Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Προϋπολογισμός βαθιά ταξικός

Ανακοίνωση - καταγγελία του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Με αφορμή την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση:

"Και ο νέος κρατικός προϋπολογισμός είναι βαθιά ταξικός.

Στρέφεται ευθέως κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων, κατά των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και των αγροτών.

Στηρίζει την παραπέρα αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας. Και μόνο το γεγονός ότι ο νέος προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται κρίσιμος για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ είναι αρκετό, για να καταγγελθεί απερίφραστα και αποφασιστικά.

Οι δηλώσεις για βελτίωση του εισοδήματος είναι παραπλανητικές, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Οι όποιες φορολογικές ελαφρύνσεις ανακοινώθηκαν, θα αναπληρωθούν από μισθολογική και φορολογική αφαίμαξη.

Ο νέος προϋπολογισμός κάνει τους φτωχούς φτωχότερους. Συμβάλλει στη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των μισθωτών, με αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό. Αυξάνει τα φορολογικά βάρη, κύρια μέσα από τη μη τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμάκων και την αύξηση των αντικειμενικών κριτηρίων. Περικόπτει δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες, υποβαθμίζοντας παραπέρα τους τομείς της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας.

Η όποια ανάπτυξη επαγγέλλεται θα οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας, γιατί οι δημόσιες επενδύσεις είναι προσανατολισμένες σε έργα υποδομής, κύρια δίχτυα (δρόμους, αεροδρόμια).

Η πολιτική της κυβέρνησης και όσων υποστηρίζουν την ΟΝΕ, οδηγεί σε τέτοιους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς, σε σκληρά "προγράμματα σύγκλισης" χάριν του δήθεν "εθνικού" στόχου της ένταξης στην ΟΝΕ.

Πρόκειται για στόχο αποκλειστικά της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας, που, ακόμα και αν επιτευχθεί, σε τίποτα δε θα ωφελήσει τους εργαζόμενους και το λαό. Μέσα από τα γνωστά "σύμφωνα σταθερότητας", θα συνεχιστούν οι ίδιες σκληρές πολιτικές μεσαιωνικών εργασιακών σχέσεων, λιτότητας και διόγκωσης της ανεργίας και στο μέλλον.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να εντείνει την πάλη του, να συγκροτήσει το δικό του μέτωπο, που θα οδηγήσει στην ανατροπή της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ