Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ

Νέες αντιδράσεις για τη σχεδιαζόμενη αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος

Από τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με την αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ
Από τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με την αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ είχε την Τρίτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα αμέσως μετά τη συνάντηση έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Είμαστε ριζικά αντίθετοι στη νέα επέλαση που γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης - στην ουσία από εκεί γίνεται - για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, για τον κατακερματισμό της, για την κατάτμησή της, με τρόπο ώστε τα μονοπώλια να καταλάβουν ακόμα μεγαλύτερο χώρο στον τομέα της παραγωγής και διανομής ενέργειας. Οπως επίσης είμαστε αντίθετοι στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο ελληνικός λαός έχει χρυσοπληρώσει το ρεύμα. Η παραγωγικότητα έχει μεγαλώσει και δεν μπορεί να πληρώνει ο ελληνικός λαός τα "σπασμένα" από το κυνήγι του μονοπωλιακού υπερκέρδους.

Αυτός ο εκβιασμός που κάνει η ηγεσία της ΔΕΗ δεν πρέπει να περάσει. Ομως, θεωρούμε ότι σήμερα το μαζικό κίνημα των εργαζομένων πρέπει να ξανατοποθετηθεί πάνω στο ουσιαστικό ζήτημα που γέννησε όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις και για τη ΔΕΗ και κυρίως για τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση αυτή.

Σήμερα, αντικειμενικά, υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει μία επιχείρηση παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με μια δημόσια ΔΕΗ που θα αναλαμβάνει όλους τους τομείς της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμα και τον τομέα του φυσικού αερίου, της αιολικής ενέργειας, της τηλεθέρμανσης. Εμείς αυτή τη θέση την παλεύουμε. Θεωρούμε ότι πρέπει να ξανατοποθετηθεί το μαζικό κίνημα και γι' αυτό βεβαίως παλεύουμε για να δημιουργηθούν και οι πολιτικές προϋποθέσεις για μια τέτοια εξέλιξη.

Θα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων της ΔΕΗ οι οποίοι δέχονται τις συνέπειες που έχει η απελευθέρωση. Και θεωρούμε ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί να μείνει μόνο στα πλαίσια του χώρου της ΔΕΗ. Είναι πανελλήνιο ζήτημα το θέμα παραγωγή - διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, εμπορία και πάνω απ' όλα για φτηνό ρεύμα για το λαό».

Αντιδρούν οι βιοτέχνες

Εντείνονται, στο μεταξύ, οι αντιδράσεις απέναντι στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ με τις υπέρογκες αυξήσεις που επεξεργάζεται η διοίκησή της μαζί με την κυβέρνηση. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), με ανακοίνωσή του, «εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του στην πρόθεση της διοίκησης της ΔΕΗ να αυξήσει κατά 30% την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Μια τέτοια ενέργεια θα δυσκολέψει παραπέρα τη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων, θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων, θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας, αφού θα σημειωθεί νέο κύμα ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε».

Η ΟΒΣΑ τονίζει ότι «μεγάλες ευθύνες έχει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και άλλων μορφών ενέργειας, όπως το φωταέριο, κλπ., που κινούνται στα πλαίσια του ελεύθερου ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς, που στόχο έχουν το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων. Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΕΗ δημιουργήθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού, με σκοπό την εξυπηρέτησή του».

Η Ομοσπονδία καλεί τα σωματεία - μέλη της να διαμαρτυρηθούν και να είναι έτοιμα για αγωνιστική κινητοποίηση, επισημαίνοντας ότι είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε αύξηση της τιμής του ρεύματος, στη βάση ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό, και ότι ο τομέας αυτός πρέπει να είναι ενιαίος, δημόσιος και να λειτουργεί υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ