Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Στόχος η παραπλάνηση των εργαζομένων

Η απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας καθώς και των αιτίων για τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται είναι ο στόχος που θα εξυπηρετήσει η αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό του 2008, που αναμένεται να οξυνθεί τις επόμενες ημέρες. Το συμπέρασμα προκύπτει ξεκάθαρα από τα πρώτα δείγματα της σχετικής συζήτησης που ξεκίνησε την Κυριακή στη Βουλή, με τους εισηγητές των κομμάτων, και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Να αναδειχτούν τα ...φιλολαϊκά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού επιχειρήθηκε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Γιώργος Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα «νέο ξεκίνημα για να αντιμετωπίσουμε πολλές από τις δυσκολίες που παραμένουν και στην ελληνική κοινωνία, για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, για την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης, για την περαιτέρω εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για το νέο κοινοτικό πλαίσιο της περιόδου 2007-2013, για το ασφαλιστικό σύστημα, για την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Στην ίδια λογική ο εισηγητής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς υποστήριξε πως ο προϋπολογισμός «πληρώνει το κόστος αναθεώρησης του ΑΕΠ, που έπρεπε να είχε γίνει προ επταετίας». Συνέχισε λέγοντας ότι «διατίθενται αυξημένα κονδύλια για την υγεία κατά 9,4% σε σχέση με φέτος, υπερτριπλάσια του πληθωρισμού και αυξημένα για την παιδεία 6,5% σε σχέση με το 2007». Μάλιστα έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι υφίστανται οικονομικές ενδείξεις ευημερίας του Ελληνα μισθωτού, αφού «ο κατώτατος μέσος μηνιαίος μισθός στη χώρα μας αυξήθηκε το 2007 σε σχέση με το 2004 κατά 18% και σε μονάδες σταθερής αγοραστικής δύναμης κατά 15%, ανεξάρτητα από την εκτιμώμενη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3,2% φέτος και 3,5% το 2008 που δηλώνει την αύξηση του διαθέσιμου ιδιωτικού εισοδήματος»!

Για «απόκρυψη της αλήθειας» για την οικονομία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, κάνοντας ολιγόλεπτη παρέμβαση, ενώ απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομίας είπε ότι «έχει τελειώσει αυτό το παιχνίδι». Με επιχειρήματα «αθώωσης» των πολιτικών επιλογών της ΕΕ, που εφαρμόζονται στην ελληνική οικονομία, εμφανίστηκε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «το σημερινό αδιέξοδο δεν μπορεί να χρεωθεί ούτε στην παγκοσμιοποίηση ούτε στον αυξανόμενο ανταγωνισμό ούτε στα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας. Τα φαινόμενα αυτά επιβαρύνουν την οικονομική ευημερία, αλλά δεν οδηγούν νομοτελειακά σε αδιέξοδο. Το σημερινό αδιέξοδο οφείλεται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, σε συγκεκριμένες κοντόφθαλμες επιλογές». Παρόμοια αναφορά έκανε στην τοποθέτησή του και ο εισηγητής του ΣΥΝ, Γ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στη μείωση του ελλείμματος και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που προβάλλει η κυβέρνηση. Οπως είπε, «πρέπει να διευκρινίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο στόχος αυτός δε συνιστά νομική υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συνιστά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και μάλιστα μία επιλογή για την οποία δεν υπήρξε κανένας δημόσιος πολιτικός διάλογος». Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. ο Μ. Βορίδης ανέφερε ότι «η οικονομική πολιτική της κυβερνήσεως είναι μία ιδιότυπη μορφή αναπαραγωγής του γραφειοκρατικού κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ