ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Αυγούστου 2007
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Παράταση χαριστικών ρυθμίσεων για χρέη στο ΙΚΑ

Την παράταση ισχύος του νόμου 3518/06 που ρύθμιζε ληξιπρόθεσμα χρέη των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ, την τακτοποίηση «εκκρεμοτήτων» με το Ασφαλιστικό των κληρικών και την περιουσία του Ταμείου Ασφάλισης Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου της Ελλάδας και την υπαγωγή του Κλάδου Ασθενείας του Ταμείου Πρόνοιας των λιμενεργατών στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε εσπευσμένα χτες στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης, Β. Μαγγίνας. Με άλλη τροπολογία διευθετούνται ζητήματα ανακατανομής των κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού του ΟΑΕΔ.

Την ώρα που η κυβέρνηση κινδυνολογεί για τα ελλείμματα στα Ταμεία, προπαγανδίζοντας την «αναγκαιότητα» των ήδη αποφασισμένων ανατροπών, με το άρθρο 3 της πρώτης τροπολογίας παρατείνεται μέχρι τις 31/10/2007 (έληξε 31/3/2007) η προθεσμία για την κατάθεση αιτήσεων ρύθμισης χρεών προς το ΙΚΑ. Με άλλη ρύθμιση παρατείνεται και η προθεσμία που όριζε σχετικός νόμος για τη ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων σε φορείς αυτοαπασχολούμενων.

Στο μεταξύ, τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων με τους κώδικες των συντάξεων του δημοσίου και του προσωπικού των σιδηροδρόμων υπέγραψε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης. Πρόκειται για «νέα» κωδικοποίηση των υφιστάμενων νόμων και διατάξεων, η οποία έτσι, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, θα είναι περισσότερο «λειτουργική» για τους ενδιαφερόμενους. Είναι βέβαια φανερό το γεγονός ότι σε λίγες μέρες - και εφόσον ψηφιστούν κάποιες νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης που εκκρεμούν στη Βουλή - ο νέος κώδικας θα έχει ήδη παλιώσει και θα χρειάζεται νέες αλλαγές.

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Απόφαση για παράνομη χρήση βιομετρικών σε χώρο δουλιάς

Εταιρεία πλαστικών υποχρεούται να ξηλώσει το ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων

Παράνομη έκρινε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων την επεξεργασία από εταιρεία πλαστικών των δεδομένων εργαζομένων «για τον έλεγχο της εισόδου και της εξόδου τους από τις εγκαταστάσεις της και τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησής τους, με τη βιομετρική μέθοδο της ανάλυσης της γεωμετρίας του δακτύλου».

Η απόφαση υπ' αριθμ. 50/2007 (19/6/2007) επιβάλλει στην εταιρεία «να διακόψει τη συγκεκριμένη επεξεργασία, να απεγκαταστήσει το βιομετρικό σύστημα που έχει τοποθετήσει στις εγκαταστάσεις της, να καταστρέψει το αρχείο που έχει ήδη δημιουργήσει με τα δεδομένα των εργαζομένων και ειδικά τα βιομετρικά στοιχεία» και να πληρώσει πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Η συζήτηση της υπόθεσης προέκυψε ύστερα από σχετική καταγγελία των εργαζομένων, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία είχε εγκαταστήσει μηχανισμό καταγραφής των δαχτυλικών τους αποτυπωμάτων για την είσοδο και έξοδο στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Για την κατάφωρη παραβίαση ακόμα και των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, η εργοδοσία είχε επικαλεστεί λόγους ασφαλείας που σχετίζονταν με την επικινδυνότητα της δουλιάς (χρήση εύφλεκτων υλικών, ρεύμα υψηλής τάσης).

Επίσης, στο σκεπτικό της επικαλούνταν την έλλειψη θέσης «προσωπάρχη» που έκανε αναγκαία την ηλεκτρονική καταγραφή του χρόνου εργασίας του προσωπικού, «προκειμένου να εξάγεται αυτόματα και με απόλυτη ακρίβεια η μισθοδοσία κάθε εργαζόμενου, ανάλογα με το χρόνο εργασίας του». Από τα παραπάνω και μόνο επιβεβαιώνεται ότι στόχος της εργοδοσίας ήταν ο ασφυκτικός έλεγχος των εργαζόμενων με τη διαρκή παρακολούθησή τους, την οποία μάλιστα συνδέει άμεσα και με τη μισθοδοσία τους!

Παρά τη θετική απόφαση, είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Αρχή δεν αμφισβητεί το «δικαίωμα» της εργοδοσίας να ελέγχει «με ηπιότερους τρόπους» τους εργαζόμενους, ενώ αρκείται σε ένα μηδαμινό πρόστιμο «επειδή η εταιρεία είναι ζημιογόνος και ένα υψηλό πρόστιμο θα απέβαινε εξουθενωτικό για την περαιτέρω λειτουργία της».

Η ολοένα και πιο ασφυκτική παρακολούθηση των εργαζομένων στοχεύει στο βάθεμα της εκμετάλλευσης αλλά και στην καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας μέσα στους τόπους δουλιάς, προκειμένου να αποφευχτούν αντιδράσεις. Με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ ο «Ρ» έχει αποκαλύψει ανάλογες περιπτώσεις, με χαρακτηριστικότερες αυτές της φαρμακοβιομηχανίας «ΒΙΑΝΕΞ», που έχει εγκαταστήσει σύστημα ελέγχου δαχτυλικών αποτυπωμάτων, της φαρμακαποθήκης «Στρούμσας Ιωνάς ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη, του νέου Κέντρου Διανομής ΕΛΤΑ, του εργοστασίου γαλακτοκομικών «ΑΓΝΟ», της Τράπεζας Πειραιώς κ.ά. Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις υπήρξε παρέμβαση τόσο της Δημοκρατικής Συσπείρωσης και του ΠΑΜΕ, όσο και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

ΟΜΙΛΟΣ «ΛΟΥΗΣ» - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΖΑΝΤΕ ΜΠΗΤΣ»
Απειλεί ακόμα και έγκυες εργαζόμενες!

Αμεση παρέμβαση από το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων μετά από επεισόδιο με έγκυο τεσσάρων μηνών

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο ξενοδοχείο του ομίλου «Λούης»
Από την προχτεσινή κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο ξενοδοχείο του ομίλου «Λούης»
Να εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων για να μεγιστοποιήσει την κερδοφορία της, καταπατώντας ακόμα και βασικά δικαιώματά τους, επιδιώκει η εργοδοσία του ξενοδοχείου «Ζάντε Μπητς», στη Ζάκυνθο, που ανήκει στον όμιλο «Λούης».

Στο στόχαστρο της εργοδοσίας βρέθηκε πριν από δύο βδομάδες εργαζόμενη, έγκυος 4 μηνών και μέλος της σωματειακής επιτροπής του ξενοδοχείου, η οποία δεν υπέκυψε στην απαίτηση για εργασία πέρα από τα καθήκοντά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι της εργοδοσίας κινήθηκαν απειλητικά εναντίον της, ενώ μετά το περιστατικό η εργαζόμενη χρειάστηκε να επισκεφτεί το νοσοκομείο όπου την κράτησαν για δύο ώρες. Αντίστοιχες πιέσεις έχουν δεχτεί και άλλες εργαζόμενες, επίσης έγκυες.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων, σερβιτόρων και εργατών ξενοδοχείων Νομού Ζακύνθου και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου που με παρέμβασή τους απαίτησαν να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Παρά τις δεσμεύσεις της, η εργοδοσία δε συμμορφώθηκε και προχτές έγινε, με τη συμμετοχή και της σωματειακής επιτροπής του ξενοδοχείου, νέα αποφασιστική κινητοποίηση και εξόρμηση μέσα στο ξενοδοχείο, παρά τα εμπόδια που προσπάθησε να βάλει η διοίκηση.

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου, που συσπειρώνονται σταθερά στο συνδικάτο, κόντρα στις απειλές της εργοδοσίας, η οποία παρέταξε σεκιουριτάδες στην είσοδο και απειλεί με απολύσεις.

Δουλεύουν με 300 ευρώ το μήνα!

Αναδεικνύοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο την πάλη τους μέσα από το σωματείο ώστε να αποκρούσουν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας, το σωματείο και το ΕΚ υπογραμμίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση:

«Σε μια νύχτα αλλάζουν τα ωράρια και το πρόγραμμα των συνδικαλιστών με σκοπό να εμποδίσουν τη συνδικαλιστική τους δράση στο χώρο. Εκβιάζονται, απειλούνται και πειθαναγκάζονται οι πρακτικά ασκούμενοι να προσφέρουν πλήρη εργασία ενώ ως μαθητευόμενοι υποχρέωσή τους είναι να παρακολουθούν την εργασία». Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ξενοδοχείο απασχολούνται πολλοί μαθητευόμενοι από την Ουγγαρία και την Πολωνία, οι οποίοι παίρνουν 300 ευρώ το μήνα!

Το ΕΚ και το σωματείο καλούν τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου να παλέψουν, ανάμεσα σε άλλα, για: Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων. Να μην καθαρίζουν πάνω από 15 δωμάτια οι καμαριέρες. Να εφαρμοστεί συνεχές ωράριο στους εργαζόμενους που δεν επιθυμούν το σπαστό. Το προσωπικό να έχει πάντα φρέσκο και ποιοτικό φαγητό.

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Νεκρός 30χρονος εργάτης

Στους 71 οι σκοτωμένοι το 2007

Ενα ακόμη θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στην Ιεράπετρα της Κρήτης με θύμα ένα 30χρονο εργάτη, χειριστή γεωτρύπανου. Ο 30χρονος άντρας έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διάρκεια εργασιών γεώτρησης στο χωριό Μπουντούλες Ιεράπετρας.

Νεκρός είναι ο Παντελής Μηνιαδάκης, ο οποίος καθώς ανύψωνε τον «πύργο» του μηχανήματος για να ξεκινήσει τη διαδικασία διάτρησης της γης, αυτό ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ιεράπετρας όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργασίες στο σημείο αφορούσαν σε παράνομη γεώτρηση. Οπως και να 'χει, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική που νομιμοποιεί και ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία και το κέρδος έχει μετατρέψει σε κάτεργα τους τόπους δουλιάς και ευθύνεται για το γεγονός ότι από τις αρχές του 2007, μέσα δηλαδή σε 7,5 μήνες, έχουν χάσει τη ζωή τους 71 εργάτες, σύμφωνα με τα επίσημα μόνο στοιχεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ