Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Γερμανική «εισβολή» με δύο μονάδες

Από τις «σκέψεις» στο «έργο» περνά η διοίκηση της ΔΕΗ, αναφορικά με τη συνεργασία της με τη γερμανική ενεργειακή εταιρεία RWE. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του ΔΣ της επιχείρησης την ερχόμενη Πέμπτη θα ζητηθεί η έγκριση συνεργασίας της ΔΕΗ με τον γερμανικό επιχειρηματικό κολοσσό για την κατασκευή δύο λιθανθρακικών μονάδων ισχύος 800 MW, όπου το 51% κάθε μονάδας θα το ελέγχουν οι Γερμανοί, καθώς και το μάνατζμεντ. Μέσα από αυτή τη συνεργασία για νέα παραγωγική ισχύ - πέραν των 3.200 MW παλαιών μονάδων που θα αντικαταστήσει με σύγχρονες - πλήττεται εμμέσως αλλά σαφώς και ο βαθμός ελέγχου του δημοσίου στη ΔΕΗ, χωρίς να μεταβάλλεται τυπικά το 51%.

Βασική επιδίωξη της διοίκησης της ΔΕΗ είναι να αυξήσει σημαντικά τα κέρδη των μεγαλομετόχων. Στο πλαίσιο αυτό, η θυγατρική της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ προωθεί την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 50 MW στη Μεγαλόπολη. Η εταιρεία στοχεύει σε μερίδιο 22% στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και γι' αυτό το σκοπό προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 1,95 δισ. ευρώ για την περίοδο 2008 - 2014. Μέχρι το 2014 η εταιρεία σχεδιάζει την ανάπτυξη 950 MW από τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί τα 537 MW.

Από τη Μεγαλόπολη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος επισήμανε το Σάββατο ότι «κύριος στόχος της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ είναι να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και για το λόγο αυτό είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με άλλες μεγάλες διεθνείς και ελληνικές εταιρείες για από κοινού ανάπτυξη έργων». Ηδη η θυγατρική της ΔΕΗ συνεργάζεται με τη γαλλική EDF και άλλες εταιρείες. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανακοίνωσε και την κατασκευή μιας μονάδας φυσικού αερίου στην περιοχή, ισχύος 800 MW, ενώ παραχωρούνται στο Δήμο Μεγαλόπολης 400 στρέμματα για ανάπτυξη βιομηχανικής και επιχειρηματικής περιοχής (ΒΕΠΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ