Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ρόλο φοροεισπράκτορα η Αυτοδιοίκηση

Χαμηλότερες, τελικά, κι απ' τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις, θα είναι οι επιχορηγήσεις της Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο όνομα του προγράμματος σύγκλισης η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση θα χάσει - επιπλέον του 1 τρισ. που έχουν αρπάξει οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις από τα ταμεία της - άλλα 170 δισ., ενώ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δε θα εισπράξει ούτε το αρχικά προβλεπόμενο 0,68%, αλλά μόνο 0,53%, δηλαδή όλα κι όλα 90 δισ. για 54 νομαρχίες! Την ίδια στιγμή μέσα από την εισηγητική έκθεση, η κυβέρνηση κάνει καθαρό πως η Αυτοδιοίκηση πρέπει όλο και περισσότερο να στρέφεται για την άντληση των εσόδων της σε τοπικούς φόρους και τέλη.

Για τις νομαρχίες, μία και μόνο ματιά στον προϋπολογισμό αρκεί για να διαπιστώσει κανείς την κλοπή των πόρων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Με βάση τα ποσοστά φόρων που καθορίζει το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των νομαρχιών, που συζητείται σήμερα στη Βουλή, και σύμφωνα με τα νούμερα του προϋπολογισμού, θα έπρεπε το 1999 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να χρηματοδοτηθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) με το ποσό των 109,6 δισ. δρχ. ωστόσο, ο προϋπολογισμός ορίζει ότι οι νομαρχίες έχουν να λαμβάνουν από τους ΚΑΠ για το 1999 το ποσό των 90 δισ. δρχ.!

Ετσι, η κυβέρνηση παρακρατά αυθαίρετα 19,8 δισ. δρχ., παρουσιάζοντας έτσι, πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, μία τεράστια "τρύπα". Το ποσό που θα πάρουν τελικά οι νομαρχίες αντιστοιχεί στο 0,53% επί του συνόλου του προϋπολογισμού.

Στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, με βάση τον προϋπολογισμό, οι αυθαίρετα παρακρατημένοι πόροι για τον επόμενο χρόνο ανέρχονται σε 170,5 δισ. δρχ. Συγκεκριμένα, το 1999 από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων παρακρατά 86,75 δισ. δρχ. Από το Φόρο Εισοδήματος προηγουμένων ετών παρακρατά για την ίδια χρονιά 27,75 δισ. δρχ. και από το φόρο των τόκων καταθέσεων παρακρατά 56 δισ. δρχ.

Συνολικά στην περίοδο 1990-1999 οι παρακρατημένοι πόροι από τους θεσμοθετημένους, υπέρ της Αυτοδιοίκησης, πόρους (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) ανέρχονται σε 1,275 τρισ. δρχ. Ποσό που προκύπτει ακόμα κι αν υπολογιστούν τα χρήματα που θα δοθούν, υποτίθεται ως "προίκα", στους νέους δήμους.

Πρέπει ακόμα να επισημάνουμε ότι η περιβόητη "προίκα Καποδίστρια", τα κονδύλια δηλαδή που θα δοθούν στους νέους δήμους ως "ενίσχυση" προέρχονται από τα παρακρατημένα ποσά των ίδιων των δήμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ