ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
Συντάσσονται με το ΚΚΕ

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, το κάλεσμα του ΚΚΕ για πλατιά λαϊκή συσπείρωση στον αγώνα για την αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μέσα από την αποφασιστική ενίσχυση του Κόμματος, βρίσκει αποδοχή και ανταπόκριση. Σήμερα, μιλούν στο «Ρ» προσωπικότητες της κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου, δηλώνοντας τη στήριξή τους στο ΚΚΕ, αλλά και την αναγκαιότητα να βγει ενισχυμένο απ' αυτήν τη μάχη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ - ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
Στηρίζουμε ΚΚΕ

Κοινή δήλωση των δύο συνδικαλιστικών στελεχών από το χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων

Ο Γιάννης Μαρκάκης
Ο Γιάννης Μαρκάκης
Με την ευκαιρία των εκλογών της 16ης του Σεπτέμβρη ο Γιάννης Μαρκάκης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Ιονικής Τράπεζας, και ο Μανόλης Βασιλάκης, συνδικαλιστής τραπεζοϋπάλληλος, δηλώνουν τη στήριξή τους στο ΚΚΕ και με κοινή τους δήλωση στον «Ρ» επισημαίνουν:

«Είναι πλέον αδήριτη ανάγκη η καταδίκη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών και ιδεολογίας όπως έχουν εκφραστεί με την ουσιαστική ταύτιση των δύο κομμάτων, που εναλλάσσονται στην εξουσία κυρίως μετά το 1990. Ταύτιση που γίνεται φανερή από τη συνέχεια που εμφανίζεται στις αντιλαϊκές πολιτικές τους, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη της περιόδου 1990-1993, συνεχίστηκε με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1996-2004 και μέχρι τη σημερινή κυβέρνηση Καραμανλή.

Οι πολίτες οφείλουν να μην επιτρέψουν την είσοδο στην Ελληνική Βουλή του αδιευκρινίστου ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας πολιτικού μορφώματος του κ. Καρατζαφέρη. Οφείλουν επίσης να καταδικάσουν τις ακροδεξιές ρατσιστικές και νεοφασιστικές αντιλήψεις που κάποια από τα στελέχη του εκφράζουν ανοιχτά.

Κρίνουμε ότι είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η δημιουργία στην ελληνική πολιτική σκηνή ενός αριστερού τρίτου πόλου που θα μπορέσει να διεκδικήσει την εξουσία. Ενός τρίτου πόλου που θα έχει χαρακτηριστικά όχι ευκαιριακής πολιτικής σύμπραξης αλλά κοινωνικής συμμαχίας με σοβαρές και αξιόπιστες πολιτικές προτάσεις και με δυνατότητα άμεσης ανατροπής των αντιλαϊκών πολιτικών επιλογών.

Επειδή, λοιπόν, μέχρι σήμερα δε στάθηκε δυνατή η δημιουργία του αριστερού τρίτου πόλου, καλούμε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν αριστερούς πολιτικούς σχηματισμούς οι οποίοι συγκεντρώνουν κατά την κρίση τους στη μέχρι τώρα πρακτική τους (και όχι στη ρητορική τους) τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Διακρίνονται για τη συνέπεια στις αρχές τους και δε λειτουργούν καιροσκοπικά
  • Εχουν συνεπή αντι-νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση
  • Πρωτοστάτησαν στους αγώνες της νεολαίας για δημόσιο πανεπιστήμιο, τη μη τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και για δωρεάν Παιδεία για όλο το λαό
  • Αντιλαμβάνονται ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι διαφημιστικό τρικ και πηγή κερδών αλλά αναγκαίος όρος επιβίωσης
  • Αντιστάθηκαν στις κραυγές πολέμου του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αγωνίζονται σταθερά στο αντιπολεμικό κίνημα
  • Εχουν συνεπή στάση προάσπισης των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας
  • Στάθηκαν με συνέπεια σε ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας (χαρακτηριστικά αναφέρουμε: Καταδίκη Σχεδίου Ανάν και των πολιτικών του εκφραστών σε Ελλάδα και Κύπρο, καταδίκη Συμφωνίας Μαδρίτης - Συμφωνιών του Ελσίνκι)
  • Λειτουργούν με όραμα και έχουν στις μελλοντικές τους πολιτικές επιδιώξεις τη δημιουργία ενός μετώπου που θα διεκδικήσει, με συνέπεια στις αρχές του, πίστη στις αξίες του και σταθερότητα στις ιδέες του, την εξουσία

Πιστεύουμε ότι σε αυτές τις συνθήκες το λαϊκό κίνημα δεν έχει την πολυτέλεια της πολυδιάσπασης. Γι' αυτό δηλώνουμε ότι την επόμενη μέρα των εκλογών, όποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, κεντρικός μας στόχος θα είναι η προσπάθεια ανασυγκρότησης και ενοποίησης της Αριστεράς».

Ελευθερία Παπαδημητρίου

Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ

«Η ακαδημαϊκή χρονιά που τελείωσε σημαδεύτηκε από τους αγώνες όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας για ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο με ακαδημαϊκές ελευθερίες και το δικαίωμα στη μόρφωση όλων. Το αποτέλεσμα των Εθνικών Εκλογών μπορεί και πρέπει να δείξει ότι οι σχεδιασμοί για την Παιδεία δε γίνονται εύκολα ούτε αποδεκτοί ούτε εφαρμόσιμοι. Το ΚΚΕ στάθηκε, αναφορικά με την Παιδεία, αλλά επίσης και την Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, και συνολικότερα την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Για τη συνέπεια και την αγωνιστικότητά του στηρίζουμε στις επικείμενες εκλογές ΚΚΕ».

Μανώλης Ανδρουλιδάκης

Μουσικοσυνθέτης - τραγουδιστής

Motion Team

«Σ' αυτές τις εκλογές υπάρχουν δυο δρόμοι που μπορεί να επιλέξει κάποιος. Ο ένας είναι ο δρόμος της υποταγής, της συναίνεσης στα συμφέροντα του κεφαλαίου, που εκφράζεται από όλα τα άλλα κόμματα. Ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της αντίστασης και της έκφρασης της λαϊκής αγανάκτησης με τρόπο μαζικό και δυναμικό που εκφράζεται από το ΚΚΕ.

Γι' αυτό το λόγο, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη ενδεδειγμένη».

Βασίλης Πετρόπουλος

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, πρόεδρος του Συλλόγου Κοινοτικών Υπαλλήλων Νομού Αττικής

«Σαν εργαζόμενος και συνδικαλιστής υποστηρίζω την υπερψήφιση του ΚΚΕ γιατί στάθηκε στο πλευρό των αγώνων των εργαζομένων όλη την προηγούμενη περίοδο χωρίς να συναινέσει σε πολιτικές και λογικές υπονόμευσης των αγώνων μέσα από κοινωνικούς διαλόγους και συμβιβασμούς.

Γιατί τήρησε αταλάντευτα εχθρική στάση απέναντι στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στα συνδικαλιστικά όργανα αντιπαλεύοντας την τακτική του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Σαν αριστερός υποστηρίζω την υπερψήφιση του ΚΚΕ γιατί επιμένει στα κομμουνιστικά ιδεώδη. Γιατί ακόμη και στο ντιμπέιτ ήταν η μόνη φωνή που μίλησε για την πάλη για το σοσιαλισμό. Γιατί είναι η μόνη μαζική πολιτική δύναμη που πέρα από τις Σειρήνες της αστικής ιδεολογίας που έχουν παρασύρει μια σειρά "αριστερούς", το ΚΚΕ επιμένει να υποστηρίζει τις σοσιαλιστικές ιδέες και παράλληλα έχει ανοίξει και τη συζήτηση για μια κριτική θεώρηση των προβλημάτων του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε.

Για την ταξική και ιδεολογική του συνέπεια, αλλά και τον καθημερινό αγώνα, η ενίσχυση του ΚΚΕ θα αποτελέσει μια θετική εξέλιξη για το λαϊκό και εργατικό κίνημα».

Σωκράτης Δεληβογιατζής

καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ

Motion Team

«Η συγκυρία (πυρκαγιές κλίμακας οικολογικής καταστροφής με διαστάσεις πολέμου, έκδηλες διεργασίες συναλλαγής και ελέγχου των συνειδήσεων, υπέρμετρος πλουτισμός και ταυτόχρονη επιδείνωση της φτώχειας) είναι περισσότερο από επείγουσα ως προς την ουσιαστική απαίτηση να προωθηθούν και να υπερψηφιστούν οι θέσεις του ΚΚΕ, που συνιστά κορυφαία δύναμη αντίστασης σε πολιτικές υφέρποντος ολοκληρωτισμού με έμβλημα το κέρδος ή μιας απροκάλυπτης ολιγαρχίας ενός συστήματος αξιών που εμπορευματικοποιεί τη γνώση (απειλώντας ειδικότερα όσο ποτέ άλλοτε τη δημόσια φυσιογνωμία του ελληνικού Πανεπιστημίου) και αντιστρατεύεται κάθε γνήσια λαϊκή έκφραση πλήρωσης αναγκών για τον εργαζόμενο άνθρωπο (αδιαίρετα ενεργητικό και παθητικό), ο οποίος παράγει κατ' εξοχήν και μπορεί οίκοθεν να σκέφτεται».

Γιώργος Μπουλούγαρης

πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του ΕΚΑ

Ο Γιώργος Μπουλούγαρης
Ο Γιώργος Μπουλούγαρης
«Στις 17 Σεπτέμβρη χρειαζόμαστε ακόμα πιο ισχυρό λαϊκό κίνημα. Ενα κίνημα που θα σηκώσει το βάρος της αντίστασης στη νέα αντεργατική λαίλαπα που έρχεται είτε στην κυβέρνηση είναι η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ. Ενα κίνημα που έχει ξεκάθαρους ταξικούς στόχους, σταθερές αξίες και πάνω απ' όλα τη θέληση να παλέψει.

Και αυτό το κίνημα θα είναι ακόμα πιο δυνατό αν από την κάλπη της Κυριακής βγει αποφασιστικά ενισχυμένο το ΚΚΕ. Γι' αυτό στηρίζω και ψηφίζω ΚΚΕ. Γι' αυτό καλώ τους εργαζόμενους να κάνουν τώρα το βήμα. Να πάνε στην κάλπη με σταθερό το χέρι και καθαρή τη σκέψη. Να καταδικάσουν το δικομματισμό. Να μαυρίσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που μας μαυρίζουν τη ζωή. Να στοχέψουν καθαρά. Να μη σκορπίσει η ψήφος στα διάφορα αναχώματα. Να χτυπήσουν στην καρδιά την πλουτοκρατία, την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να σμίξουμε και στην κάλπη με τους κομμουνιστές, όπως σμίξαμε στους αγώνες μαζί τους, για το μεροκάματο, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Παιδεία και την Υγεία. Να πορευτούμε μπροστά. Να ανοίξουμε το δρόμο για μια μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα».

Γιάννης Σαρακίνος

καθηγητής Φυσικής Αγωγής, πρώην πρωταθλητής στα 110 μετ' εμποδίων

«Σήμερα οι κομμουνιστές αγωνίζονται και πάλι για όλα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, την υγεία, την παιδεία, την εργασία, τον πολιτισμό, την ειρήνη - διεθνώς. Ο αθλητισμός - ένα ευαίσθητο κοινωνικό αγαθό - ένας θεσμός που σταθμίζει λαούς, πολιτισμούς, κοινωνίες, πολιτεύματα κι εποχές, είναι πάντα σε επικαιρότητα και προτεραιότητα στις διεκδικήσεις μας. Πρέπει πάντα να υπηρετεί τους πολλούς (το λαό) και όχι τους λίγους (την ολιγαρχία) της εξουσίας, της δύναμης και του πλούτου. Οταν υπηρετεί το λαό (τους πολλούς) ευθέως υπηρετεί όλους τους παραπάνω θεσμούς κι όλους τους ανθρώπους. Οταν υπηρετεί τους λίγους, τους ισχυρούς και τα συμφέροντά τους, βλάπτονται θεσμοί, πολιτεία κι όλοι οι άνθρωποι, ο λαός. Είναι δικαίωμα πολλών κι όχι προνόμιο των λίγων. Πηγάζει από το λαό κι υπηρετεί το λαό, τη νεολαία, τους εργαζόμενους κι από αυτούς επανδρώνεται και συντηρείται με τις βιολογικές, ηθικές, πολιτιστικές και οικονομικές τους δυνάμεις.

  • Τον οραματιζόμαστε υγιή, καθαρό και τίμιο, απαλλαγμένο από όλα τα σύγχρονα δεινά - Λερναία Υδρα - και το δυνάστη του, την ολιγαρχία, να υπηρετεί τη νεολαία, το λαό και τον τόπο, να δίνει όραμα και πρόγραμμα, υγεία και παιδεία σε όλους.
  • Αγωνιζόμαστε για έναν αθλητισμό χωρίς εμπορευματοποίηση και κέρδη για το κεφάλαιο, χωρίς βία στις εξέδρες των γηπέδων, χωρίς την πάσης φύσεως δολίευση και νόθευση των αξιών του, χωρίς διαφθορά και σκανδαλώδη φαινόμενα συναλλαγών στους αγώνες και στα πρωταθλήματα, χωρίς τις "παράγκες" της φαυλότητας και των συμφερόντων, χωρίς τη μάστιγα της χρήσης απαγορευμένων ουσιών ντόπινγκ.
  • Αγωνιζόμαστε αθλητές, προπονητές, γονείς, φίλαθλοι για τον επαναπροσανατολισμό του αθλητισμού σύμφωνα με τις ανάγκες, τις συνθήκες και τις προτεραιότητες του λαού και του τόπου».
Παναγιώτης Δρίτσας

πύραρχος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος

«Ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα του ΚΚΕ καλώντας όλους τους εργαζόμενους, το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, να τιμήσουν με την ψήφο τους το κόμμα που ήταν και είναι πάντα δίπλα στα προβλήματα, στα αιτήματα και στις διεκδικήσεις των πυροσβεστικών υπαλλήλων και όλων των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που στήριξε και πρόβαλε το αίτημά μας για την απόδοση των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων. Τη στιγμή που οι τότε κυβερνήσεις προέβαιναν σε διώξεις των συνδικαλιστών, το ΚΚΕ μας συμπαραστεκόταν και στεκόταν αλληλέγγυο στο συνδικαλιστικό μας δικαίωμα. Εφερνε τα αιτήματά μας στη Βουλή πιέζοντας τις κυβερνήσεις για την επίλυσή τους. Από τότε το ΚΚΕ μας απέδειξε στην πράξη ποιος είναι εχθρός και ποιος φίλος των εργαζομένων. Ποιος στάθηκε δίπλα μας και ποιος απέναντί μας.

Ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές πεποιθήσεις καθενός εργαζομένου, υπαλλήλου του ΠΣ, όλοι αναγνωρίζουν την προσφορά του ΚΚΕ στους αγώνες και στα δικαιώματά μας. Σε κάθε κινητοποίηση των υπαλλήλων του Σώματος το ΚΚΕ ήταν εκεί. Στη συγκέντρωση, στη διαδήλωση, σε κάθε μας αγώνα. Δίπλα μας ήταν όταν τρώγαμε τα χημικά το 2003 από την τότε κυβέρνηση. Μας εξέφρασε απολύτως όταν την αμέσως επόμενη μέρα στη Βουλή, στις 10/10/2003, "επέστρεψε" στον τότε υπουργό, κ. Φλωρίδη, τους κάλυκες των χημικών με τα οποία περιποιήθηκε και τους υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ας επιστρέψουμε κι εμείς την αγανάκτησή μας για την πολιτική και της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης. Ας δώσουμε διέξοδο, περιεχόμενο και αποτελεσματικότητα στην αγανάκτηση αυτή με τη στήριξη του ΚΚΕ».

Ρούλα Παντελίδου

ηθοποιός

«Ψήφο στο ΚΚΕ για ένα λόγο διαφορετικό, για ισχυρή αντιπαράθεση, για ακόμη πιο δυναμική παρουσία στη Βουλή, για έναν αντίλογο και απλούστατα γιατί δε με εκφράζει κανένα από τα μεγάλα και κανένα από τα μικρότερα κόμματα.

Νομίζω ότι και κάθε καλλιτέχνης έχει ένα λόγο παραπάνω να στηρίξει το ΚΚΕ, διότι σαφώς το ΚΚΕ θα σταθεί πλάι του, στις δύσκολες ώρες που περνάει ο χώρος μας με την καινούρια τάξη πραγμάτων και στα καλλιτεχνικά δρώμενα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απαξιώνουν τον πολιτισμό, υποχρηματοδοτούν τον πολιτισμό, χειραγωγούν τον πολιτισμό, που είναι το λίκνο της ανθρωπότητας.

Μπορούμε να αντισταθούμε. Να το πράξουμε με την ψήφο μας».

Θανάσης Καναράς

πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Πανιωνίου, προπονητής Ακαδημιών Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας

«Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, εκεί όπου βρίσκεται μαζικά η νεολαία, εκεί όπου η έννοια αθλητισμός βρίσκει την πραγματική του αξία, έχει εγκαταλειφθεί πλήρως από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων έχει στραφεί για λογαριασμό των επιχειρηματιών στον αθλητισμό του θεάματος, στην πώλησή του και σε ό,τι αποφέρει κέρδος. Δηλαδή, σε έναν εμπορευματοποιημένο αθλητισμό που παράγει συνεχώς σκάνδαλα, βία, ντόπινγκ, "παράγκες". Για να διεκδικήσουμε την ανάπτυξη μαζικού - ερασιτεχνικού αθλητισμού χρειάζεται όλες οι αθλητικές δυνάμεις να συστρατευτούν με το ΚΚΕ ώστε να ανοίξει ο δρόμος μιας άλλης πολιτικής ανάπτυξης για τη χώρα μας και τον αθλητισμό».

Ζωγραφιά Μπάρμπογλου

ζωγράφος

«Αυτό που χρειάζονται οι εργαζόμενοι και οι άνθρωποι της τέχνης είναι κοινωνική ελπίδα και το όνειρο της δημιουργικής εργασίας να μην πεθαίνει. Για κάθε εργαζόμενο μια μόνιμη δουλιά χωρίς το άγχος του αύριο και όχι μεροκάματο πείνας. Θέλουμε σπουδές δωρεάν για όλους τους νέους. Θέλουμε ελεύθερες παραλίες για όλους και όχι μόνο για ιδιωτικά κέντρα και σκάφη αναψυχής των λίγων. Σαν εικαστική δημιουργός θέλω ασφάλιση και σύνταξη για όλους τους καλλιτέχνες... Για όλα αυτά η μόνη μας ελπίδα είναι ένα ΚΚΕ ισχυρό. Με όνειρο και ελπίδα το ψηφίζω».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ