπόνης να κάνει τα ίδια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ