Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κανόνι» στην Αγιά;

Εξαφανίστηκε(;) μεγαλέμπορος, αφήνοντας απλήρωτους τους παραγωγούς...

Να χάσουν τα χρήματά τους κινδυνεύουν πολλοί μηλοπαραγωγοί της Αγιάς Λάρισας, καθώς μεγαλέμπορος στον οποίο έχουν παραδώσει το προϊόν τους έχει εξαφανιστεί! Ο μεγαλέμπορος - το όνομα του οποίου γνωρίζουμε, αλλά δεν το αναφέρουμε, επειδή ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν επίτηδες έχει εξαφανιστεί για να μην πληρώσει τους παραγωγούς ή απλώς έχουμε μια μικρή καθυστέρηση στην εξόφλησή τους - χρωστάει περί τα 800.000.000 δραχμές, καθώς υπολογίζεται ότι «αγόρασε» το 20%, περίπου, της συνολικής παραγωγής μήλων της Αγιάς, η οποία ανέρχεται στους 70.000-80.000 τόνους. Πληροφορίες, δε, αναφέρουν ότι αγόρασε μήλα ή και αχλάδια και από περιοχές της επαρχίας Τυρνάβου.

Για να πάρει τα μήλα των παραγωγών της Αγιάς τον περασμένο Σεπτέμβρη - και, μάλιστα, ό,τι καλύτερο υπήρχε σε ποιότητα - πρόσφερε, μεν, κάπως καλύτερη τιμή, αλλά έδωσε πολύ μικρό, έως μηδαμινό «καπάρο» και για τα υπόλοιπα χρήματα «έκοψε» επιταγές, πολλές από τις οποίες λήγουν αυτές τις μέρες κι άλλες αργότερα.

Κι ενώ ο ίδιος έχει μεταπωλήσει τα μήλα - τα ψυγεία που έχει στην Αγιά είναι άδεια - οι παραγωγοί δεν πληρώνονται στην ώρα τους. Οσοι τον αναζητούν δεν τον βρίσκουν - το μαγαζί του στην κεντρική αγορά της Αθήνας είναι κλειστό - κι έτσι η ανησυχία των μηλοπαραγωγών μεγαλώνει.

Και, βεβαίως, μπορεί το συγκεκριμένο πρόβλημα να λυθεί, αλλά η αιτία του κακού παραμένει και δεν είναι άλλη από τον τρόπο με τον οποίο γίνεται διακίνηση των αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι έμποροι αγοράζουν τα προϊόντα χωρίς να πληρώνουν αμέσως τους παραγωγούς κι αυτό είναι που εκτρέφει φαινόμενα με «κανόνια» και «φέσια».

Την ανησυχία τους για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εκφράζει ο Πέτρος Σίμος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου Αγιάς και μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Επειδή πλησιάζουν οι μέρες των γιορτών και οι υποχρεώσεις των παραγωγών τρέχουν (τράπεζες, φάρμακα κλπ.), ζητάμε την παρέμβαση της Πολιτείας στη διαλεύκανση του συγκεκριμένου θέματος.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύει τη σαπίλα του συστήματος που γεννά και εκτρέφει τέτοια φαινόμενα. Καιρός είναι να ακουστούν οι φωνές των παραγωγών, που χρόνια καταγγέλλουν τον αποικιοκρατικό τρόπο με τον οποίο γίνεται η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων στην Αγιά.

Καλούμε τους παραγωγούς να δώσουν περισσότερα στοιχεία στους Αγροτικούς Συλλόγους για την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ