ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Συμβιβασμός στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
  • Ολοκληρώθηκαν οι αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Μόρφου
  • Το ΚΚΕ εκπροσώπησε η Βέρα Νικολαΐδου

Διαδήλωση στον Αστρομερίτη. Διακρίνεται η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου
Διαδήλωση στον Αστρομερίτη. Διακρίνεται η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου
(Της απεσταλμένης μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ).--

Σε ιδιαίτερο, συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι αντικατοχικές εκδηλώσεις του κατεχόμενου Δήμου Μόρφου με πορεία στο μνημείο πεσόντων, στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη, που αποτελεί και την τελευταία ελεύθερη πόλη πριν τη γραμμή της κατοχής. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, που ξεκίνησαν την Παρασκευή, περιλαμβάνονταν πολύπλευρες εκδηλώσεις, όπως, σεμινάρια με θέμα «Το ξεπούλημα, η καταστροφή και η βεβήλωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μόρφου και της ευρύτερης περιοχής», επισκέψεις στην κατεχόμενη πόλη, αλλά και τις ομιλίες του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, και άλλων πολιτικών προσώπων πριν την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.

Στις αντικατοχικές εκδηλώσεις συμμετείχε πλήθος ξένων αντιπροσωπειών από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Μάλτα, την Πολωνία, αλλά και την Ελλάδα με διακομματική επιτροπή της Βουλής και με εκπροσώπους πολλών δήμων της χώρας που είναι αδελφοποιημένοι με τη Μόρφου.

Το ΚΚΕ εκπροσώπησε η βουλευτής και Ε΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία πραγματοποίησε και μία σύντομη παρέμβαση στο σεμινάριο με θέμα την τριαντατριάχρονη τουρκική κατοχή. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις που σημειώνονται στην Κύπρο διαπιστώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να δίνει σκληρές διπλωματικές και πολιτικές μάχες για να υπερασπίσει ορισμένες τουλάχιστον βασικές αρχές που κάποτε ήταν αυτονόητες. Η πολιτική λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση μίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, παραμένει και σήμερα σε εκκρεμότητα».

Η Β. Νικολαΐδου καταλήγοντας σημείωσε: «Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται και είναι αλληλέγγυο με τον αγώνα του κυπριακού λαού - των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων - ενάντια στην κατοχή και υπέρ της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της πορείας προς το οδόφραγμα του Αστρομερίτη τόνισε: «Δεν έχουμε δικαίωμα για συμβιβασμούς που θα υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας και δεν μπορούμε να το δεσμεύσουμε με διαιώνιση της κατοχής. Η λύση θα είναι ένας συμβιβασμός στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δε θέλουμε αμιγείς περιοχές, θέλουμε ανάμεικτους πληθυσμούς και επιστροφή των προσφύγων».

Φτάνοντας στο οδόφραγμα ο δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.

ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε από τον υφυπουργό

Αναλυτικά στοιχεία παρέθεσε σε σχετική Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης

Στη συνήθη τακτική της προσπάθειας ωραιοποίησης της κατάστασης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κατέφυγε χτες ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Αλυσανδράκη. Ο τελευταίος παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για τις κενές θέσεις των εκπαιδευτικών, μιλώντας για μία ακόμη χρονιά υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Στόχος είναι στο τέλος της χρόνιας να μην υπάρχουν κενά», αφού «στηρίζουμε τη δημόσια παιδεία» δήλωσε ο υφυπουργός, διευκρινίζοντας όμως ότι πρέπει «να λαμβάνονται υπόψη τα όρια του προϋπολογισμού». Υποστήριξε ότι τα στοιχεία για τα κενά είναι ανακριβή, λέγοντας πως υπήρξαν 3.718 διορισμοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και 1.120 στα ειδικά σχολεία, ενώ υφίστανται 1.309 προσωρινοί αναπληρωτές. Διευκρίνισε πως «η επετηρίδα δεν επανέρχεται», ενώ δήλωσε αντίθετος «στις ακραίες μορφές διεκδίκησης όπως το πεζοδρόμιο και οι καταλήψεις».

«Τα όρια του προϋπολογισμού που επικαλέστηκε ο υπουργός δεν επιτρέπουν την κάλυψη των κενών θέσεων» επισήμανε στην παρέμβασή του ο Κώστας Αλυσανδράκης, σημειώνοντας ότι «θα περιμένουμε το τέλος της χρονιάς για να δούμε αν θα υλοποιηθούν όσα είπε ο υπουργός». Επισήμανε όμως ότι «δε μας απάντησε στο ποια κενά υπάρχουν σήμερα», την ίδια στιγμή που «τα ολοήμερα δεν κάνουν ούτε για παιδοφυλακτήρια». Συνολικά τόνισε ότι πρόκειται για ένα «μηχανισμό απαξίωσης του δημόσιου σχολείου, προκειμένου να ενισχυθεί η ιδιωτική παιδεία».

Στο πλαίσιο της Ερώτησής του ο βουλευτής του ΚΚΕ παρουσίασε με στοιχεία την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κατήγγειλε 2.360 ελλείψεις σε δασκάλους και 1.729 σε νηπιαγωγούς, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι οξύτερο στα ολοήμερα σχολεία. Επίσης ότι η αναλογία είναι ένας δάσκαλος ανά 50 παιδιά, ενώ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υφίστανται 2.500 κενά, ενώ ελλείψεις παρατηρούνται και στα ειδικά σχολεία με 900 κενά στα μουσικά σχολεία και 348 κενά στους καθηγητές αγγλικής.

Στο κείμενο της Ερώτησής του ο Κ. Αλυσανδράκης επισήμανε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της συνεχούς υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας και της «ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων». Ζήτησε να γίνονται οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών πριν από τη λήξη της σχολικής χρονιάς, να σταματήσει το καθεστώς των ωρομίσθιων, καθώς και να γίνονται διορισμοί από την επετηρίδα η οποία πρέπει να εκσυγχρονιστεί.

ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
«Εκκληση» υπέρ αδυνάτων...

Δικαιότερη κατανομή του πλούτου, στο πλαίσιο του καπιταλισμού και της λειτουργίας της αγοράς, ζήτησε ο Καρ. Παπούλιας, στο όνομα της διατήρησης της «κοινωνικής συνοχής» και της μακροημέρευσης του σημερινού συστήματος.

Παρεμβαίνοντας ενόψει του «διαλόγου» για το Ασφαλιστικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε σε γενικόλογες διαπιστώσεις και εξίσου αόριστες προτροπές, που σε κάθε περίπτωση δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο τη νέα αντιλαϊκή επίθεση που έχει στο στόχαστρο τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η «υπερταξική» παρέμβαση του Προέδρου εξαντλείται στη λήψη κάποιων «διορθωτικών» μέτρων για τους πλέον εξαθλιωμένους, περισσότερο για να εξουδετερωθεί η απειλή μιας ρήξης του «κοινωνικού ιστού».

«Ο πλούτος αυξάνεται και, συνεπώς, πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα ενίσχυσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων», τόνισε κηρύσσοντας χτες τις εργασίες της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Κορυφής των ΟΚΕ και συμπλήρωσε: «Η δυνατότητα δικαιότερης κατανομής, ώστε να ικανοποιηθεί το εύλογο αίτημα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους».

Παράλληλα, κινούμενος μέσα στη λογική των «κοινωνικών εταίρων», παρουσίασε ως μεγάλο εχθρό ...τα κοινωνικά προβλήματα: «Η ανεργία και ειδικά η ανεργία των νέων ανθρώπων είναι ο κοινός μας εχθρός. Η φτώχεια και η περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων είναι ο κοινός μας κίνδυνος», υποστήριξε, για να καταλήξει ότι «καμία κοινωνία δεν μπορεί να ευημερήσει πραγματικά όταν υπάρχουν εκρηκτικές οικονομικές ανισότητες που δυναμιτίζουν την κοινωνική συνοχή».

Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι «οι πολίτες της Ευρώπης και της Μεσογείου αγωνιούν για το μέλλον της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης και αγωνίζονται για κοινωνική δικαιοσύνη», εκτίμησε ότι «καμία στρατηγική ανάπτυξης δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα εάν δεν είναι ανθρωποκεντρική». Αν δηλαδή, όπως διευκρίνισε, «δεν ξεκινά από την αρχή της προστασίας των αδυνάτων και από την παραδοχή ότι η λειτουργία της αγοράς δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός ρυθμιστικός παράγοντας».

Στο πλαίσιο αυτό εναπέθεσε τις ελπίδες στην ...«κοινωνική ευθύνη» των επιχειρήσεων που θα προσδιοριστεί στο πλαίσιο του «κοινωνικού διαλόγου»: «Στο επίκεντρο αυτού του διαλόγου οφείλει να βρεθεί η εταιρική κοινωνική ευθύνη που θα πρέπει να αποτελέσει στοιχείο ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων», αποφάνθηκε.

ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Σοβαρές ελλείψεις στη σχολική στέγη

Σειρά σχετικών Ερωτήσεων των βουλευτών του ΚΚΕ

Τα σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης που ανακύπτουν σε ολόκληρη τη χώρα αναδεικνύουν με Ερωτήσεις τους προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Την περασμένη βδομάδα, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερωτήσεις όπου αναδεικνύουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την ακαταλληλότητα σχολικών κτιρίων, την περιορισμένη χωρητικότητά τους κλπ. Συγκεκριμένα, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση για το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ανω Κυψέλη, στο κτιριακό συγκρότημα στην οδό Βελβενδού 47, όπου προοριζόταν για να στεγάσει δυο σχολεία και τελικά στεγάζει τέσσερα, ενώ ως αίθουσες χρησιμοποιούνται τα υπόγεια και το γυμναστήριο. Την ίδια στιγμή τα δυο Γυμνάσια λειτουργούν με διπλοβάρδια, ενώ κάθε χρόνο γίνονται συμπτύξεις τμημάτων. Ακόμα, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ο Δήμος Γαλατσίου παραχωρεί οικόπεδο για ανέγερση σχολείου και το θέμα δεν προχωρά γιατί ο φάκελος βρίσκεται ακόμα στο ΥΠΕΧΩΔΕ και η δασική υπηρεσία δεν έχει δώσει έγκριση.

Ακόμα, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερωτήσεις για την ακαταλληλότητα του παραδοσιακού κτιρίου που στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο Σούρπης Μαγνησίας, καθώς και το πρόβλημα που ανακύπτει στον ίδιο δήμο από την περιορισμένη χωρητικότητα των δυο νηπιαγωγείων και την ανυπαρξία βρεφονηπιακού σταθμού. Ακόμα, ανέδειξαν το πρόβλημα στέγασης των νηπιαγωγείων του Νομού Χανίων, όπου από τα 36 νηπιαγωγεία τα 26 λειτουργούν σε ενοικιαζόμενους χώρους και τα δυο απ' αυτά σε υπόγεια. Οσο για τα υπόλοιπα 10, όπως επισημαίνουν βουλευτές του ΚΚΕ, στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ