Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Θύμα «οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα»

Η παρέμβαση του ειδικού εισηγητή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή

Ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα του προϋπολογισμού, που αφορούν στην κοινωνική πολιτική, έδωσε στην ομιλία του ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, αναφερόμενος κυρίως στην ανεργία, την Υγεία, την Πρόνοια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η κυβέρνηση, είπε, όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε τίποτα για τους ανέργους που ήδη φθάνουν στις 500.000, ενώ νέες φουρνιές προστίθενται στη στρατιά των ανέργων. Το μόνο που έκανε, τόνισε, είναι να δώσει 7,30 δεκάρες (!) την ημέρα αύξηση στο επίδομα ανεργίας, ενώ ούτε καν σκέφτεται να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των εργαζομένων για επίδομα που να φθάνει στο 80% της κατώτερης Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο Ν. Γκατζής είπε ότι αποτέλεσμα της «κοινωνικής παρέμβασης» της κυβέρνησης είναι το 22% του ελληνικού λαού να βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας και οι δαπάνες για την υγεία να καλύπτονται κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι από το κράτος. Η συμμετοχή του κράτους, τόνισε, είναι ελάχιστη και είναι χαρακτηριστικό ότι στον φετινό προϋπολογισμό, παρά τις αλχημείες της κυβέρνησης, η χρηματοδότηση της υγείας είναι μειωμένη κατά 600 εκατομμύρια Ευρώ. Το ίδιο μειωμένα είναι και τα σχετικά ποσά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κάτι που σημαίνει ότι δε θα γίνει καμία παρέμβαση στα νοσοκομεία είτε για τον εκσυγχρονισμό τους είτε για την ανάπτυξη νέων πτερύγων.

Ληστεύτηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία

Αναφερόμενος στα ασφαλιστικά ταμεία ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ και ειδικά στο ΙΚΑ τόνισε: «Λέτε ότι θα δώσετε στο ΙΚΑ 465 εκατομμύρια Ευρώ, δηλαδή το 1% του ΑΕΠ. Ομως στο ΙΚΑ χρωστάτε αρκετά και δε μιλάω για τα 30 τρισ. δρχ. τα οποία όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν φάει από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα έδωσαν στους μεγαλοέχοντες, μεγαλοκατέχοντες και στους απατεώνες. Μιλάω για τα πραγματικά χρέη που έχει σήμερα το ΙΚΑ, αφού με βάση το νόμο του 1970 η κυβέρνηση χρωστάει σήμερα 530 δισ. δρχ. ενώ από την πρόβλεψη του 1990 χρωστάει άλλα 300 δισ. και από τη ρύθμιση των οφειλών με ομόλογα άλλα 400 δισ. δρχ. Σύνολο ένα τρισ. διακόσια πενήντα δισ. και από αυτά η κυβέρνηση έχει δώσει μόνο 365 δισ.».

Για το ΤΕΒΕ είπε ότι η κυβέρνηση χρωστάει 150 δισ. δρχ. και δεν τα δίνει, με αποτέλεσμα το ταμείο να είναι χρεωμένο, να αυξάνει τις εισφορές κατά 32% και να σέρνονται κάθε μήνα στα δικαστήρια οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες γιατί δεν έχουν να πληρώσουν.

Το ίδιο συμβαίνει, είπε ο Ν. Γκατζής, και με τα άλλα ταμεία όπως το ΤΣΑ και το Ταμείο των Ναυτικών και έτσι το 65-70% του πληθυσμού παίρνει συντάξεις κάτω από 120.000 δρχ.

Αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΝΔ είναι να οδηγούνται τα ταμεία στη χρεοκοπία και από την άλλη η ΕΕ να ζητάει νέα μέτρα για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι μέχρι τα 70 τους χρόνια και εάν ζήσουν να παίρνουν μειωμένες συντάξεις.

Κυβερνητικός μοχλός η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Ν. Γκατζής, επικαλούμενος δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, είπε ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μετατραπεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε έναν δημόσιο οργανισμό, ο οποίος θα ταυτίζεται πλήρως με την κυβερνητική πολιτική και θα καταλήξει ένα εκτελεστικό όργανο για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Στην κατεύθυνση αυτή, είπε, μεταφέρονται στην ΤΑ αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, κατά παραβίαση ακόμα και της σχετικής συνταγματικής πρόβλεψης που λέει ότι κάθε αρμοδιότητα που μεταφέρεται στην ΤΑ θα πρέπει να συνοδεύεται με τους αντίστοιχους πόρους. Οσο για τη χρηματοδότησή της, ο Ν. Γκατζής τόνισε: «Ο προϋπολογισμός λέει ότι είναι 2,72%. Αν, όμως λάβουμε υπόψη τα 250 δισ. δρχ. που έχει υποχρεωθεί να πληρώσει για το ΕΠΤΑ, τα 100 δισ. για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα 10 δισ. που πηγαίνουν για τη σύγκλιση, τότε θα φανεί ότι το ποσοστό αυτό δε φθάνει ούτε στο 2,4%, ποσοστό που είναι ανεπαρκέστατο για τις σημερινές ανάγκες της ΤΑ». Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στην αναθεώρηση του Συντάγματος ψήφισαν διάταξη με την οποία ουσιαστικά καταργείται η υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτεί την ΤΑ και για την αναπλήρωση των εσόδων θεσμοθετείται η τοπική φορολογία.

Το ίδιο ανεπαρκή είναι και τα ποσά για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αφού η χρηματοδότησή της είναι μόλις το 0,59% του προϋπολογισμού, ποσοστό που δε φθάνει ούτε για τη λειτουργία της, πόσο μάλλον για τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων.

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στα Ολυμπιακά έργα, τονίζοντας ότι όπως φαίνεται και από την περίπτωση της Μαγνησίας τα έργα αυτά είναι υπό αμφισβήτηση, ενώ μετά την Ολυμπιάδα οι Ελληνες θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε και στις δαπάνες για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, τονίζοντας ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα κάθε χρόνο έχουμε και μία «αγορά του αιώνα». Η κυβέρνηση, είπε, πρέπει να δώσει οκτώ τρισ. από το 2000 μέχρι το 2005, ενώ άμεσα πρέπει να εξοφλήσει τις πρόσφατες υποχρεώσεις που ανέλαβε όχι για την υπεράσπιση των συνόρων μας, αλλά για τη συμμόρφωση με τις ΝΑΤΟικές επιταγές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεπούλημα μετά πολλών προνομίων... (2005-05-19 00:00:00.0)
Σκληρή κριτική από το ΚΚΕ για τις δαπάνες (2004-12-03 00:00:00.0)
Εργαλείο αναδιανομής του πλούτου υπέρ των λίγων (2004-11-25 00:00:00.0)
Με καθυστέρηση η έγκριση των κονδυλίων (2001-11-06 00:00:00.0)
Ταξικό, αντιλαϊκό και υποκριτικό (2000-11-22 00:00:00.0)
Σε ρόλο φοροεισπράκτορα η Αυτοδιοίκηση (1998-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ