ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΟΙ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
«Ηταν και παραμένουν ανεπιθύμητοι!»

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Χανίων για τη ΝΑΤΟική αρμάδα που έφτασε στη Σούδα και την ...υποδέχτηκε ο νομάρχης Χανίων

Αμερικανικά πολεμικά σκάφη στη Σούδα κατά τον πόλεμο στο Ιράκ, το 2003

US Navy

Αμερικανικά πολεμικά σκάφη στη Σούδα κατά τον πόλεμο στο Ιράκ, το 2003
Για τρίτη μέρα, παραμένουν δεμένα στο λιμάνι της Σούδας, τα πλοία της ΝΑΤΟικής αρμάδας που κατέπλευσε τη Δευτέρα 8 του Οκτώβρη το πρωί στα Χανιά, για να παραμείνουν πέντε μέρες για λόγους αναψυχής του πληρώματος και για λόγους συντήρησης και ανεφοδιασμού.

Η παρουσία των ΝΑΤΟικών πλοίων, που αποτελούν τη μια από τις τέσσερις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των Χανιωτών, οι οποίοι με κάθε τρόπο έχουν εκφράσει και συνεχίζουν και σήμερα να εκφράζουν, την αντίθεσή τους τόσο στην παρουσία ΑμερικανοΝΑΤΟικών στον τόπο τους και το νησί, όσο και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Μάλιστα, η συνάντηση του διοικητή της ΝΑΤΟικής αρμάδας με τον νομάρχη Χανίων, Γρηγόρη Αρχοντάκη, που είναι ενταγμένη στα σχέδια προσπάθειας παρουσίασης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ως «φίλων» των Χανιωτών και του κρητικού λαού συνολικά, προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Πολύ περισσότερο που την ίδια ώρα οι Κρητικοί στο σύνολό τους, έχουν με κάθε ευκαιρία και τρόπο διατρανώσει την αντίθεσή τους στην παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και τη μετατροπή του νησιού σε ορμητήριο για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και για το ρόλο που παίζουν ως «φονιάδες των λαών».

Με ανακοίνωσή της, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Ν. Χανίων τονίζει ότι ο νομάρχης Χανίων για μια ακόμη φορά βρέθηκε σε αντίθεση με τα αισθήματα και την απαίτηση του χανιώτικου λαού που έχει χαρακτηρίσει ανεπιθύμητους στον τόπο τους τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς.

«Ο χανιώτικος λαός αγωνίστηκε χρόνια και θα συνεχίσει να αγωνίζεται, σημειώνει, για το ξήλωμα των βάσεών τους από την περιοχή. Κάθε άλλο, λοιπόν, από καλοδεχούμενοι - όπως ισχυρίστηκε ο κ. Αρχοντάκης - είναι στα Χανιά οι ΝΑΤΟικοί επικυρίαρχοι. Καμιά σχέση δεν έχει η εδώ παρουσία του παγκόσμιου χωροφύλακα με τα φιλόξενα διεθνιστικά αισθήματα του χανιώτικου λαού και της νεολαίας».

Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ένας απλός επισκέπτης. «Με το νέο δόγμα που η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε κοινή συμφωνία με τη ΝΔ έχει συνυπογράψει, το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε ως ένας παγκόσμιος στρατιωτικός, επιθετικός, ιμπεριαλιστικός οργανισμός. Ηταν και παραμένει η αιχμή του δόρατος των απανταχού ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Επεμβαίνει και αιματοκυλά λαούς και χώρες, όπου ο ιμπεριαλισμός εκτιμά ότι κινδυνεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εχει μόνιμο και σταθερό προσανατολισμό την αντιμετώπιση των "εχθρών λαών"», υπογραμμίζεται.

Καταλήγοντας, η ΝΑΣ επισημαίνει πως όσες συναντήσεις και να κάνει ο κ. Αρχοντάκης, όσες προσπάθειες και να κάνει αυτός αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν την ίδια αντίληψη με εκείνον, ο χανιώτικος λαός δεν πρόκειται να συνηθίσει και αποδεχτεί την παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Ηταν και θα παραμείνουν ανεπιθύμητοι!

Σε αγωνιστική ετοιμότητα για την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Ανακοίνωση της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ σε πρόσφατη συνεδρίασή της εκτίμησε, μεταξύ άλλων, και τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια που έχουν σχέση με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, τη διεύρυνση του NATO με την ένταξη της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας και της Κροατίας, το νέο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στις γειτονικές χώρες, το σχεδιασμό από τους ιμπεριαλιστές για την «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου, την ανακίνηση της «ονοματολογίας» της ΠΓΔΜ, καθώς και την εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ.

Οπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ εκτίμησε ότι «όλα τα παραπάνω, ιδιαίτερα η ενδεχόμενη "ανεξαρτητοποίηση" του Κοσσυφοπεδίου, μπορούν να ανοίξουν τους ασκούς του πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής».

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ επισημαίνει: «Είναι ανάγκη το ελληνικό φιλειρηνικό-αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα καθώς και τα φιλειρηνικά κινήματα των βαλκανικών χωρών να βρίσκονται σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα, για να αποτρέψουν και να αποκρούσουν τους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών».

Με βάση τα παραπάνω και στα πλαίσια της υλοποίησης των αποφάσεων του 15ουΣυνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ «καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα να πραγματοποιήσουν περιφερειακές συσκέψεις και να θέσουν τις προτεραιότητες στο πρόγραμμα δράσης τους για το αμέσως επόμενο διάστημα. Επίσης, όλες οι Επιτροπές Ειρήνης της χώρας θα πρέπει να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το πρόγραμμα δράσης τους σε συντονισμό με τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ.

Πρώτιστο καθήκον όλων η ενημέρωση του ελληνικού λαού για τις ολέθριες συνέπειες από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή».

Αμεση στήριξη της ΕΛΒΟ

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων Θεσσαλονίκης, θέτουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου.

«Οι εξελίξεις και η κατάσταση στην ΕΛΒΟ Θεσσαλονίκης, τονίζεται στην Ερώτηση, βρίσκονται σε οριακό σημείο. Οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι, γιατί η παραγωγική δραστηριότητα εξαντλείται χωρίς να έχουν δοθεί νέα παραγωγικά προγράμματα για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και δεν υπάρχουν παραγγελίες πολιτικών προϊόντων.

Γίνεται προσπάθεια απαξίωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων που μαζί με τις άλλες βιομηχανίες μπορούν να αποτελέσουν τον ενιαίο φορέα εθνικής αμυντικής βιομηχανίας για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων και την απεξάρτησή τους από τους ευρωΝΑΤΟικούς οργανισμούς και τις πολυεθνικές εταιρείες της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ο επιχειρηματικός όμιλος που έχει το μάνατζμεντ της εταιρείας επαναφέρει και πάλι, ως πρόταση, δήθεν εξυγίανσης και διεξόδου για να μη μειωθούν τα κέρδη, τη μείωση του προσωπικού.

Ο αριθμός, όμως, των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 300 περίπου άτομα.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, της ΝΔ δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ που παρέδωσε το 43% και τη διεύθυνση στον όμιλο Μυτιληναίου. Οι ευθύνες της είναι μεγάλες, όπως και εκείνες του ΠΑΣΟΚ, για τη σημερινή κατάσταση της ΕΛΒΟ, γι' αυτό ας σταματήσουν την πολιτική υποκρισία και οι δύο».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό «αν θα επανέλθει η ΕΛΒΟ καθ' ολοκληρία κάτω από το δημόσιο έλεγχο, και αν θα δοθούν άμεσα προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να αυξηθεί η παραγωγική δραστηριότητά της και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ
Δε διαφαίνεται αναβάθμιση των διαπραγματεύσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία προαναγγελία ότι ετοιμάζεται αναβάθμιση του επιπέδου των διαπραγματευτών για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

«Δεν έχουμε ενημερωθεί για οποιεσδήποτε αλλαγές στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ονομασία. Ωστόσο, εμείς ως κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι για απευθείας συναντήσεις με τους Ελληνες φίλους μας, προκειμένου να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα», δήλωσε ο Α. Μιλόσοσκι στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ».

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι «στο πνεύμα αυτό ήταν και η προσωπική πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Μιλόσοσκι στην ομόλογό του κ. Μπακογιάννη να επισκεφθεί τη Μακεδονία, αλλά απάντηση δεν έφθασε ποτέ».

Εξάλλου, η πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, σε συνέντευξή της στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Κανάλι 5», αναφερόμενη στο ενδεχόμενο της άσκησης βέτο από την Ελλάδα στη Νατοϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, εφόσον δε λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, είπε ότι η Ελλάδα, με την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, συναίνεσε στην ένταξη της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς υπό την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ. Ωστόσο, υπογράμμισε πως οι συνομιλίες για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας στον ΟΗΕ πρέπει να εντατικοποιηθούν και οι δύο πλευρές να επιδείξουν, εν αντιθέσει με το προηγούμενο διάστημα, εποικοδομητική στάση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ