ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χαιρετιστήρια μηνύματα από αδελφά κόμματα

Συγχαρητήρια μηνύματα από αδελφά κόμματα φθάνουν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενα στο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος. Ετσι:

Στο μήνυμά του το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας αναφέρει τα παρακάτω:

«Προς τη σ. Αλέκα Παπαρήγα, Γενική Γραμματέα

Το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας σας συγχαίρει εγκάρδια για τη μεγάλη επιτυχία στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το ΚΚΕ παρά τους αντιδημοκρατικούς νόμους και την τερατώδη αντικομμουνιστική υστερία στην Ελλάδα και στον κόσμο, μπόρεσε να διατηρήσει τον αριθμό των ψηφοφόρων και των βουλευτών.

Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η πολιτική και ιδεολογική γραμμή του είναι σωστή και ότι το κύρος του στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλό. Γνωρίζουμε ότι σε πιο ευνοϊκές διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες και σε ισότιμες εκλογές το ΚΚΕ θα σημείωνε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.

Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας του σοσιαλισμού και ο χρόνος δουλεύει για τη νίκη της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Με ειλικρινή εκτίμηση και κομμουνιστικό χαιρετισμό

Μπράνκο Κιτάνοβιτς,

Γεν. Γραμματέας»

Η Διεθνής Γραμματεία της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, σε μήνυμά της προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Αγαπητή Συντρόφισσα Παπαρήγα,

Εκ μέρους της ηγεσίας της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, έχω την ευχαρίστηση να διαβιβάσω σε εσάς και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας τα πιο ειλικρινή μας συγχαρητήρια για την επιτυχία σας στις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Είμαστε πεπεισμένοι πως ο αγώνας του ΚΚΕ για δικαιοσύνη στις εσωτερικές και διεθνείς υποθέσεις, ιδιαίτερα έχοντας υπόψη τη στάση του κόμματός σας αναφορικά με τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην περιοχή, κάτι που η Γιουγκοσλαβική Αριστερά εκτιμά πάρα πολύ, συνεισέφερε στη δημοτικότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Για τις προσπάθειές σας για καλυτέρευση και ευτυχία όλων των πολιτών της Ελλάδας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα έχει την ισχυρή υποστήριξη της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας,

Δρ. Βλαντιμίρ Στάμπουκ,

μέλος της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και μέλος του Προεδρείου της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς».

Ο ηγέτης του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών, Αρμάντο Κοσούτα, στο δικό του μήνυμα σημειώνει:

«Αγαπητή συντρόφισσα Παπαρήγα,

Σου αποστέλλω τα πιο θερμά συγχαρητήριά του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών και τα δικά μου προσωπικά, για το σημαντικό εκλογικό αποτέλεσμα, σε ψήφους και σε κοινοβουλευτικές έδρες, του ΚΚΕ. Ενα αποτέλεσμα ακόμη πιο σημαντικό επειδή κατακτήθηκε μέσα σε ένα πλαίσιο έντονου διπολισμού, από το οποίο οι Ελληνες κομμουνιστές εξήλθαν με τη δύναμή τους αλώβητη. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η δύναμη θα μείνει στη διάθεση, όπως πάντα, των εργαζομένων και της ελληνικής δημοκρατίας, πολύ περισσότερο της ενδυνάμωσης της κοινής πάλης, της προόδου και της ειρήνης, των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων της Αριστεράς ενάντια στις δεξιές δυνάμεις ολόκληρης της ηπείρου.

Με θερμούς χαιρετισμούς

Αρμάντο Κοσούτα».

Συγχαρητήρια επιστολή προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε και ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS), Λόταρ Μπίσκι. Στο μήνυμά του ο πρόεδρος του PDS αναφέρει:

«Αγαπητή φίλη, Παπαρήγα,

Εκ μέρους του Εθνικού Εκτελεστικού Σώματος, σας συγχαίρω για την επιτυχία σας στις εθνικές εκλογές. Εύχομαι σε εσάς, σ' όλα τα μέλη και τους βουλευτές του ΚΚΕ επιτυχία στην πολιτική σας δράση για περαιτέρω κοινωνικές και δημοκρατικές αλλαγές στην Ελλάδα».

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Δέχεστε ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο για τη «διαδικασία σταθεροποίησης της ΝΑ Ευρώπης»

Παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση Lagendijk «σχετικά με τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης στη ΝΑ Ευρώπη», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας υπογράμμισε τα εξής:

«Η έκθεση εντάσσεται πλήρως στις εκτιμήσεις και επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας. Ουσιαστικά δέχεται ότι ο λύκος μπορεί να φυλάξει τα πρόβατα.

Ο χαρακτήρας του Συμφώνου Σταθερότητας για τη ΝΑ Ευρώπη είναι επεμβατικός με πρόσχημα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Δε θα αναφερθώ για άλλη μια φορά στο πώς αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία και αλλού, στις κραυγαλέες παραβιάσεις των δικαιωμάτων αυτών στο εσωτερικό της ΕΕ, στην πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Θα σημειώσω επί του παρόντος ότι πραγματικός στόχος αυτού του Συμφώνου είναι η πολιτική και οικονομική εξάρτηση των χωρών της περιοχής, η καταλήστευση του πλούτου τους και η υπερεκμετάλλευση της εργατικής δύναμής τους.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό, όπως τονίζεται και στην έκθεση, είναι το ότι στην περιοχή πρόκειται να δοκιμαστεί "η ικανότητα της ΕΕ να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό πολιτικό και στρατιωτικό μηχανισμό για τη διαχείριση των κρίσεων και την πρόληψή τους". Ετοιμάζονται δηλαδή, νέες επεμβάσεις ακόμα και στρατιωτικές με στόχο τη μετατροπή της περιοχής σε προτεκτοράτο.

Ενδεικτικό για το τι μέλλει γενέσθαι, είναι η τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την εγκληματική επέμβαση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο και ευρύτερα στη Γιουγκοσλαβία.

Εξάλλου ο σεβασμός των συνόρων, δεν είναι θέμα γενικολόγων διακηρύξεων και ευχών, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στην έκθεση, αλλά σεβασμού στην πράξη της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας των χωρών, μη υποδαύλισης εντάσεων και εθνικιστικών αποσχιστικών τάσεων, ακριβώς δηλαδή το αντίθετο από ό,τι κάνουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι όλο και πιο συχνές δηλώσεις για τη δυνατότητα αλλαγής των συνόρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Είναι φανερό ότι οι υποστηρικτές αυτού του Συμφώνου Σταθερότητας θέλουν να κάμψουν οποιαδήποτε αντίσταση στα σχέδιά τους, ιδιαίτερα όταν αυτή δείχνει το δρόμο του αγώνα. Προσπαθούν είτε με τη βία, είτε με τον οικονομικό εκβιασμό να τρομοκρατήσουν τους λαούς να τους υποτάξουν στη Νέα Τάξη. Και το ερώτημα είναι με βάση ποια αρχή του Διεθνούς Δικαίου ενεργούν έτσι.

Πεπεισμένοι, λοιπόν, ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα φέρει νέα δεινά στους λαούς της περιοχής και θα ενισχύσει την κυριαρχία των ΗΠΑ και της ΕΕ, θα καταψηφίσουμε την έκθεση και θα αναπτύξουμε τον αγώνα εναντίον του, υπέρ της ειρήνης, της φιλίας και της αλληλεγγύης των λαών».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Μέτωπο αντίστασης

Το κόμμα των αγώνων, το ΚΚΕ, και όσοι συμπαρατάσσονται μαζί του στην ανάπτυξη του Λαϊκού Μετώπου, αντιστάθηκε στην ασφυκτική πίεση που εκφράστηκε μεθοδικά και επίμονα, με ιδιώνυμα, νέους διωγμούς, παραπληροφόρηση, απειλές, αποκλεισμούς. Και κρατήθηκε όρθιο και αταλάντευτο.

Εντεκα ισχυρές φωνές θα ταράζουν τη μονοτονία των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα ελέγχονται μέρα τη μέρα στο Κοινοβούλιο και στους δρόμους των κοινωνικών διεκδικήσεων.

Οι προεκλογικές πομφόλυγες, οι «φούσκες» των δύο εκφραστών της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, θα βρεθούν σύντομα κάτω από την κρίση των ίδιων των ψηφοφόρων τους, που τους έδωσαν τη δυνατότητα αναπαραγωγής ενός δικομματικού προτύπου αμερικανικού τύπου διαδοχής στην εξουσία και διαχείρισης της παγκοσμιοποιημένης θηριωδίας του κεφαλαίου.

Το μαυλιστικό τραγούδι των Σειρήνων, η σαγήνη των σύγχρονων μεθόδων κατασκευής μιας εικονικής «πραγματικότητας» και τα βοτάνια των λωτοφάγων δεν μπορούν να λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, επ' αόριστον, καθώς σωρεύονται απειλητικά τα σύννεφα στον ορίζοντα της ΕΥΡΩ-ΟΝΕ «σύγκλισης». Που σημαίνει, στην ουσία, απόκλιση από τα καθημερινά και τα μακροχρόνια προβλήματα του λαού μας. Δε θα τους αφήσουμε να παγιδεύουν, στις δικομματικές τους συμπληγάδες και με εργαλείο τις σύγχρονες μεθόδους αποπροσανατολισμού, κοινωνικές δυνάμεις που δεν τους ανήκουν, υποσχόμενοι το χρυσόμαλλο «δέρας», που επιβεβαιώνει τη μυθοπλαστική τους ικανότητα.

Στο δικό μας Μέτωπο, του ΚΚΕ και των κοινωνικών δυνάμεων, βρίσκονται άνθρωποι με το αίσθημα της ευθύνης, του χρέους και της ταξικής συνείδησης. Κορίτσια και αγόρια με λαμπερά πρόσωπα. Αλλα πρόσωπα των παλιών αγωνιστών, σκαμμένα από το χρόνο και τις ταλαιπωρίες αλλά το ίδιο φωτεινά.

Λόγος και παρουσία δική μας, χωρίς ψιμύθια, πομάδες, σιλικόνες και μικροχειρουργικές επεμβάσεις των κατασκευαστών εικόνας που πλημμύρισε αυτούς τους καιρούς τις τηλεμεταφερόμενες υποσχέσεις τους.

Στην γκρίζα συμμαχία διαχείρισης της νέας αταξίας το Μέτωπο της λαϊκής αντίστασης θα διευρύνει την αγωνιστική του παρουσία με συνέπεια και συνέχεια, όπως τότε που ακούστηκε το αντιφασιστικό κάλεσμα του ΕΑΜ: «Εμπρός μη χάνομε καιρό / κι ας μπούμε αράδα αράδα / Ελλάδα μας Ελλάδα / αστέρι τ' ουρανού...».


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Σήμερα, στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Πέμπτη στην τηλεόραση του «902»:

Στις 22.00 «Προεκτάσεις», με θέμα: «Μετεκλογική περίοδος και εργαζόμενοι - Διαρθρωτικές αλλαγές και θέσεις κομμάτων». Επιμέλεια - παρουσίαση Κ. Καραχάλιος.

Στις 23.00 τον αγγλικό ποδοσφαιρικό αγώνα: Middlebrough - Manchester.

Αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ στην Αγκυρα

Αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ, από τους Μ. Μαθιουδάκη, γενικό γραμματέα, και Σ. Βούλτεψη, μέλος του ΔΣ της, επισκέπτεται την Αγκυρα, μετά από πρόσκληση της Ενωσης Σύγχρονων Δημοσιογράφων Τουρκίας. Εκεί θα έχει συνομιλίες, ενώ θα πάρει μέρος σε εκδήλωση που οργανώνει η επαγγελματική οργάνωση των Τούρκων συναδέλφων στο Πανεπιστήμιο της Αγκυρας, με θέμα: «Ο ρόλος των ΜΜΕ στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας». Αύριο Παρασκευή θα συμμετέχει σε εκδήλωση Ενώσεων Συντακτών της Τουρκίας, στην οποία θα βραβευτούν 20 δημοσιογράφοι για τη δημοσιογραφική εργασία τους.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΕΣΗΕΑ γίνεται σε ανταπόδοση αντίστοιχης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία της Ενωσης Σύγχρονων Τούρκων Δημοσιογράφων τον περασμένο Δεκέμβρη στην Αθήνα και εντάσσεται στα πλαίσια των σχέσεων της ΕΣΗΕΑ με επαγγελματικές οργανώσεις δημοσιογράφων άλλων χωρών.

Διευκρινίζεται, τέλος, ότι η σχετική επίσκεψη και οι εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχει η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ δεν έχουν καμιά σχέση με κάποιες εκδηλώσεις που οργανώνονται από ομάδα δημοσιογραφούντων και διευθυντικών στελεχών των τουρκικών και ελληνικών ΜΜΕ στο πλαίσιο της «αμερικανόπνευστης Ελληνοτουρκικής φιλίας» που προωθούν οι δύο κυβερνήσεις, Τουρκίας και Ελλάδας. Στις εκδηλώσεις αυτές δε συμμετέχουν ως γνωστόν και οι επαγγελματικές οργανώσεις των Τούρκων δημοσιογράφων - παρά μόνο το διαβόητο λογοκριτικό Συμβούλιο Τύπου που ελέγχεται από το καθεστώς της Αγκυρας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ