ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Να ξαναζωντανέψουν οι συνεταιρισμοί

Αγωνιστικό κάλεσμα, ενόψει των επικείμενων εκλογών στους συνεταιρισμούς

Ευρύ κάλεσμα προς τους μικρομεσαίους αγρότες, να αναδείξουν αγωνιστικές διοικήσεις στις εκλογές των συνεταιριστικών οργανώσεων που θα διεξαχθούν το επόμενο διάστημα σε ολόκληρη τη χώρα, απευθύνει στην εκλογική της διακήρυξη η Συνεταιριστική Αγωνιστική Συνεργασία Αρτας Φιλιππιάδας. Στη διακήρυξη καλούνται οι αγρότες να πάρουν μαζικά, δυναμικά και ενωτικά μέρος στις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης διοικήσεων και αντιπροσώπων. Να μην επιτρέψουν να εκλεγούν Διοικήσεις και αντιπρόσωποι στα χαρτιά, στα καφενεία, στα σπίτια, κρυφά, χωρίς Γενικές Συνελεύσεις και με παραποίηση και πλαστογράφηση εγγράφων και πρακτικών. Να αναδείξουν αντιπροσώπους και μέλη διοικήσεων, αγρότες αγωνιστές, που πιστεύουν στους συνεταιρισμούς, στο ρόλο τους, στη δύναμή τους και στη δράση τους.

Η Συνεταιριστική Αγωνιστική Συνεργασία υπογραμμίζει ότι η αντιαγροτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για καλύτερες μέρες. «Η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οι συμφωνίες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), οδηγούν τη μικρομεσαία αγροτιά στον αφανισμό. Η αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή και η κατάργηση κάθε ποσοτικού ή δασμολογικού περιορισμού στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών, κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών προϊόντων από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, θα μειώσει ακόμα παραπέρα τα εισοδήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και θα οδηγήσει τον αγροτικό τομέα στην περιθωριοποίηση και την καταστροφή».

Καταλήγοντας, η Διακήρυξη καλεί τους αγρότες να αναδείξουν διοικήσεις και αντιπροσώπους που θα αγωνίζονται για:

  • Την κατάργηση του νόμου 2810/2000, τον εκδημοκρατισμό του συνεταιριστικού κινήματος και τη στήριξή τους από το κράτος.
  • Το σταμάτημα του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών και ειδικά της ΔΩΔΩΝΗΣ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
  • Τη θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.
  • Την αντίσταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, την ΚΑΠ αλλά και στην αντιαγροτική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Τον άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων, τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη συμμετοχή στα φάρμακα.
  • Την αλλαγή των κανονισμών του ΕΛΓΑ και των ΠΣΕΑ έτσι ώστε να αποζημιώνονται στο σύνολό τους οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους.
  • Να παταχτεί η ασυδοσία των μεσαζόντων και εμπόρων.
  • Να μειωθούν οι τιμές των μέσων και συντελεστών παραγωγής.
  • Να υλοποιηθούν τα αρδευτικά και αποστραγγιστικά έργα.
  • Να γίνουν οι συνεταιρισμοί και οι Ενώσεις πραγματικά εργαλεία και όργανα υπεράσπισης των συμφερόντων των αγροτών και όχι των εμπόρων και των βιομηχάνων.
  • Να παταχτεί το κύκλωμα που λυμαίνεται με διάφορους τρόπους τους κόπους σας με την κάλυψη, συγκάλυψη και την ανοχή της ομάδας παραγωγών και της Ενωσης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ερχεται το δεύτερο κύμα ... «μεταρρυθμίσεων»

Για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει την αντιλαϊκή της πολιτική διαβεβαίωσε ο Γ. Αλογοσκούφης το ΕΚΟΦΙΝ

Η κυβέρνηση προχωρά «στο δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων στην οικονομία», δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου των υπουργών Οικονομίας στο Λουξεμβούργο. Ο Γ. Αλογοσκούφης, απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου που αξιώνουν επιτάχυνση των μέτρων αντιλαϊκής πολιτικής, προκειμένου να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι επιχειρηματικοί όμιλοι, επανέλαβε ότι «στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, αυξημένη χρήση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η διευκόλυνση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος».

Η επιδίωξη του υπουργού να μην προχωρήσει σε συγκεκριμένες αναφορές για το άλλο σκέλος των κυβερνητικών μέτρων που σχεδιάζονται (Κοινωνική Ασφάλιση, εργασιακές σχέσεις, εισοδήματα εργαζομένων) ήταν σαφής, ωστόσο σαφέστερη ήταν η ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν στη Σύνοδο και η συμφωνία όλων των υπουργών σε όλα τα θέματα. Ετσι, στη Σύνοδο, εκτός από διαδικαστικά ζητήματα, τα θέματα του υπερβολικού ελλείμματος του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τσεχίας και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στο επίκεντρο βρέθηκαν ρυθμίσεις που αφορούν στην αγορά εργασίας και στα δημοσιονομικά.

Για τα δημοσιονομικά, οι υπουργοί συμφώνησαν «για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, κυρίως σε τέσσερις τομείς. Αυτοί αφορούν τη σύνταξη προϋπολογισμών με έμφαση στην αποδοτικότητα των προγραμμάτων και των διατιθέμενων κονδυλίων, την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και τη βελτιωμένη χρήση νέων τεχνολογιών πληροφορικής». Με δυο λόγια, σε όλες τις χώρες - μέλη τίθεται επί τάπητος η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δαπανών των κρατικών προϋπολογισμών και η μεταφορά αρμοδιοτήτων που γίνονται με κρατικά κονδύλια - και εδώ κύρια γίνεται λόγος για δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα - στον ιδιωτικό τομέα μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στο θέμα των εργασιακών σχέσεων εξετάστηκε η περιβόητη «ευελιξία με ασφάλεια στην αγορά εργασίας (flexicurity)». Κατά τον υπουργό, η λήψη κάποιων μέτρων ...φιλανθρωπικού χαρακτήρα για όσους η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου τους οδηγεί στην οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση, είναι «μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πολιτική της αγοράς εργασίας, η οποία συνδυάζει την ευελιξία (μέσω της προώθησης πολιτικών απασχόλησης ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους, επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό, διά βίου εκπαίδευσης) και την ασφάλεια». Βέβαια, μπροστά στα προβλήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους στην ΕΕ συνολικά και στην αδυναμία των κυβερνήσεων να δώσουν λύσεις, το Συμβούλιο προχώρησε στην ...εύκολη λύση. Οπως είπε ο Γ. Αλογοσκούφης, «διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ένα μοναδικό μοντέλο που να μπορεί να εφαρμοστεί από όλες τις χώρες» και γι' αυτό «πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι δομές των φορολογικών συστημάτων και οι αλληλεπιδράσεις τους με τα συστήματα κοινωνικών επιδομάτων». Με δυο λόγια, οι περίφημες «ευκαιρίες απασχόλησης» θα αποτελέσουν ένα από τα προσχήματα για την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα που αφορούν σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, κάτι άλλωστε που αποτελεί και διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης.

Παράλληλα, αν και ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι στη Σύνοδο δεν είπε τίποτα περισσότερο από όσα έχουν ειπωθεί δημόσια για το Ασφαλιστικό, θεωρείται βέβαιο ότι παρείχε στους συναδέλφους του τη διαβεβαίωση για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις, σε όλους τους τομείς των αντιλαϊκών πολιτικών.

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σημαντική αύξηση πληρότητας

Σημαντική αύξηση στις πληρότητες των ξενοδοχείων της Αττικής σημειώθηκε τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής. Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων σημείωσαν και τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 11,5%, στο 63,20% από 56,70%. Τα στοιχεία για τις πληρότητες αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια και έχουν αλλάξει εντελώς το «τοπίο» των εσόδων και των κερδών για μεγάλα και μικρότερα ξενοδοχεία στην Αττική.

Στα 4 αστέρων, η αύξηση πληρότητας ήταν 6,3%, στο 58,80% από 55,30%. Αύξηση πληρότητας κατέγραψαν όμως και οι υπόλοιπες κατηγορίες ξενοδοχείων. Στα 3 αστέρων αυξήθηκαν κατά 7,5%, στο 76,40% από 71% και στα 2 αστέρων αυξήθηκαν κατά 5,5%, στο 49,20% από 46,60%. Η Αθήνα έχει μεγαλύτερη συνολική αύξηση πληρότητας από πολλές άλλες πόλεις - ανταγωνιστές, τόσο σε ετήσια βάση μεταξύ 2006 και 2007, όσο και στο τρίμηνο των θερινών μηνών.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Στο +1,9% ο Γενικός Δείκτης

Αύξηση 1,9% παρουσίασε ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό αυτής της μεταβολής είναι αποτέλεσμα:

  • Της αύξησης 2,2% που παρουσίασε ο δείκτης Παραγωγής Ενάργειας.
  • Της αύξησης 0,2% του δείκτη Παραγωγής Ενδιάμεσων Αγαθών.
  • Της μείωσης 0,7% του δείκτη Παραγωγής Κεφαλαιουχικών Αγαθών.
  • Της μείωσης 0,1% του δείκτη Παραγωγής Διαρκών Καταναλωτικών Αγαθών, και
  • Της αύξησης 4,4% του δείκτη Παραγωγής μη Διαρκών Καταναλωτικών Αγαθών.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το μήνα Αύγουστο ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε μείωση 0,4% έναντι του Αυγούστου του 2006, έναντι αύξησης 2,3% που είχε σημειωθεί τον περσινό Αύγουστο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ