Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Ψαλιδίζεται" κι άλλο ο πολιτισμός

Μόνο σε ονομαστικά και όχι σε πραγματικά ποσά, εμφανίζεται απειροελάχιστα αυξημένος ο Τακτικός Προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού για το 1999. Το περσινό 39 δισ.έγινε για το 1999 40, 8 δισ.Αλλά, αν αυτό το ποσό αποπληθωριστεί και συνεκτιμηθεί με την κατακόρυφη πτώση των δημοσίων επενδύσεων, το μέλλον διακρίνεται δυσοίωνο, δεδομένου ότι από το πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων, που τιτλοφορείται "Τουρισμός - Μουσεία - Μνημεία" τροφοδοτείται το έργο κομβικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, όπως η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Εδώ, λοιπόν, το περσινό 39, 1 δισ.,που, σύμφωνα με τα έντυπα του υπουργείου Οικονομικών, απορροφήθηκε, για το 1999 μεταμορφώθηκε σε 23,1 δισ.Αλλά από τα 23, 1 δισ. ουδείς γνωρίζει πόσα τελικά θα καταλήξουν σε έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αφού φέτος αναγκάστηκε να περιορίσει το πρόγραμμά της σε 6 δισ. περίπου, που κι αυτά της δόθηκαν λίγο πριν την κατάθεση του Προϋπολογισμού για το 1999. Αραγε πρόλαβαν και να απορροφηθούν;

Με άλλα λόγια, το 1999 το ΥΠΠΟ συμμετέχει στο Γενικό Κρατικό Προϋπολογισμό με ποσοστό 0,3% έναντι του περσινού 0,4%.Προσθέτοντας το πόσο του Τακτικού Προϋπολογισμού με εκείνο των Δημοσίων Επενδύσεων το άθροισμα είναι 64 δισ.,που αποπληθωρισμένο, σύμφωνα με την ευοίωνη και υπό αμφισβήτηση κυβερνητική πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 2,5%, γίνεται 62,7 δισ.,έναντι 60,9 που ήταν για το 1998.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις του φετινού τακτικού προϋπολογισμού αρχίζουν από τους πρώτους κωδικούς, όπου εμφανίζονται μειωμένες οι βασικές αποδοχές των τακτικών και εκτάκτων υπαλλήλων.Στη δεύτερη μάλιστα κατηγορία εγγράφεται 1,5 δισ. έναντι 2,3 δισ. που δόθηκαν το 1998.Δηλαδή το 1999 το ΥΠΠΟ θα παραγάγει έργο με λιγότερους εργαζόμενους, άρα και λιγότερο έργο.

Μηδενικός είναι ο κωδικός για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γεωργικούς, βιοτεχνικούς, βιομηχανικούς και τουριστικούς οργανισμούς. Ιδρύματα και φορείς που είναι, ακόμα τουλάχιστον,ΝΠΔΔ επιχορηγούνται με 600 εκ. έναντι 595 εκ. το 1998. Αλλά τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου θα πάρουν 6,9 δισ.,αφού προστέθηκαν και νέοι φορείς, όπως το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης και η Οπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης. Πάντως, ορισμένα ποσά στην πραγματικότητα διπλασιάζονται. Λ. χ για το Μέγαρο Μουσικής ο τακτικός προϋπολογισμός προβλέπει 1,95 δισ., ενώ κατά πάγια τακτική επιχορηγείται και από Δημόσιες Επενδύσεις και από το ΛΟΤΤΟ.

Σημειώνουμε ότι στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν εγγράφεται κανένα ποσό για απαλλοτριώσεις, συντήρηση έργων τέχνης, μελέτες και έρευνες.Αν συνυπολογίσουμε την πτώση του συνολικού ποσού και το γεγονός ότι στις Δημόσιες Επενδύσεις συμμετέχουν γενικώς και αορίστως Νομικά Πρόσωπα, καθώς και ο Τουρισμός, ίσως πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά και για τα μνημεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ