ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο θέμα με αυστραλέζικη μισθοφορική εταιρεία

Τεράστιο το πρόβλημα των εσωτερικά εκτοπισμένων επισημαίνει ο ΟΗΕ

Από τις επιχειρήσεις των κατοχικών για συλλήψεις «υπόπτων»

Associated Press

Από τις επιχειρήσεις των κατοχικών για συλλήψεις «υπόπτων»
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η αυστραλέζικη μισθοφορική εταιρεία «Unity Resources Group» ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία δύο γυναικών μέσα στο αυτοκίνητό τους, στη συνοικία Καράντα της Βαγδάτης, την Τρίτη. Η εταιρεία φέρεται, γραπτώς, να ζήτησε συγνώμη από την κυβέρνηση Μάλικι παραδεχόμενη ότι οι μισθοφόροι της άνοιξαν αδιακρίτως πυρ, ενώ δεσμεύτηκε και για την καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων.

Κατά τα άλλα, μπαράζ επιθέσεων σημειώθηκε σε διάφορες ιρακινές πόλεις. Στο Τικρίτ, παγιδευμένο αυτοκίνητο στόχευσε αστυνομική περίπολο, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα και τραυματίζοντας οκτώ. Στη Ντιουανίγια, στο Νότο, ένοπλοι σκότωσαν δύο αστυνομικούς. Στη Βαγδάτη, ένας περαστικός σκοτώθηκε από βόμβα με στόχο αμερικανικό κομβόι.

Στη Νουμανίγια, στο Νότο, όλμοι έπληξαν δημοτικό σχολείο τραυματίζοντας 11 μαθητές και 4 δασκάλους. Στο Ταλ Αφάρ πενταμελής οικογένεια Τουρκομάνων σκοτώθηκε από όλμους στο σπίτι της και έξω από τη Μοσούλη καμικάζι στόχευσε γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας 16. Επίσης, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι, το τελευταίο τριήμερο, σκότωσαν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις 51 ενόπλους και συνέλαβαν 37, αλλά και ότι απελευθέρωσαν, από τις αρχές του Ραμαζανιού, 1.400 κρατουμένους.

Τέλος, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) γνωστοποίησε ότι 11 από τις 18 ιρακινές επαρχίες αρνούνται να δεχτούν εσωτερικά εκτοπισμένους πρόσφυγες, καθώς δεν έχουν τα μέσα να τους βοηθήσουν. Η υπηρεσία υπογραμμίζει ότι εντός Ιράκ υπάρχουν 2,2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση καταφυγίου και χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση «επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανεξάρτητο κράτος στα εδάφη προ του '67 ζητά ο Αμπάς

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ζήτησε, ουσιαστικά, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος δηλώνοντας ότι ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα ιδρυθεί «στα 6.025 τετραγωνικά χλμ. όπου εκτείνονται η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Οχθη». Η έκταση που προσδιόρισε ο Αμπάς επικαλούμενος αποφάσεις του ΟΗΕ, αφορά στα όρια των παλαιστινιακών εδαφών πριν το 1967 και συμπεριλαμβάνει και τις «ουδέτερες ζώνες».

Επανέλαβε, δε, ότι στο τελικό ανακοινωθέν της επικείμενης διεθνούς συνόδου «θα πρέπει να θίγονται και τα έξι βασικά ζητήματα: σύνορα, Ιερουσαλήμ πρόσφυγες, εποικισμοί, νερό, ασφάλεια». Η ισραηλινή πλευρά δεν έκανε σχόλιο ενώ η Αίγυπτος επέμενε ότι «αν δεν ξεκαθαριστούν σαφώς τα θέματα συζήτησης της συνόδου, να είναι μείζονα, είναι αβέβαιη η συμμετοχή αραβικών χωρών».

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο Αμπάς, στις επαφές του με τον Ολμέρτ, έχει δεχτεί, κατ' αρχάς, την ιδέα της ανταλλαγής εδαφών έτσι ώστε να διατηρήσει το Ισραήλ κάποιους εποικισμούς στη Δ. Οχθη αλλά να δώσει μέρος των εδαφών του. Και σε αυτό το σημείο, όμως, υπάρχουν διαφωνίες: ο Αμπάς δίνει το 2% της Δ. Οχθης, ο Ολμέρτ ζητά το 6% - 8% και δίνει μια λωρίδα 40 χιλιομέτρων για να ενωθεί η Γάζα με τη Δυτική Οχθη.

«Καλή θέληση» και εισβολές

Ενας μαχητής των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής σύντομης εισβολής ειδικής μονάδας του ισραηλινού στρατού στη Νάμπλους. Λίγο αργότερα, στην πόλη της Γάζας φοιτητές διαδήλωναν διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση του Ισραήλ, να τους επιτρέψει να εξέλθουν για να μεταβούν στα πανεπιστήμια που φοιτούν εκτός περιοχής.

Από την άλλη, το Τελ Αβίβ προχώρησε σε μια «κίνηση καλής θέλησης», όπως λέει. Διαβεβαίωσε για τη χορήγηση επ' αόριστον αδειών παραμονής στους Παλαιστίνιους που κατοικούν στη Δ. Οχθη με ληγμένες άδειες εισόδου. Το Ισραήλ, βέβαια, μιλά για 3.500 άδειες και η παλαιστινιακή πλευρά για τουλάχιστον 5.000, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ενδιαφερόμενοι στη Λωρίδα της Γάζας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαφωνούν και για το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Οι πρέσβεις ΗΠΑ και Ρωσίας διασταύρωσαν και πάλι τα ξίφη τους στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Ρώσος πρέσβης, Βιτάλι Τσούρκιν, απέρριψε ότι το τέλος των διαπραγματεύσεων για το μελλοντικό καθεστώς του προτεκτοράτου είναι η 10η Δεκέμβρη (οπότε θα παραδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ η τρόικα της Ομάδας Επαφής την έκθεσή της για την πορεία των συνομιλιών Βελιγραδίου-Πρίστινας). Σημείωσε ότι ο πρόωρος τερματισμός των συνομιλιών θα οδηγήσει τους Κοσσοβάρους Αλβανούς σε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, προκαλώντας αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αμερικανός πρέσβης, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, αντέτεινε ότι η αποσταθεροποίηση στο Κοσσυφοπέδιο θα επέλθει εάν δεν καθοριστεί άμεσα το καθεστώς της επαρχίας και υποστήριξε ότι σ' αυτό συμφωνούν «τα περισσότερα μέλη» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θεώρησε έτσι ότι το τέλος των διαπραγματεύσεων για το Κοσσυφοπέδιο θα δοθεί στις 10 Δεκέμβρη.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, παρουσίασε την έκθεσή του για το Κοσσυφοπέδιο, χαρακτηρίζοντας την εκεί κατάσταση «επιφανειακώς ήρεμη και εύθραυστη». Ο δε διοικητής του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο, Γιοακίμ Ρίκερ, είπε μεταξύ άλλων ότι ξεκίνησε έρευνα για τη δράση των αυτονομιστών του «Αλβανικού Εθνικού Στρατού», που την τελευταία τετραετία βρίσκεται στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Πάντως, ο Γάλλος διοικητής της (ΝΑΤΟικής) KFOR στο Κοσσυφοπέδιο στρατηγός Χαβιέ ντε Μαρνάκ προέβλεψε ότι το καθεστώς της περιοχής δε θα καθοριστεί λίγο μετά τις 10 Δεκέμβρη, αλλά τουλάχιστον ως τα μέσα Γενάρη. Γιατί; Επειδή, σύμφωνα με τον Γάλλο στρατηγό, «η 10η Δεκέμβρη είναι απλώς η ημερομηνία για το τέλος των συνομιλιών»...

ΡΩΣΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
«Σύγκλιση» απόψεων

ΜΟΣΧΑ.--

Η πρώτη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στη Μόσχα θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός σταθμός στην ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών, υπογράμμισε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με την ευκαιρία της επίσκεψης του Νικολά Σαρκοζί στη Ρωσία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος επαίνεσε τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον Γάλλο ομόλογό του μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι «μιλήσαμε για βασικά περιφερειακά και παγκόσμια προβλήματα», ενώ υπογράμμισε «την αξιοσημείωτη πρόοδο στην πολιτική και οικονομική συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γαλλία». Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε πως «δεν έχουμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ιράν επιδιώκει την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Πιστεύουμε ότι δεν έχει τέτοιου είδους σχέδια. Αλλά συμφωνούμε ότι το Ιράν θα πρέπει να κάνει τα πυρηνικά του προγράμματα διάφανα. Θεωρούμε ότι τα τελευταία χρόνια το Ιράν έχει κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους συναδέλφους σ' αυτήν την άποψη».

Νωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος είχε υπογραμμίσει ότι οι δύο ηγέτες σημείωσαν πρόοδο για την επίλυση των διαφορών τους σε ό,τι αφορά το Ιράν, ωστόσο δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες. Λεπτομέρειες όμως δεν έδωσε και σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις τους για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, αλλά υποστήριξε ότι είχαν γεφυρώσει τις διαφορές τους, ενώ πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη» στο θέμα αυτό και «η συζήτηση να παραμείνει ανοιχτή με τους Ρώσους φίλους μας, που είναι κατ' αρχάς μία ευρωπαϊκή υπόθεση, στην οποία επιδιώκουμε να βρούμε μια λύση που να μην ταπεινώνει κανέναν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ