Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα πάντα στο όνομα της ΟΝΕ

Εισοδηματική πολιτική - ψίχουλα, ακόμα περισσότεροι φόροι, νέες περικοπές στα κονδύλια κοινωνικού χαρακτήρα, τα στοιχεία της κυβερνητικής επίθεσης ενάντια στο σύνολο των λαϊκών στρωμάτων

Πολύ σκληρή εισοδηματική πολιτική - από τις σκληρότερες της μεταπολίτευσης - με ονομαστικές αυξήσεις μισθών μικρότερες του 2% από την 1η Γενάρη. Νέα δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας και καθήλωση των δαπανών για την Παιδεία. Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Συνέχιση της καταστρεπτικής πολιτικής του ξεπουλήματος περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. Καταβρόχθιση ακόμα 7 τρισ. δρχ. από τους τραπεζίτες με τη μορφή των τοκοχρεολυσίων. Ολα αυτά αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 1999, που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή. Είχε προηγηθεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου το σύνολο των συμμετεχόντων και ο καθένας ξεχωριστά είπαν το δικό τους "ναι" στη νέα αντιλαϊκή επέλαση.

Πρόκειται για ένα βαθιά ταξικό προϋπολογισμό, τον οποίο με όλη την επισημότητα η κυβέρνηση αποκαλεί "Προϋπολογισμό Ενταξης στην ΟΝΕ", με βασική επιδίωξη τη νέα μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,9%, τη νέα αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους και τη μείωση του πληθωρισμού στο 2% στο τέλος του 1999. Αφού όλη η προσπάθεια πέφτει στην επίτευξη των ονομαστικών δεικτών της ΟΝΕ, είναι ευνόητο ότι τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα των εργαζομένων, των ανέργων, των αγροτών, των μικρομεσαίων και της νεολαίας, όχι μόνο τίθενται στο περιθώριο, αλλά αποτελούν τομείς - στόχους για την εκδήλωση της νέας κυβερνητικής επίθεσης. Δεν είναι επομένως περίεργο ότι από τις εφτά σελίδες της εισήγησης, ο Γ. Παπαντωνίου αφιέρωσε... δυόμισι σειρές στους ανέργους, τους ηλικιωμένους και στις εργαζόμενες μητέρες, αναφορά που μόνο ως ειρωνεία των κρατούντων μπορεί να εκληφθεί.

Για μια ακόμη φορά ο Γ. Παπαντωνίου επιχείρησε να εξαργυρώσει σαν φιλολαϊκό μέτρο τις μειώσεις των Ειδικών Φόρων σε καύσιμα, αυτοκίνητα και του ΦΠΑ ηλεκτρικού ρεύματος (όπως είπε "συμβάλλουν στην κοινωνική δικαιοσύνη και εξασφαλίζουν ουσιαστική βελτίωση της αγοραστικής δύναμης, ιδιαίτερα στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια"), τη στιγμή που και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι η βασική αιτία των αλλαγών αυτών είναι η μείωση του πληθωρισμού. Μνημείο υποκρισίας αποτελεί εξάλλου και η "έκρηξη" Παπαντωνίου κατά των επιχειρηματιών, στους οποίους απεύθυνε συστάσεις "να αποδείξουν ότι είναι πατριώτες και ότι αγαπούν την Ελλάδα, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους, ώστε να συμβάλουν και αυτοί στη μείωση του πληθωρισμού και να εισέλθει η Ελλάδα στην ΟΝΕ".

Σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού (Τακτικού και Δημοσίων Επενδύσεων), τα έσοδα θα αυξηθούν με ρυθμό 7%, ενώ τα φορολογικά με ρυθμό 5,8%, ενώ προβλέπεται ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ 6,7%. Με δεδομένο το στόχο για πληθωρισμό 2%, τα έσοδα (φορολογικά και μη) προβλέπεται να αυξηθούν με τριπλάσιους ρυθμούς από τον αντίστοιχο ρυθμό του πληθωρισμού.

Οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα για μια ακόμη χρονιά τίθενται σε καθεστώς ασφυξίας. Μόλις 5,7% ονομαστική αύξηση προβλέπεται για το υπουργείο Παιδείας, 4,6% για το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και 4,3% (!) για το Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αντίθετα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους (τόκοι και χρεολύσια μαζί) όπου δρα το τοκογλυφικό - αεριτζίδικο κεφάλαιο οι σχετικές δαπάνες ξεπερνούν τα 7 τρισ. δραχμές και αποτελούν το μεγαλύτερο κονδύλι του προϋπολογισμού.

Αλλο ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσίασε με ιδιαίτερη περηφάνια ο Γ. Παπαντωνίου, είναι τα 1.139 δισ. δραχμές που εισέπραξαν μέχρι σήμερα από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τα οποία διατέθηκαν αποκλειστικά για την "αγορά" δημόσιου χρέους.

Τέλος, ο Γ. Παπαντωνίου παρουσίασε ως κυβερνητικό επίτευγμα τη μαύρη λίστα 11 συνολικά παρεμβάσεων "διαρθρωτικού χαρακτήρα" που πραγματοποιήθηκαν από το Μάρτη του 1998 (υποτίμηση της δραχμής, ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών και ανάληψη νέων δεσμεύσεων) μέχρι σήμερα. Στη λίστα περιλαμβάνονται οι προς ιδιωτικοποίηση τράπεζες, ο ΟΤΕ, τα "Ελληνικά Πετρελαία", καθώς και τα "εξυγιαντικά" προγράμματα σε διάφορες ΔΕΚΟ ("Ολυμπιακή", ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΗΣΑΠ), με τα οποία προωθείται η διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Οπως είπε, 14 συνολικά παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν το 1998 και οι υπόλοιπες 8 το 1999.

Η φημολογία που έφερε την Βάσω Παπανδρέου να εκφράζει για μια ακόμα φορά τη δυσφορία της κατά του Γ. Παπαντωνίου - κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου - διαψευδόταν χτες βράδυ. Πάντως, η υπουργός, όπως σημειωνόταν, έκανε πράγματι "παρατηρήσεις" για τα όσα διαρρέονται περί της μετοχοποίησης της ΔΕΠ, που εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως "σπόντα" κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τον Θ. Πάγκαλο, αίσθηση προκάλεσε χτες μια δήλωσή του, η οποία αρχικά δημιούργησε την αίσθηση ότι διαφωνεί με τον προϋπολογισμό. Πρόθεση, πάντως, του υπουργού Εξωτερικών ήταν όπως προκύπτει από τα λόγια του να δημοσιοποιήσει ότι θεωρεί "ανεπαρκέστατο" τον προϋπολογισμό, όχι στο σύνολό του, αλλά σε ό,τι αφορά "το υπουργείο μου", όπως είπε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεδομένη η λιτότητα για τα λαϊκά στρώματα (2001-11-08 00:00:00.0)
Προϋπολογισμός και Οικονομική Πολιτική 1999 (1998-11-12 00:00:00.0)
Πολύ λιγότερο από 2%! (1998-11-12 00:00:00.0)
Προπαγανδιστικές ρουκέτες για τα αντιλαϊκά μέτρα (1998-11-05 00:00:00.0)
Απώλειες 160 δισ. δραχμών, ένα το κρατούμενο! (1998-10-24 00:00:00.0)
Ιδού το αντιλαϊκό "πακέτο" (1996-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ