ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΕΕΠ
Απεργία και συγκέντρωση σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα συμμετοχής από την τοπική Γραμματεία και τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ

Συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούν σήμερα στις 9 το πρωί, οι εργαζόμενοι στα Εμφιαλωμένα Ποτά, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΠΟΕΕΠ απαιτώντας να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών και εργαζομένων του κλάδου. Την ίδια ώρα θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου 15 συνδικαλιστές, που διώκονται από την εργοδοσία για την πρωτοπόρα δράση τους. Ανάμεσά τους ο Κώστας Αρτεμίου πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρόεδρος των εργαζομένων της «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ» Ευρώπης.

Τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους συνδικαλιστές έχουν εκφράσει όλα τα σωματεία μέλη του ΠΑΜΕ. Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στα δικαστήρια. Να απαιτήσουν δυναμικά να μπει τέρμα στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων και να σταματήσει η «ομηρία» των συνδικαλιστών που ήδη έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους με πολλά χρόνια φυλάκισης, επειδή υπερασπίστηκαν αγωνιστικά τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου και το δικαίωμά τους στη δουλιά.

Τις επί σειρά ετών διώξεις και καταδίκες σε βάρος των στελεχών της ΠΟΕΕΠ καταγγέλλει στην εργαζόμενη και άνεργη νεολαία με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. «Καλούμε τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης να πρωτοστατήσουμε ενάντια σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης του ταξικού εργατικού κινήματος και ενάντια στους μηχανισμούς καταστολής. Δε θα εμποδίσουν την κλιμάκωση της πάλης μας ενάντια στην αντεργατική επίθεση», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΛΑΡΙΣΑ
Σέρνουν συνδικαλιστές σε δίκη

Για τη συμμετοχή τους στην περιφρούρηση απεργίας το 2005

Η συνεπής πρωτοπόρα δράση του ταξικού κινήματος στη Λάρισα είναι αυτή που φοβίζει εργοδοσία και κυβέρνηση (φωτ. από την απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΛ στις 12/12)

Eurokinissi

Η συνεπής πρωτοπόρα δράση του ταξικού κινήματος στη Λάρισα είναι αυτή που φοβίζει εργοδοσία και κυβέρνηση (φωτ. από την απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΛ στις 12/12)
Συνεχίζεται στη Λάρισα η «επιχείρηση» δικαστικών διώξεων σε βάρος αγωνιστών του ταξικού εργατικού κινήματος. Για πολλοστή φορά, στο εδώλιο του δικαστηρίου σύρονται μέλη της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) κι άλλοι συνδικαλιστές. Κατηγορούμενοι είναι ο Α΄ και ο Β΄ αντιπρόεδρος του ΕΚΛ, Πάρις Λιόλιος και Κ. Ριζούλης, αντίστοιχα, ο Δ. Τζιμούλης, μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ, καθώς και οι συνδικαλιστές Δ. Πλιάτσικας, Π. Τοσιούδης, Θ. Βασιλείου και Παν. Παπαδόπουλος.

Κατηγορούνται και θα δικαστούν επειδή στις 24/5/2005, μέρα πανελλαδικής απεργίας κατά του νόμου 3385/2005 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, πήγαν, ως όφειλαν, στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας και μαζί με άλλους συναδέλφους περιφρούρησαν την απεργία.

«Τέτοιου είδους μεθοδεύσεις μόνο τυχαίες δεν είναι», επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το ΕΚΛ, κι αναφέρεται και στα πολλά άλλα ανάλογα κρούσματα τρομοκράτησης, που εκδηλώνονται στη Λάρισα. Και υπογραμμίζει: «Στην ουσία βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο διώξεων - δικών συνδικαλιστών και τρομοκράτησης, συνολικά, των εργαζομένων, το οποίο προχωρά παράλληλα με τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης».

Και η ανακοίνωση του ΕΚΛ καταλήγει: «Οσοι ευελπιστούν ότι οι προσπάθειες εκφοβισμού και τρομοκράτησης των λαϊκών συνειδήσεων θα ευοδωθούν, τους απαντάμε πως οι ελπίδες τους θ' αποδειχτούν φρούδες. Καλούμε τους εργαζόμενους του νομού μας να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές που στόχο έχουν να βάλουν την εργατική τάξη στο περιθώριο, να την έχουν "παράλυτη" στη γωνία, ανυπεράσπιστη, μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται. Να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν τα συνδικάτα, να μπουν στον οργανωμένο αγώνα για να διεκδικήσουμε πραγματικές λύσεις, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

ΔΙΩΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Φυλλορροούν οι ισχυρισμοί της δημοτικής αρχής

Στο μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης συζητήθηκε χτες η αγωγή που κατέθεσε ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ Βασίλης Μάντζιος, σε βάρος του Δημάρχου, της Δημοτικής επιχείρησης και του Δήμου Αγίου Παύλου, με την οποία ζητά να κριθεί άκυρη, παράνομη και καταχρηστική η απόλυσή του και να υλοποιηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μεταφορά του στο προσωπικό του Δήμου.

Ο Βασίλης Μάντζιος απολύθηκε την άνοιξη του 2007, λίγους μήνες μετά την αλλαγή της διοίκησης της Δημοτικής Αρχής και την εκλογή του Ν. Βαρσάμη (ΠΑΣΟΚ). Ηταν και παραμένει μέλος του προεδρείου του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις νομού Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέρρευσαν οι ισχυρισμοί της διοίκησης του Δήμου. Ο Αντιδήμαρχος Αγίου Παύλου Ο. Καραθάνος δεν κατάφερε να τεκμηριώσει ότι «ο εργαζόμενος δεν έκανε καλά τη δουλιά του», όπως επίσης δεν κατάφερε να πείσει κανέναν ότι ο Δήμαρχος και η Διοίκηση δε γνώριζαν τη συνδικαλιστική του ιδιότητα, όταν τον απέλυαν. Ο αντιδήμαρχος μάλιστα κατέθεσε ψευδώς ότι έγινε ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ο Β. Μάντζιος περνούσε στο προσωπικό του Δήμου.

Ως μάρτυρες κατηγορίας, κατέθεσαν η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, η οποία κλήθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ και Δημοτικές Επιχειρήσεις νομού Θεσσαλονίκης καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Αγίου Παύλου Μιχάλης Μοσχονάς. Στις καταθέσεις τους σημείωσαν ότι πρόκειται για καθαρά πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη. Στο πλευρό του συνδικαλιστή βρέθηκαν εκπρόσωποι της ΚΟΘ του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και άλλων συνδικάτων. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου 1,5 μήνα.

«ΕΛΒΙΖ» - ΠΛΑΤΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
Να μην πέσουν στη φωτιά οι θέσεις εργασίας

Περιοδεία του ΚΚΕ προχτές στο καμένο εργοστάσιο

Στις φλόγες παραδόθηκε μεγάλο μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ) στο Πλατύ Ημαθίας, όταν το πρωί της Κυριακής εκδηλώθηκε φωτιά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο ένα από τα δύο 7όροφα κτίρια του τμήματος παραγωγής. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούσαν μέχρι αργά το απόγευμα, προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά.

Το μεσημέρι της Κυριακής, επισκέφθηκε το εργοστάσιο κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλευτή του Κόμματος Σοφία Καλαντίδου, η οποία κάλεσε τους εργαζόμενους να επαγρυπνούν και να μην επιτρέψουν η φωτιά να αποτελέσει το άλλοθι για να προχωρήσουν σενάρια που θέλουν την ΑΤΕ να έχει αποφασίσει να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο. Δεσμεύτηκε επίσης ότι το ΚΚΕ θα παρέμβει αν χρειαστεί, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα μεροκάματο, καμία θέση εργασίας, με πρόσχημα τη φωτιά και το χρόνο που θα απαιτηθεί για την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Στο εργοστάσιο σήμερα απασχολούνται συνολικά 92 εργαζόμενοι. Το προσωπικό μειώθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 60 άτομα, με «εθελούσια έξοδο» και λόγω της μη αντικατάστασης των εργαζομένων που συνταξιοδοτήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό, είχε ως αποτέλεσμα να λείπουν ηλεκτρολόγοι βάρδιας, αλλά και επιπτώσεις στη συντήρηση των μηχανημάτων. Οι παραγγελίες που έπρεπε να εκτελεστούν από το εργοστάσιο της Ημαθίας - χτες θα ξεκινούσε η παραγωγή ζωοτροφών για τους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου - αναμένεται να καλυφθούν από τα άλλα δύο εργοστάσια της ΕΛΒΙΖ που λειτουργούν στην Πεδινή Ιωαννίνων και στο Πετροχώρι Ξάνθης.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΕΣ: Την έντονη ανησυχία του για τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης - μεταξύ άλλων και την «ενοποίηση» - εκφράζει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η επιβολή του «νέου ΛΑΦΚΑ» στους λεγόμενους κοινωνικούς πόρους που εξήγγειλε ο υπουργός Απασχόλησης θα στερήσει ποσά που είναι αναγκαία για τα Ταμεία των εργαζόμενων στον Τύπο. Οπως μάλιστα υπογραμμίζουν, οι συντάξεις τους είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα αφού το 50% των συνταξιούχων λαμβάνει κάτω από 900 ευρώ.

ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Δίωρες στάσεις εργασίας στην έναρξη λειτουργίας κάθε υπηρεσίας του Δήμου και της δημοτικής επιχείρησης, πραγματοποιούν από χτες μέχρι και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι του Δήμου Ζωγράφου. Απαιτούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κλείσιμο της δημοτικής επιχείρησης, μεταφορά του προσωπικού στο Δήμο και άμεση καταβολή της μισθοδοσίας στους εργαζόμενους της δημοτικής επιχείρησης. Σήμερα Τρίτη, στις 7.30 π.μ. οι εργαζόμενοι καλούν σε συγκέντρωση στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις για την επιχειρησιακή Συλλογική τους Σύμβαση ξεκινάνε από την Πέμπτη 20/12 οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα. Στο χώρο μπροστά από το κτίριο διοίκησης της Τράπεζας, (Πανεπιστημίου 23), θα γίνει την Πέμπτη η απεργιακή συγκέντρωση.

ΑΔΑΕ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Απασχόλησης πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη στις 11 π.μ. οι απολυμένες της «Σεξ Φορμ», διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ