Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Λουκέτο έβαλαν 1.500 μικρές επιχειρήσεις

Αύξηση 28% στο εντεκάμηνο Γενάρης-Νοέμβρης 2002 σημείωσαν τα φέσια από τις ακάλυπτες επιταγές

Χίλιες πεντακόσιες μικρές επιχειρήσεις προστέθηκαν στο εντεκάμηνο φέτος στο μακρύ κατάλογο αυτών που δεν άντεξαν τον ανταγωνισμό και την πίεση από το μεγάλο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα είτε να βάλουν οριστικά λουκέτο είτε να βρίσκονται σε διαδικασία δικαστικής αναγνώρισης για την πτώχευσή τους. Ταυτόχρονα τα κάθε είδους φέσια και «κανόνια» (ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές) γνωρίζουν και νέα έξαρση, γεγονός που αποδείχνει τους ασφυκτικούς ρυθμούς στους οποίους ζουν και κινούνται οι ΕΒΕ της χώρας. Τα στοιχεία αυτά που προέρχονται από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και την εταιρία «Τειρεσίας» καταδείχνουν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της σκληρής πραγματικότητας, καθώς δεν περιλαμβάνουν ούτε τις πιστωτικές κάρτες ούτε τα διάφορα καταναλωτικά δάνεια που έχουν πλημμυρίσει τις συναλλαγές και με τα οποία τα εργαζόμενα νοικοκυριά προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναγγέλλονται από τις τράπεζες στην εταιρία «Τειρεσίας», για το εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2002, προκύπτουν τα εξής:

  • Λουκέτο με επίσημη δικαστική απόφαση έβαλαν 472 μικρές επιχειρήσεις, ενώ ακόμη 1.049 έχουν υποβάλει στα αρμόδια Πρωτοδικεία αίτηση πτώχευσης. Συνολικά 1.551 μικρές επιχειρήσεις τέθηκαν εκτός αγοράς, εξαιτίας του λεγόμενου ανταγωνισμού που δέχονται από τις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Οι ακάλυπτες επιταγές, παρά τα σκληρά μέτρα που υποτίθεται έχουν πάρει οι τράπεζες, γνωρίζουν και νέα έξαρση. Η αξία τους (σε αποπληθωρισμένες τιμές 1998) έφτασαν σε 580,7 εκατ. ευρώ (από 454,4 στο εντεκάμηνο πέρσι) με αύξηση 27,8%. Σε αριθμό τεμαχίων οι ακάλυπτες επιταγές ήταν 62.819 (από 61.049 πέρσι), δηλαδή η αύξηση που προκύπτει είναι 2,9%, πολύ χαμηλότερη από την αύξηση της αξίας τους. Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι κάποιοι επιτήδειοι βάρεσαν γερά «κανόνια» στην αγορά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μικρές επιχειρήσεις.
  • Οι συναλλαγματικές σαν μέσο πληρωμής περιορίζονται αισθητά και τη θέση τους παίρνουν οι πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια. Ετσι σε αξία περιορίστηκαν στο 11μηνο φέτος σε 149,6 εκατ. ευρώ (από 165,7 πέρσι) με μείωση 9,8%.
  • Τα συνολικά φέσια, από τις δυο αυτές κατηγορίες (συναλλαγματικές και επιταγές), παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση 17,8%. Σε αποπληθωρισμένες σταθερές τιμές 1998 φτάνουν σε 730,29 εκατ. ευρώ (από 620,16 πέρσι).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ