Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Το ξεπούλημα στην ημερήσια διάταξη

Τα πιο δυναμικά και κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου εκποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1998, ενώ υπόσχεται να ολοκληρώσει το έγκλημα μέσα στο 1999

Με φρενήρεις ρυθμούς σκοπεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας - των πιο κερδοφόρων και δυναμικών της μονάδων - και το 1999, παράλληλα με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ηδη αρμόδιοι από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αφήνουν να "διαρρεύσει" ότι εκτός από τις λεγόμενες 8 παρεμβάσεις "διαρθρωτικού χαρακτήρα", για τις οποίες έχει αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ να πραγματοποιήσει το 1999, σχεδιάζει να βγάλει στο Χρηματιστήριο και νέα πακέτα μετοχών του ΟΤΕ (μέχρι 10%) και των "Ελληνικών Πετρελαίων" (νέο πακέτο 15%). Οπως υποστηρίζουν παράγοντες του υπουργείου, τα δύο αυτά πακέτα θα αποτελέσουν τα αποφασιστικά όπλα στήριξης των εσόδων του νέου προϋπολογισμού. Μέχρι το Μάρτη του 1999 αναμένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Ιονικής, ενώ τις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να πουλήσει ένα νέο πακέτο μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που έχει στα χέρια του.

Χτες ο Γ. Παπαντωνίου γνωστοποίησε και τα αποτελέσματα της ληστρικής επιδρομής κατά της δημόσιας περιουσίας. Συνολικά εισπράχθηκαν 1.139 δισ. δραχμές, τα οποία διατέθηκαν για "αγορά" χρέους.

Σύμφωνα με τη χτεσινή εισήγηση Παπαντωνίου από τις 22 "διαρθρωτικές παρεμβάσεις" που είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση το Μάρτη του 1998 (ήταν το αντίτιμο της αποδοχής της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών) μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί οι 11, ενώ μέχρι το τέλος του 1998 θα πραγματοποιηθούν άλλες τρεις.

Οι 11 που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί είναι οι ακόλουθες:

  • Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης (ιδιωτικοποιήθηκε τον Απρίλη του 1998).
  • Νόμος για την "Ολυμπιακή Αεροπορία" (ψηφίστηκε τον Απρίλη του 1998).
  • "Ελληνικά Πετρέλαια" (πουλήθηκε 23% του μετοχικού κεφαλαίου τον Ιούνιο).
  • Τράπεζα Κρήτης (ιδιωτικοποιήθηκε τον Ιούνιο).
  • Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος (ιδιωτικοποιήθηκε τον Ιούλιο).
  • Νόμος για τις εργασιακές σχέσεις (ψηφίστηκε τον Ιούλιο).
  • Πρόγραμμα "εξυγίανσης" των ΕΛΤΑ (εγκρίθηκε τον Ιούλιο και το σχετικό νομοσχέδιο συζητείται στη Βουλή).
  • Πρόγραμμα "εξυγίανσης" του ΟΑΣΑ, της ΕΘΕΛ, των ΗΛΠΑΠ και του ΗΣΑΠ (εγκρίθηκε το Σεπτέμβρη και το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση μέσα στο Νοέμβρη).
  • Πρόγραμμα "εξυγίανσης" του ΟΣΕ (εγκρίθηκε το Σεπτέμβρη και το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή για ψήφιση τον Νοέμβρη).
  • Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ιδιωτικοποιήθηκαν το Σεπτέμβρη).
  • Τρίτη φάση ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ (ολοκληρώθηκε το Νοέμβρη).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ