Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΣΕΒΕΕ
Απολογισμός αγωνιστικής ... «αγρανάπαυσης»

Σκληρή κριτική στη συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης από τις αγωνιστικές δυνάμεις της ΔΗΚΕΒΕ

Τα «πυρά» των αγωνιστικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων δέχτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην τακτική γενική συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ η πλειοψηφία της διοίκησης, η οποία δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων για τις καταστατικές αλλαγές που εισηγήθηκε. Σκοπός των αλλαγών, όπως καταγγέλθηκε και από τα στελέχη της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης - ΔΗΚΕΒΕ», ήταν η νομική «θωράκιση» απέναντι σε ελεγχόμενες, ως προς τη νομιμότητά τους, διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων από ομοσπονδίες που κατά κύριο λόγο υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.

Η πλειοψηφία παρουσίασε απολογισμό και προγραμματισμό δράσης σε μη αγωνιστική κατεύθυνση. Υπερασπιζόμενη τον ...κοινωνικό διάλογο, εισηγήθηκε την αποχή από τη διαδικασία που διεξάγεται στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, επειδή η κυβέρνηση δε συζητά τη χρηματοδότηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Αφησε έτσι «ανοιχτή πόρτα» για επάνοδο στη διαδικασία με την πρώτη ευκαιρία, ενώ περιορίστηκε σε συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 12 του Δεκέμβρη.

Εκ μέρους της ΔΗΚΕΒΕ, ο Β. Μαμάης απέκρουσε αρχικά τις προκλητικές αναφορές του γγ της ΓΣΕΒΕΕ Ν. Σκορίνη (ΣΥΝ) - κατά τη διάρκεια του διοικητικού απολογισμού (!) - περί υπονόμευσης της δράσης της Συνομοσπονδίας από τις αγωνιστικές δυνάμεις και διχαστικές τακτικές. Ο συνδικαλιστής τόνισε ότι ο μόνος διαχωρισμός που υφίσταται είναι μεταξύ της πλειοψηφίας της διοίκησης και τις δυνάμεις που αγωνίζονται. Επισήμανε το συντονισμό των παρατάξεων ΠΑΣΚΜΜΕ, ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΕΒΕ και αποκάλυψε ότι παρά τις αντίθετες δηλώσεις τους είχαν έγκαιρη γνώση του ΠΔ 258 με το οποίο υλοποιήθηκαν οι δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό ταμείο. Κατήγγειλε την πλειοψηφία ότι ακύρωσε τη μοναδική κινητοποίηση που είχε εξαγγείλει μετά από μια τροποποίηση του Διατάγματος με την οποία αναστέλλεται απλώς το χτύπημα των ασφαλισμένων πριν το '93 και δεν ακυρώνονται οι υπόλοιπες επιπτώσεις στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Πρόσθεσε ότι η διοίκηση είναι συμβιβασμένη, ακριβώς επειδή συμβιβάζεται με τις υπαρκτές δυσκολίες στο συνδικαλιστικό κίνημα και με τη φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων. Τέλος, κάλεσε σε καταψήφιση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού και σε αγωνιστική συσπείρωση στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό.

Στους χαιρετισμούς τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ειδικά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως και ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας, επανέλαβαν κοινοτοπίες για τη σημασία των μικρομεσαίων, με την κυβέρνηση να εμφανίζει «κοσμογονία» στη στήριξή τους και το ΠΑΣΟΚ να την αμφισβητεί στη βάση των ίδιων αρχών και επιδιώξεων.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Φ. Λάφης, τόνισε ότι η πολιτική της «ανταγωνιστικότητας» ή «επιχειρηματικότητας» αφορά μόνο το 2% των ΕΒΕ καθώς ευνοεί την πολιτική της συγκέντρωσης και ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων. Επισήμανε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΒΕ είναι αυτοαπασχολούμενοι που το μόνο συμφέρον τους είναι ο αγώνας και η δημιουργία μετώπου με την εργατική τάξη, με την οποία τους ενώνουν κοινοί στόχοι και κοινός αντίπαλος, τα μονοπώλια. Ο Φ. Λάφης τόνισε η κυβέρνηση, τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στηρίζουν με την πολιτική τους τον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των μικρών. Το ΚΚΕ υπερασπίζεται - είπε - το δικαίωμα του μικρού αυτοαπασχολούμενου να ζει αυτός και η οικογένειά του με όρους που να καλύπτουν τις ανάγκες τους, με αυξημένες κατακτήσεις στην Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλιση. Κατέληξε ότι στο Ασφαλιστικό υλοποιείται μια συνολική πολιτική σε επίπεδο ΕΕ, κάτι που καταρρίπτει τα επιχειρήματα περί κατάρρευσης των Ταμείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ