Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2008
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα!

Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού κατάγγειλε στη Βουλή ο γενικός εισηγητής του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος

Τον ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού του 2008 κατήγγειλαν, με τις παρεμβάσεις τους χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οι εισηγητές του ΚΚΕ. Οπως τόνισαν, με τον προϋπολογισμό εφαρμόζονται οι κατευθύνσεις της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου και, ταυτόχρονα, τη φορολογική επιδρομή στη λαϊκή οικογένεια. Παράλληλα, επισήμαναν ότι για μια ακόμη χρονιά μειώνονται οι δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, τις δημόσιες επενδύσεις, τον Πολιτισμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο προϋπολογισμός του 2008 «αντανακλά τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής», σημείωσε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι ο προϋπολογισμός «δρα ως επιταχυντής της αντιλαϊκής πολιτικής», αφού, «στο σκέλος των εσόδων, αυτά παίρνονται από τη λαϊκή οικογένεια, ενώ στο σκέλος των εσόδων χρηματοδοτούνται οι ανάγκες των πλουτοκρατών». Επισήμανε, παράλληλα, ότι «έχουμε μια σταθερή και συνεχή επιδείνωση της θέσης της λαϊκής οικογένειας τόσο σε σχετικό επίπεδο, δηλαδή σε σχέση με τον παραγόμενο πλούτο όσο και σε απόλυτα μεγέθη», την ίδια στιγμή που «ενισχύεται η θέση των επιχειρηματικών ομίλων και η συγκέντρωσή τους και η επέκτασή τους στις διεθνείς αγορές και ειδικά των Βαλκανίων».

Σχολιάζοντας τον κλάδο των εσόδων του προϋπολογισμού, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι η «συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων σημαίνει ταυτόχρονα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των ήδη εργαζομένων». Σχετικά με το φόρο των ακινήτων, επισήμανε ότι «η κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας θα οδηγήσει στην επίθεση σε όσους έχουν μικρή ιδιοκτησία και θα απαλλάξει από τη φορολόγηση όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία». Οσον αφορά στο σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού, ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε πως «κινούνται στη λογική της απελευθέρωσης των αγορών», ενώ «διευρύνεται ακόμη περισσότερο η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, δηλαδή η Υγεία και η Παιδεία», προκειμένου «το κεφάλαιο να ενισχύσει την κερδοφορία του», αφού «τα κονδύλια που προβλέπονται για την Υγεία και την Παιδεία κατευθύνονται στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Συνέχισε επισημαίνοντας πως «η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης οδηγεί στην υποβάθμιση των δημόσιων σχολείων και νοσοκομείων», ενώ με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό «υποχρηματοδοτείται το ασφαλιστικό σύστημα».

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτε καλό να περιμένουν από τον προϋπολογισμό του 2008», τόνισε ο Νίκος Γκατζής, λέγοντας πως είναι «βαθύτατα ταξικός» και «εργαλείο υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου». «Η κυβέρνηση μιλά για προϋπολογισμό με κοινωνικά χαρακτηριστικά», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι κάθε άλλο παρά έτσι έχουν τα πράγματα, αναφερόμενος σε συγκεκριμένους δείκτες του προϋπολογισμού.

Ειδικά για την Υγεία, τόνισε ότι «το 2008 οι δαπάνες για την Υγεία είναι μειωμένες, αφού αντιπροσωπεύουν το 2,4% του ΑΕΠ», ενώ για το 2007 «οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας ήταν το 57% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία». Οσον αφορά στα έργα υποδομής στην Υγεία, ανέφερε ότι «οι δαπάνες από τις δημόσιες επενδύσεις αποσκοπούν κυρίως στο να προωθήσουν τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)», ενώ για τις προσλήψεις προσωπικού τόνισε ότι τα προβλεπόμενα κονδύλια «δεν επαρκούν ούτε για 700 άτομα», ενώ απαιτούνται περισσότερες από 14 χιλιάδες προσλήψεις.

Οσον αφορά την Παιδεία, σημείωσε ότι οι δαπάνες που προβλέπονται «είναι μακριά από τις απαιτήσεις του κινήματος», που «παλεύει ώστε το ποσοστό για την Παιδεία να φθάσει στο 15%», ενώ παράλληλα «είναι πολύ κάτω από τις περσινές χρηματοδοτήσεις», αφού «είναι μειωμένες κατά 0,47% σε σχέση με πέρυσι» και «βρίσκονται στο 7,65%». «Η στόχευση της κυβέρνησης είναι προφανής: Υποταγή της εκπαίδευσης στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς», τόνισε ο Νίκος Γκατζής, μιλώντας για «υποβάθμιση των υποδομών λειτουργίας, αλλά και του περιεχομένου της μόρφωσης» και προσθέτοντας ότι «οι δαπάνες είναι έξω από τις πραγματικές ανάγκες για μόνιμο προσωπικό», ενώ «κόβονται κονδύλια για τις πανεπιστημιακές ανάγκες». Στη λογική της υποχρηματοδότησης εντάσσεται και ο πολιτισμός, τόνισε στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «χρηματοδοτείται με το 0,56% του προϋπολογισμού»! Για τις δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι στηρίζουν τη «συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών στην επιχειρηματικότητα» και την «επιβολή έμμεσων φόρων» από τους δήμους και τις κοινότητες, των οποίων «τα έσοδα είναι ουσιαστικά πολύ λιγότερα κι από αυτά που ήδη έπαιρναν». Τέλος, για τις δημόσιες επενδύσεις, ο Νίκος Γκατζής τόνισε πως «από 891 εκατομμύρια έχουν μειωθεί σε 799 εκατομμύρια», ενώ «το 60% είναι πληρωμές για συγχρηματοδοτούμενα έργα από κοινοτικούς πόρους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ