Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2008
Εντείνεται ο αντιλαϊκός προσανατολισμός

Βασικά σημεία από την παρέμβαση στη Βουλή του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή

Συγκεκριμένα στοιχεία, για την υποχρηματοδότηση της Υγείας, της Παιδείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Πολιτισμού, που τεκμηριώνουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα και του κρατικού προϋπολογισμού για το 2008, παρέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής - στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού - ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής.

Αναφερόμενος στην Υγεία κατήγγειλε ότι αυτή «έχει αναδειχτεί σ' ένα προνομιακό χώρο για την ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της αύξησης των επενδύσεων και συνεπώς της κερδοφορίας». Πρόσφατη έκθεση, είπε, του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας το 2005 ήταν το 57% των συνολικών δαπανών, ξεπερνώντας ακόμα και τις ΗΠΑ. Ο βουλευτής τόνισε ότι οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά και τα οξυμένα προβλήματα της κτιριακής υποδομής και του εξοπλισμού, δεν αντιμετωπίζονται ούτε κατ' ελάχιστον από τον Κρατικό Προϋπολογισμό που αντιπροσωπεύει μόλις το 2,4% ενώ οι δαπάνες που αφορούν τις δημόσιες επενδύσεις αποσκοπούν κυρίως στην προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Ιδια η κατάσταση και στον τομέα της Παιδείας, όπου και για το 2008 προκύπτει σαφής μείωση των δαπανών, αφού από το 8,46% το 2006 μειώνεται στο 7,65% σε αντίθεση με τις ανάγκες για σύγχρονη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Η κυβέρνηση, είπε ο Ν. Γκατζής συνεχίζει να μετακυλίει ένα σοβαρό κομμάτι του κόστους της εκπαίδευσης στις λαϊκές οικογένειες οι οποίες δαπανούν περί τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους. «Η στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής είναι προφανής. Είναι η υποταγή της εκπαίδευσης στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς, η αντικατάσταση της όποιας γενικής μόρφωσης από καταρτισιακού χαρακτήρα βραχυπρόθεσμες αποσπασματικές γνώσεις χαμηλού κόστους, η υποβάθμιση των υποδομών και των λειτουργικών αναγκών, αλλά και του περιεχομένου της μόρφωσης για το σύνολο των εκπαιδευτικών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος, ο Ν. Γκατζής τόνισε πως το ΚΚΕ διεκδικεί αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης και επιχειρηματικής λειτουργίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σε αντίθεση με την πολιτική των πολλαπλών ταξικών φραγμών το ΚΚΕ προβάλλει επίμονα την ανάγκη της ποσοτικής και ποιοτικής ενίσχυσης της Γενικής Παιδείας μέσα από ενιαίο σχολείο για όλους έως τα δεκαεφτά τους χρόνια. Γι' αυτό υποστηρίζουμε τη θεσμοθέτηση του ενιαίου δωδεκάχρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου, που με άλλες αξίες κοινωνικές και μορφωτικές θα εμπνέει και θα συνεπαίρνει μαθητές και εκπαιδευτικούς. Θα διαπλάθει ελεύθερες προσωπικότητες, με ολόπλευρη γενική μόρφωση και συνείδηση των συμφερόντων τους στην κοινωνία, ώστε να μπορούν να την αλλάξουν.

Αναφερόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τόνισε ότι και στο φετινό προϋπολογισμό εξειδικεύονται και υλοποιούνται οι στόχοι προσαρμογής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα μέτρα και τις ανάγκες του καπιταλιστικού εκσυγχρονισμού στη χώρα και την εναρμόνιση των λειτουργιών της στη στρατηγική της Λισαβόνας, των ιδιωτικοποιήσεων και των απελευθερωμένων αγορών. «Αρμοδιότητες, πόροι, λειτουργίες, τομείς κοινωνικής πολιτικής συρρικνώνονται και εμπορευματοποιούνται και η έμμεση φορολογία σε βάρος των δημοτών έγινε η «κότα που γεννά το χρυσό αυγό» για κάθε δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Γκατζής. Αυτή η πολιτική, τόνισε, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. «Είμαστε ενάντια σε κάθε άμεση ή έμμεση φορολογία των δημοτών, σε κάθε επιχειρηματική δράση σε υπηρεσίες και έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει ο διεκδικητής των κοινωνικών οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και μέσο ανάδειξης των προβλημάτων και λύσεων προς όφελος του λαού».

Για τον Πολιτισμό υπογράμμισε ότι γίνεται καθαρό πως χρόνο με το χρόνο βαθαίνει η εμπορευματοποίησή του, ενώ για το ΚΚΕ ο πολιτισμός μας είναι ιστορικό, κοινωνικό προϊόν, δημιούργημα του λαού μας και τα όποια επιτεύγματά του, ως κοινωνικά αγαθά, του ανήκουν. Ο Ν. Γκατζής κατήγγειλε ότι για τον αθλητισμό και ιδιαίτερα το μαζικό λαϊκό κι αυτός ο Κρατικός Προϋπολογισμός έδειξε «κόκκινη κάρτα».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ στα Σώματα Ασφαλείας και κατήγγειλε ότι «ο κατήφορος του αυταρχισμού που ακολουθείται και στη χώρα μας ως εργαλείο επιβολής μιας αντιλαϊκής και βάρβαρης πολιτικής, απαιτεί αυξανόμενες δαπάνες. Ετσι και η Νέα Δημοκρατία συντηρεί και επαυξάνει έναν τεράστιο μηχανισμό που, μεταξύ άλλων, είναι εξαιρετικά δυσκίνητος και επιεικώς αναποτελεσματικός, όταν καλείται να εξυπηρετήσει τον πολίτη, ενώ είναι ευλύγιστος και άμεσος όταν είναι να παρακολουθήσει, να τρομοκρατήσει, να χτυπήσει λαϊκούς αγώνες και κινητοποιήσεις».

Τέλος, αναφερόμενος στις στρατιωτικές δαπάνες κατήγγειλε ότι αυτές συνεχίζουν να είναι αυξημένες, όχι για τη θωράκιση της χώρας μας, αλλά για να εξυπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της νέας τάξης του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι το 2008 οι στρατιωτικές δαπάνες είναι αυξημένες κατά 8,3% σε σχέση με πέρυσι και ανέρχονται στο 10,5% του Κρατικού Προϋπολογισμού. Προβλέπονται, είπε ο Ν. Γκατζής, δαπάνες για το ΝΑΤΟ 92.744.000 ευρώ, ενώ για τα στρατεύσιμα παιδιά μας μόνο 11.000.000. «Εργοστάσια που μπορούν να συμβάλουν στην εθνική άμυνα ιδιωτικοποιούνται ή καταργούνται. Διευρύνεται η εξάρτηση των Ενόπλων Δυνάμεων και της εθνικής άμυνας. Οι αμερικανικές ΝΑΤΟικές βάσεις είναι πολεμικά ορμητήρια. Δεν αποτελούν συντελεστές ασφάλειας, αλλά κινδύνους για τη χώρα, που έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι στο ΝΑΤΟ και άλλες δυνάμεις» είπε χαρακτηριστικά.

«Το ΚΚΕ είναι σταθερά τοποθετημένο και υποστηρίζει κάθε μέτρο που μπορεί να συμβάλει στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Ταυτόχρονα όμως είναι και κατηγορηματικά αντίθετο με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, στον Ευρωστρατό, στην αποστολή στρατιωτών μας εκτός συνόρων και τη μετατροπή τους σε μισθοφορικό, στρατό κατοχής και καθηκόντων αστυνόμευσης του λαού μας», κατέληξε ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα! (2007-11-29 00:00:00.0)
Σφυροκόπημα από τους βουλευτές του ΚΚΕ (2005-12-22 00:00:00.0)
Αντιλαϊκό εργαλείο ενίσχυσης της πλουτοκρατίας (2005-12-02 00:00:00.0)
Σκληρή κριτική από το ΚΚΕ για τις δαπάνες (2004-12-03 00:00:00.0)
Θύμα «οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα» (2002-12-20 00:00:00.0)
Μικρότερες δαπάνες σε Υγεία - Παιδεία (1998-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ