Πέμπτη 19 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ξεπούλημα μετά πολλών προνομίων...

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη λεγόμενη μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου οι πόρτες στο μεγάλο κεφάλαιο ανοίγουν διάπλατα. (Φωτ. από το ΟΑΚΑ)
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου οι πόρτες στο μεγάλο κεφάλαιο ανοίγουν διάπλατα. (Φωτ. από το ΟΑΚΑ)
Το ξεπούλημα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, με πλήθος προνομίων στους ιδιώτες που θα τα αποκτήσουν και παράλληλα την επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος, κατήγγειλε χτες το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

«Τα ολυμπιακά συγκροτήματα μετατρέπονται ουσιαστικά σε ελεύθερες εμπορικές επιχειρηματικές ζώνες μέσα στις πόλεις», τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, σημειώνοντας πως «με το ειδικό νομοθετικό καθεστώς ανατρέπεται η ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία, παύουν να ισχύουν διατάξεις υγειονομικού και εργατικού Δικαίου, καταργείται το ωράριο των καταστημάτων. Από την άλλη μεριά, αφαιρούνται πόροι από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων». Πρόσθεσε πως «οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα εκμεταλλευτούν τα ολυμπιακά έργα θα έχουν ό,τι θελήσουν. Σε αυτό φροντίζει το νομοσχέδιο, το οποίο παρέχει κάθε διευκόλυνση».

Ο Νίκος Γκατζής υπενθύμισε ότι «για τις αθλητικές υποδομές ο ελληνικός λαός πλήρωσε βαρύ τίμημα. Σήμερα στον Τύπο γίνεται λόγος για 7 - 7,5 δισ. ευρώ, ενώ άλλες εκτιμήσεις λένε ότι έχει περάσει τα 10 δισ. ευρώ. Εν πάση περιπτώσει είναι πάρα πολλά, κοντεύουν τα 3 τρισ. δρχ., που παραδίδονται χωράφι στο μεγάλο κεφάλαιο».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε πως «το δεύτερο έγκλημα που συντελείται είναι η επιδρομή που γίνεται στο περιβάλλον. Καθιερώνεται ειδικό έκτακτο νομοθετικό καθεστώς σχετικά με τις αδειοδοτήσεις και λειτουργίες των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Ειδικότερα στις υπάρχουσες σήμερα Ολυμπιακές εγκαταστάσεις προστίθενται και άλλες δραστηριότητες και διατηρούνται ή αυξάνονται οι υψηλοί όροι δόμησης που φθάνουν έως και το 50%». Ο Νίκος Γκατζής σχολίασε και τη στάση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «αυτό έκανε την αρχή. Με νόμο δημιούργησε την εταιρία "Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ" και οι τροποποιήσεις που έκανε στο νόμο έλεγαν ότι παραχωρούνται αυτά τα ακίνητα στην εταιρία με μια απλή υπουργική απόφαση».

Ως ...αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων επιχείρησε να παρουσιάσει την εκποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φ. Π. Πετραλιά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θέλουμε και θα πετύχουμε τα χρήματα που έδωσαν οι φορολογούμενοι για τη δημιουργία των υποδομών να πιάσουν τόπο». Σημείωσε ότι στόχος είναι να επιταχυνθεί «η οικονομική ανάπτυξη και η επιχειρηματική δραστηριότητα», καθώς και «να προσελκύσουμε ελληνικές και ξένες επενδύσεις και τεχνογνωσία σε κρίσιμους τομείς», ενώ έκανε λόγο για νόμο με «σαφήνεια, διαφάνεια και ειλικρίνεια». Παράλληλα, δήλωσε ότι «όλες οι χρήσεις και οι συντελεστές δόμησης αφορούν στις υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις», υποστηρίζοντας ότι δε θα υπάρξει τσιμεντοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ