Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ερχεται το δεύτερο κύμα ... «μεταρρυθμίσεων»

Για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει την αντιλαϊκή της πολιτική διαβεβαίωσε ο Γ. Αλογοσκούφης το ΕΚΟΦΙΝ

Η κυβέρνηση προχωρά «στο δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων στην οικονομία», δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου των υπουργών Οικονομίας στο Λουξεμβούργο. Ο Γ. Αλογοσκούφης, απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου που αξιώνουν επιτάχυνση των μέτρων αντιλαϊκής πολιτικής, προκειμένου να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι επιχειρηματικοί όμιλοι, επανέλαβε ότι «στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, αυξημένη χρήση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η διευκόλυνση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος».

Η επιδίωξη του υπουργού να μην προχωρήσει σε συγκεκριμένες αναφορές για το άλλο σκέλος των κυβερνητικών μέτρων που σχεδιάζονται (Κοινωνική Ασφάλιση, εργασιακές σχέσεις, εισοδήματα εργαζομένων) ήταν σαφής, ωστόσο σαφέστερη ήταν η ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν στη Σύνοδο και η συμφωνία όλων των υπουργών σε όλα τα θέματα. Ετσι, στη Σύνοδο, εκτός από διαδικαστικά ζητήματα, τα θέματα του υπερβολικού ελλείμματος του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τσεχίας και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στο επίκεντρο βρέθηκαν ρυθμίσεις που αφορούν στην αγορά εργασίας και στα δημοσιονομικά.

Για τα δημοσιονομικά, οι υπουργοί συμφώνησαν «για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, κυρίως σε τέσσερις τομείς. Αυτοί αφορούν τη σύνταξη προϋπολογισμών με έμφαση στην αποδοτικότητα των προγραμμάτων και των διατιθέμενων κονδυλίων, την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και τη βελτιωμένη χρήση νέων τεχνολογιών πληροφορικής». Με δυο λόγια, σε όλες τις χώρες - μέλη τίθεται επί τάπητος η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δαπανών των κρατικών προϋπολογισμών και η μεταφορά αρμοδιοτήτων που γίνονται με κρατικά κονδύλια - και εδώ κύρια γίνεται λόγος για δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα - στον ιδιωτικό τομέα μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στο θέμα των εργασιακών σχέσεων εξετάστηκε η περιβόητη «ευελιξία με ασφάλεια στην αγορά εργασίας (flexicurity)». Κατά τον υπουργό, η λήψη κάποιων μέτρων ...φιλανθρωπικού χαρακτήρα για όσους η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου τους οδηγεί στην οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση, είναι «μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πολιτική της αγοράς εργασίας, η οποία συνδυάζει την ευελιξία (μέσω της προώθησης πολιτικών απασχόλησης ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους, επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό, διά βίου εκπαίδευσης) και την ασφάλεια». Βέβαια, μπροστά στα προβλήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους στην ΕΕ συνολικά και στην αδυναμία των κυβερνήσεων να δώσουν λύσεις, το Συμβούλιο προχώρησε στην ...εύκολη λύση. Οπως είπε ο Γ. Αλογοσκούφης, «διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ένα μοναδικό μοντέλο που να μπορεί να εφαρμοστεί από όλες τις χώρες» και γι' αυτό «πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι δομές των φορολογικών συστημάτων και οι αλληλεπιδράσεις τους με τα συστήματα κοινωνικών επιδομάτων». Με δυο λόγια, οι περίφημες «ευκαιρίες απασχόλησης» θα αποτελέσουν ένα από τα προσχήματα για την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα που αφορούν σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, κάτι άλλωστε που αποτελεί και διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης.

Παράλληλα, αν και ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι στη Σύνοδο δεν είπε τίποτα περισσότερο από όσα έχουν ειπωθεί δημόσια για το Ασφαλιστικό, θεωρείται βέβαιο ότι παρείχε στους συναδέλφους του τη διαβεβαίωση για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις, σε όλους τους τομείς των αντιλαϊκών πολιτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ