Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαφωνούν και για το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Οι πρέσβεις ΗΠΑ και Ρωσίας διασταύρωσαν και πάλι τα ξίφη τους στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Ρώσος πρέσβης, Βιτάλι Τσούρκιν, απέρριψε ότι το τέλος των διαπραγματεύσεων για το μελλοντικό καθεστώς του προτεκτοράτου είναι η 10η Δεκέμβρη (οπότε θα παραδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ η τρόικα της Ομάδας Επαφής την έκθεσή της για την πορεία των συνομιλιών Βελιγραδίου-Πρίστινας). Σημείωσε ότι ο πρόωρος τερματισμός των συνομιλιών θα οδηγήσει τους Κοσσοβάρους Αλβανούς σε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, προκαλώντας αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αμερικανός πρέσβης, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, αντέτεινε ότι η αποσταθεροποίηση στο Κοσσυφοπέδιο θα επέλθει εάν δεν καθοριστεί άμεσα το καθεστώς της επαρχίας και υποστήριξε ότι σ' αυτό συμφωνούν «τα περισσότερα μέλη» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θεώρησε έτσι ότι το τέλος των διαπραγματεύσεων για το Κοσσυφοπέδιο θα δοθεί στις 10 Δεκέμβρη.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, παρουσίασε την έκθεσή του για το Κοσσυφοπέδιο, χαρακτηρίζοντας την εκεί κατάσταση «επιφανειακώς ήρεμη και εύθραυστη». Ο δε διοικητής του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο, Γιοακίμ Ρίκερ, είπε μεταξύ άλλων ότι ξεκίνησε έρευνα για τη δράση των αυτονομιστών του «Αλβανικού Εθνικού Στρατού», που την τελευταία τετραετία βρίσκεται στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Πάντως, ο Γάλλος διοικητής της (ΝΑΤΟικής) KFOR στο Κοσσυφοπέδιο στρατηγός Χαβιέ ντε Μαρνάκ προέβλεψε ότι το καθεστώς της περιοχής δε θα καθοριστεί λίγο μετά τις 10 Δεκέμβρη, αλλά τουλάχιστον ως τα μέσα Γενάρη. Γιατί; Επειδή, σύμφωνα με τον Γάλλο στρατηγό, «η 10η Δεκέμβρη είναι απλώς η ημερομηνία για το τέλος των συνομιλιών»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ