Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Δεσμεύτηκε για... διαιώνιση της λιτότητας

Διαιώνιση της μονόπλευρης λιτότητας υποσχέθηκε κατά την παρέμβασή του για τον προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Ξεκαθάρισε ότι γνώμονας της οικονομικής πολιτικής θα είναι και τη νέα χρονιά η «πιστή τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας» της ΕΕ, το οποίο θεσμοθετεί και μονιμοποιεί τη λιτότητα. Ηταν αποκαλυπτικός ως προς τη συνέχιση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, λέγοντας ότι θα υπάρξει «εντατικοποίηση των αποκρατικοποιήσεων», από τις οποίες θα υπάρξουν έσοδα ίσα με το 2% του ΑΕΠ, ενώ θα μειωθούν και οι πληρωμές εγγυήσεων για δάνεια που παίρνουν οι ΔΕΚΟ.

Για τους αγρότες ο υπουργός υποσχέθηκε... νέα δάνεια και σαν ντελάλης των τραπεζών παρουσίασε τα καινούρια «πιστωτικά προϊόντα», όπως το «ανοιχτό δάνειο αγροτών» και το «ενιαίο μακροπρόθεσμο ανοιχτό δάνειο αγροτών» και άλλα, αποσιωπώντας το γεγονός ότι σε περιόδους που οι τράπεζες παρακαλάνε να δώσουν δάνεια, το πρόβλημα για τους αγρότες δεν είναι η έλλειψη δανείων, αλλά η απουσία εισοδήματος, που θα επιτρέψει μια ανθρώπινη διαβίωση.

Την ίδια στιγμή, παραγνωρίζοντας αυτό που ο κάθε εργαζόμενος βιώνει καθημερινά, ισχυρίστηκε ότι «τα εισοδήματα των εργαζομένων αυξάνουν σταθερά στη χώρα μας και το 2002 ο μέσος πραγματικός μισθός αυξήθηκε κατά 3,3% έναντι 0,8% της Ευρωζώνης».

Βέβαια, δεν μπόρεσε να παραγνωρίσει το πρόβλημα του πληθωρισμού, τον οποίο απέδωσε στις στρογγυλοποιήσεις από την εισαγωγή του Ευρώ, στην ανοδική τάση του πετρελαίου και τις καταστροφές αγροτικών προϊόντων λόγω καιρού. Απέκλεισε κάθε ενέργεια για τον έλεγχο των τιμών, λέγοντας ότι «ο διοικητικός καθορισμός τιμών είναι παρωχημένος» και ως μέτρο για τον πληθωρισμό πρότεινε μεταξύ άλλων την υποχρεωτική αναγραφή των τιμών στα είδη ευρείας κατανάλωσης σε Λεπτά. Για δε τους μικροκαταθέτες, που τα χρήματά τους ληστεύονται από τις τράπεζες, κάλεσε τις τελευταίες να προσφέρουν «νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα που προσφέρουν βελτιωμένες αποδόσεις».

Τέλος, έκανε λόγο για επιτάχυνση της σύγκλισης και είπε ότι στόχος είναι «μέχρι το 2015 το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας να φθάσει πλήρως το μέσο εισόδημα στην ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ