ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Ετοιμα τα χαράτσια του 2008

Χωρίς αναδρομική ισχύ τα νέα όρια για την απόκτηση α΄ κατοικίας, που τέθηκαν σε εφαρμογή από 13 Δεκέμβρη

Την πρώτη από τις εγκυκλίους εφαρμογής των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε τη Βουλή κοινοποίησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ξεκινώντας από τις υποτιθέμενες «ευνοϊκές» διατάξεις για την απόκτηση α΄ κατοικίας. Αλλά και η εν λόγω ρύθμιση είναι χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς για τη μεγάλη γκάμα των λαϊκών νοικοκυριών και εισοδημάτων οι απαλλαγές καλύπτονταν από τα ήδη υπάρχοντα αφορολόγητα όρια.

Στο σύνολό τους οι διατάξεις του νομοσχεδίου επιβαρύνουν υπέρμετρα τη μικρή ιδιοκτησία, αντισταθμίζοντας και υπερφαλαγγίζοντας κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Το «πρακτικό μέρος», δηλαδή τη διαδικασία επιβολής του ετήσιου φόρου, θα αναλάβει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της Εφορίας, ο οποίος θα στείλει σε εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του «ενιαίου τέλους» για το έτος 2008.

Οι φορολογούμενοι από την πλευρά τους δεν έχουν να κάνουν κάτι άλλο απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Με τη διαφορά ότι δήλωση ακινήτων Ε9 - μόνον για όσους έχουν μεταβολή στην ιδιοκτησία τους μέσα στο 2007 και για όσους, λόγω λάθους, θέλουν να κάνουν τροποποιητική δήλωση Ε9 - πρέπει να γίνει μέχρι τις 25 Φλεβάρη 2008 και όχι με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Η πρώτη από τις σχετικές εγκυκλίους που κοινοποιήθηκε χτες στις Εφορίες αφορά στις υποτιθέμενες ευνοϊκές διατάξεις για την απόκτηση α΄ κατοικίας, για την οποία ισχύουν τα εξής:

  • Τα νέο αφορολόγητο όριο για την απόκτηση α΄ κατοικίας (αγορά, κληρονομιά, δωρεά, γονική παροχή) ισχύει από το χρόνο «γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης» και όχι από το χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Δηλαδή σε περίπτωση αποδοχής κληρονομιάς ισχύει από το χρόνο θανάτου και για τις δωρεές - γονικές παροχές από το χρόνο τέλεσης της συμβολαιογραφικής πράξης. Ετσι δεν υπάρχει πρόβλεψη για αναδρομική ισχύ, γεγονός που σημαίνει ότι υποθέσεις πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου θα φορολογηθούν με τις προηγούμενες ρυθμίσεις. Τα νέα αφορολόγητα όρια για την αγορά α΄ κατοικίας, γονικές παροχές κ.ά. ισχύουν από την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου, δηλαδή από τις 13 Δεκέμβρη 2007.
  • Η απαλλαγή για την απόκτηση α΄ κατοικίας ισχύει για κατοικία μέχρι 200 τ.μ. ανεξάρτητα από την αξία της. Το εμβαδόν προσαυξάνεται κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά.

Από το ετήσιο χαράτσι (η υπουργική εγκύκλιος αναμένεται) απαλλάσσεται η κύρια κατοικία μέχρι 200 τ.μ. και για αντικειμενική τιμή μέχρι 300.000 ευρώ. Απαλλάσσονται επίσης τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Μετά την αφαίρεση της αξίας της κύριας κατοικίας, στα φυσικά πρόσωπα επιβάλλεται φόρος 0,1% πάνω στην αντικειμενική τιμή. Σε κοινοτικά διαμερίσματα από χίλιους κατοίκους και πάνω ο φόρος δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από 1 ευρώ ανά τ.μ., γεγονός που σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν με γερά χαράτσια. Σύμφωνα πάντως με το νομοσχέδιο, ποσά μέχρι 27 ευρώ δεν πληρώνονται.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2008
Εντείνεται ο αντιλαϊκός προσανατολισμός

Βασικά σημεία από την παρέμβαση στη Βουλή του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή

Συγκεκριμένα στοιχεία, για την υποχρηματοδότηση της Υγείας, της Παιδείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Πολιτισμού, που τεκμηριώνουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα και του κρατικού προϋπολογισμού για το 2008, παρέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής - στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού - ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής.

Αναφερόμενος στην Υγεία κατήγγειλε ότι αυτή «έχει αναδειχτεί σ' ένα προνομιακό χώρο για την ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της αύξησης των επενδύσεων και συνεπώς της κερδοφορίας». Πρόσφατη έκθεση, είπε, του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας το 2005 ήταν το 57% των συνολικών δαπανών, ξεπερνώντας ακόμα και τις ΗΠΑ. Ο βουλευτής τόνισε ότι οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά και τα οξυμένα προβλήματα της κτιριακής υποδομής και του εξοπλισμού, δεν αντιμετωπίζονται ούτε κατ' ελάχιστον από τον Κρατικό Προϋπολογισμό που αντιπροσωπεύει μόλις το 2,4% ενώ οι δαπάνες που αφορούν τις δημόσιες επενδύσεις αποσκοπούν κυρίως στην προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Ιδια η κατάσταση και στον τομέα της Παιδείας, όπου και για το 2008 προκύπτει σαφής μείωση των δαπανών, αφού από το 8,46% το 2006 μειώνεται στο 7,65% σε αντίθεση με τις ανάγκες για σύγχρονη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Η κυβέρνηση, είπε ο Ν. Γκατζής συνεχίζει να μετακυλίει ένα σοβαρό κομμάτι του κόστους της εκπαίδευσης στις λαϊκές οικογένειες οι οποίες δαπανούν περί τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους. «Η στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής είναι προφανής. Είναι η υποταγή της εκπαίδευσης στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς, η αντικατάσταση της όποιας γενικής μόρφωσης από καταρτισιακού χαρακτήρα βραχυπρόθεσμες αποσπασματικές γνώσεις χαμηλού κόστους, η υποβάθμιση των υποδομών και των λειτουργικών αναγκών, αλλά και του περιεχομένου της μόρφωσης για το σύνολο των εκπαιδευτικών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος, ο Ν. Γκατζής τόνισε πως το ΚΚΕ διεκδικεί αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης και επιχειρηματικής λειτουργίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σε αντίθεση με την πολιτική των πολλαπλών ταξικών φραγμών το ΚΚΕ προβάλλει επίμονα την ανάγκη της ποσοτικής και ποιοτικής ενίσχυσης της Γενικής Παιδείας μέσα από ενιαίο σχολείο για όλους έως τα δεκαεφτά τους χρόνια. Γι' αυτό υποστηρίζουμε τη θεσμοθέτηση του ενιαίου δωδεκάχρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου, που με άλλες αξίες κοινωνικές και μορφωτικές θα εμπνέει και θα συνεπαίρνει μαθητές και εκπαιδευτικούς. Θα διαπλάθει ελεύθερες προσωπικότητες, με ολόπλευρη γενική μόρφωση και συνείδηση των συμφερόντων τους στην κοινωνία, ώστε να μπορούν να την αλλάξουν.

Αναφερόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τόνισε ότι και στο φετινό προϋπολογισμό εξειδικεύονται και υλοποιούνται οι στόχοι προσαρμογής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα μέτρα και τις ανάγκες του καπιταλιστικού εκσυγχρονισμού στη χώρα και την εναρμόνιση των λειτουργιών της στη στρατηγική της Λισαβόνας, των ιδιωτικοποιήσεων και των απελευθερωμένων αγορών. «Αρμοδιότητες, πόροι, λειτουργίες, τομείς κοινωνικής πολιτικής συρρικνώνονται και εμπορευματοποιούνται και η έμμεση φορολογία σε βάρος των δημοτών έγινε η «κότα που γεννά το χρυσό αυγό» για κάθε δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Γκατζής. Αυτή η πολιτική, τόνισε, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. «Είμαστε ενάντια σε κάθε άμεση ή έμμεση φορολογία των δημοτών, σε κάθε επιχειρηματική δράση σε υπηρεσίες και έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει ο διεκδικητής των κοινωνικών οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και μέσο ανάδειξης των προβλημάτων και λύσεων προς όφελος του λαού».

Για τον Πολιτισμό υπογράμμισε ότι γίνεται καθαρό πως χρόνο με το χρόνο βαθαίνει η εμπορευματοποίησή του, ενώ για το ΚΚΕ ο πολιτισμός μας είναι ιστορικό, κοινωνικό προϊόν, δημιούργημα του λαού μας και τα όποια επιτεύγματά του, ως κοινωνικά αγαθά, του ανήκουν. Ο Ν. Γκατζής κατήγγειλε ότι για τον αθλητισμό και ιδιαίτερα το μαζικό λαϊκό κι αυτός ο Κρατικός Προϋπολογισμός έδειξε «κόκκινη κάρτα».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ στα Σώματα Ασφαλείας και κατήγγειλε ότι «ο κατήφορος του αυταρχισμού που ακολουθείται και στη χώρα μας ως εργαλείο επιβολής μιας αντιλαϊκής και βάρβαρης πολιτικής, απαιτεί αυξανόμενες δαπάνες. Ετσι και η Νέα Δημοκρατία συντηρεί και επαυξάνει έναν τεράστιο μηχανισμό που, μεταξύ άλλων, είναι εξαιρετικά δυσκίνητος και επιεικώς αναποτελεσματικός, όταν καλείται να εξυπηρετήσει τον πολίτη, ενώ είναι ευλύγιστος και άμεσος όταν είναι να παρακολουθήσει, να τρομοκρατήσει, να χτυπήσει λαϊκούς αγώνες και κινητοποιήσεις».

Τέλος, αναφερόμενος στις στρατιωτικές δαπάνες κατήγγειλε ότι αυτές συνεχίζουν να είναι αυξημένες, όχι για τη θωράκιση της χώρας μας, αλλά για να εξυπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της νέας τάξης του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι το 2008 οι στρατιωτικές δαπάνες είναι αυξημένες κατά 8,3% σε σχέση με πέρυσι και ανέρχονται στο 10,5% του Κρατικού Προϋπολογισμού. Προβλέπονται, είπε ο Ν. Γκατζής, δαπάνες για το ΝΑΤΟ 92.744.000 ευρώ, ενώ για τα στρατεύσιμα παιδιά μας μόνο 11.000.000. «Εργοστάσια που μπορούν να συμβάλουν στην εθνική άμυνα ιδιωτικοποιούνται ή καταργούνται. Διευρύνεται η εξάρτηση των Ενόπλων Δυνάμεων και της εθνικής άμυνας. Οι αμερικανικές ΝΑΤΟικές βάσεις είναι πολεμικά ορμητήρια. Δεν αποτελούν συντελεστές ασφάλειας, αλλά κινδύνους για τη χώρα, που έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι στο ΝΑΤΟ και άλλες δυνάμεις» είπε χαρακτηριστικά.

«Το ΚΚΕ είναι σταθερά τοποθετημένο και υποστηρίζει κάθε μέτρο που μπορεί να συμβάλει στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Ταυτόχρονα όμως είναι και κατηγορηματικά αντίθετο με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, στον Ευρωστρατό, στην αποστολή στρατιωτών μας εκτός συνόρων και τη μετατροπή τους σε μισθοφορικό, στρατό κατοχής και καθηκόντων αστυνόμευσης του λαού μας», κατέληξε ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ.

Η ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Υιοθετήθηκε το σχέδιο δράσης 2008 - 2013

Την υλοποίηση της αντιδραστικής ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ στο χώρο της Μεσογείου προωθούν οι αποφάσεις της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης υπουργών Ενέργειας, που ολοκληρώθηκε χτες στην Κύπρο. Η Διάσκεψη ενέκρινε, όπως αναμενόταν, το σχεδιασμό της Κομισιόν για την περίοδο 2008 - 2013. Βασικά στοιχεία του είναι: Η καλύτερη εναρμόνιση των ενεργειακών αγορών και εθνικών νομοθεσιών με της ΕΕ και η σύγκλιση των ενεργειακών αγορών της Ευρωμεσογείου. Η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στον ενεργειακό τομέα. Η ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών στη διεύρυνση των υποδομών, τη χρηματοδότηση επενδύσεων, την έρευνα και τεχνολογία.

Ενδεικτική είναι η αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης Χ. Φώλια ότι οι διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις «δημιουργούν συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού στις ενεργειακές αγορές, ιδιαίτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Πρακτικά, οι 30 μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της ΕΕ βοηθούνται να απλώσουν τα επιχειρηματικά «πλοκάμια» τους και στο χώρο της Μεσογείου, με πρόσθετες επιδοτήσεις, με την εκχώρηση των δικτύων σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι σήμερα, με την «άλωση» νέων αγορών.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Αναδιανέμει τον πλούτο υπέρ του κεφαλαίου

Την αναδιανομή του πλούτου υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου υπηρετεί και ο φετινός προϋπολογισμός, ο οποίος είναι βαθιά ταξικός και αντιλαϊκός, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής για τον προϋπολογισμό. Υπογράμμισε ότι ως συνέχεια των αντίστοιχων πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, προωθούνται οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Σχολιάζοντας τις ομιλίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που κατακρίνουν σήμερα την κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι παρά τις φραστικές αντιδράσεις δεν κρύβεται η ουσία που δεν είναι άλλη από το ότι και τα δύο κόμματα έχουν διαχρονικές ευθύνες για την ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος στην απομάκρυνση του Β. Μαγγίνα από το υπουργείο Εργασίας είπε ότι η αλλαγή προσώπων δεν πρέπει να καλλιεργεί αυταπάτες για την ουσία των προωθούμενων αντιασφαλιστικών αλλαγών. Αυτές, είπε, θα συνεχιστούν, γιατί τις ζητάει το μεγάλο κεφάλαιο και γι' αυτό πρέπει οι εργαζόμενοι με νέα ορμή να αντιπαλέψουν τα μέτρα που έρχονται και να απαιτήσουν την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που θέσπισαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η αύξηση, συνέχισε, του ΑΕΠ κατά 7% όπως διαφημίζει η κυβέρνηση δε σημαίνει τίποτα για τα λαϊκά στρώματα, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι οι αυξήσεις που δίνονται στους μισθούς είναι κάτω και από αυτόν τον επίσημο πληθωρισμό. Στη χώρα μας, είπε, παράγεται πλούτος από τους εργαζόμενους αλλά αυτός καταλήγει στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών και των μεγάλων εταιρειών, οι οποίες εμφανίζουν προκλητική αύξηση των κερδών τους.

Ο Αχ. Κανταρτζής κατήγγειλε ότι για να προωθηθεί η αντιλαϊκή πολιτική που και η σημερινή κυβέρνηση προωθεί αναπτύσσονται διάφοροι κατασταλτικοί μηχανισμοί, με στόχο να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Πρόσφατο παράδειγμα, είπε, η κυβερνητική τροπολογία για τις κάμερες με την οποία επιτρέπεται πλέον η ασύδοτη παρακολούθηση των λαϊκών κινητοποιήσεων.

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
Αυξήθηκε κατά 3,8% το γ' τρίμηνο

Με ρυθμό 3,8% αυξήθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας το γ' τρίμηνο του 2007, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν (σύγκριση γ' τριμήνου 2007 προς γ' τρίμηνο 2006) η αύξηση κατά:

  • 3,2% των δαπανών για τελική κατανάλωση (συμβολή κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ).
  • 8,4% των επενδύσεων (συμβολή κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ). 3,4% των εξαγωγών (συμβολή κατά 0,6 ποσοστιαίες στην αύξηση του ΑΕΠ).
  • 7,3% των εισαγωγών (η στατιστική υπηρεσία, δε μετρά την - αρνητική - επίπτωσή τους στο ΑΕΠ).
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Στόχος η παραπλάνηση των εργαζομένων

Η απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας καθώς και των αιτίων για τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται είναι ο στόχος που θα εξυπηρετήσει η αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό του 2008, που αναμένεται να οξυνθεί τις επόμενες ημέρες. Το συμπέρασμα προκύπτει ξεκάθαρα από τα πρώτα δείγματα της σχετικής συζήτησης που ξεκίνησε την Κυριακή στη Βουλή, με τους εισηγητές των κομμάτων, και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Να αναδειχτούν τα ...φιλολαϊκά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού επιχειρήθηκε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Γιώργος Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα «νέο ξεκίνημα για να αντιμετωπίσουμε πολλές από τις δυσκολίες που παραμένουν και στην ελληνική κοινωνία, για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, για την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης, για την περαιτέρω εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για το νέο κοινοτικό πλαίσιο της περιόδου 2007-2013, για το ασφαλιστικό σύστημα, για την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Στην ίδια λογική ο εισηγητής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς υποστήριξε πως ο προϋπολογισμός «πληρώνει το κόστος αναθεώρησης του ΑΕΠ, που έπρεπε να είχε γίνει προ επταετίας». Συνέχισε λέγοντας ότι «διατίθενται αυξημένα κονδύλια για την υγεία κατά 9,4% σε σχέση με φέτος, υπερτριπλάσια του πληθωρισμού και αυξημένα για την παιδεία 6,5% σε σχέση με το 2007». Μάλιστα έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι υφίστανται οικονομικές ενδείξεις ευημερίας του Ελληνα μισθωτού, αφού «ο κατώτατος μέσος μηνιαίος μισθός στη χώρα μας αυξήθηκε το 2007 σε σχέση με το 2004 κατά 18% και σε μονάδες σταθερής αγοραστικής δύναμης κατά 15%, ανεξάρτητα από την εκτιμώμενη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3,2% φέτος και 3,5% το 2008 που δηλώνει την αύξηση του διαθέσιμου ιδιωτικού εισοδήματος»!

Για «απόκρυψη της αλήθειας» για την οικονομία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, κάνοντας ολιγόλεπτη παρέμβαση, ενώ απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομίας είπε ότι «έχει τελειώσει αυτό το παιχνίδι». Με επιχειρήματα «αθώωσης» των πολιτικών επιλογών της ΕΕ, που εφαρμόζονται στην ελληνική οικονομία, εμφανίστηκε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «το σημερινό αδιέξοδο δεν μπορεί να χρεωθεί ούτε στην παγκοσμιοποίηση ούτε στον αυξανόμενο ανταγωνισμό ούτε στα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας. Τα φαινόμενα αυτά επιβαρύνουν την οικονομική ευημερία, αλλά δεν οδηγούν νομοτελειακά σε αδιέξοδο. Το σημερινό αδιέξοδο οφείλεται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, σε συγκεκριμένες κοντόφθαλμες επιλογές». Παρόμοια αναφορά έκανε στην τοποθέτησή του και ο εισηγητής του ΣΥΝ, Γ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στη μείωση του ελλείμματος και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που προβάλλει η κυβέρνηση. Οπως είπε, «πρέπει να διευκρινίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο στόχος αυτός δε συνιστά νομική υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συνιστά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και μάλιστα μία επιλογή για την οποία δεν υπήρξε κανένας δημόσιος πολιτικός διάλογος». Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. ο Μ. Βορίδης ανέφερε ότι «η οικονομική πολιτική της κυβερνήσεως είναι μία ιδιότυπη μορφή αναπαραγωγής του γραφειοκρατικού κράτους».

Οι προβοκάτσιες του ΛΑ.Ο.Σ.

Καινούριοι στο Κοινοβούλιο οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., όμως αποδεικνύονται ...παλιές καραβάνες στην προβοκάτσια κατά του ΚΚΕ.

Ετσι, χτες, ο Α. Γεωργιάδης παρέλαβε τη σκυτάλη της προβοκάτσιας από το ΠΑΣΟΚ και άφησε υπονοούμενα για τη στάση του ΚΚΕ και των βουλευτών του, στην υπόθεση της εξαγοράς της εταιρείας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» από τον ΟΤΕ. Εγκάλεσε, δε, τους βουλευτές του ΚΚΕ επειδή απουσίαζαν από σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, η οποία, όμως, στην πραγματικότητα ουδέποτε έγινε!

Καλή η προσπάθειά τους, εκτός από δεκανίκι της ΝΔ να γίνουν και δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ, αλλά ας φροντίσουν να ενημερώνονται πρώτα πριν επιτεθούν στο ΚΚΕ, γιατί εκτίθενται ανεπανόρθωτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ